placki z serem - 3507 przepisów (strona:115/234)

Diabelska pizza + personalizowana deska obrotowa do pizzy od My Gift Dna - pomysł na prezent! 142

Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 5 pieczarek 15 czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu piri piri 1/2 czerwonej papryki 2 jasnozielone papryczki chili 2 ciemnozielone papryczki chili Oregano Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy(...)kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy  sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków

VioletoweKucharzenie
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 193

barszczu 1 h 6 krokietów Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, bazylia) mieszamy (przyprawy dodajemy aby ciasto było wyraziste), jeżeli uznacie, że ciasto jest(...)patelni przelewam do ciasta naleśnikowego. Smażymy równe placki. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić pieczarki i dusić 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pod koniec zdjąć pokrywkę z patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty

Ania i Marcin gotują
Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym 174

płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 200 g sera żółtego 1/2 cebuli 4 wątróbki drobiowe 1 mała lub pół dużej gruszki ok. 2/3 trójkąta sera pleśniowego majeranek 3 łyżki zielonego pesto olej Wątróbkę oczyścić z białych włókien, pokroić na kawałki im podsmażyć. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać(...)ściereczką na 20 minut.  Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Cebulę pokroić w piórka, a ser pleśniowy i gruszkę w plastry

Czerwień i błękit
Szybka domowa pizza bez drożdży 92

ketchupu 1 przeciśnięty ząbek czosnku Dodatki: (według uznania) ser żółty, szynka, wędlina, kiełbasa, cebula, pomidor, ananas,podsmażone pieczarki, oliwki itp.       *** Składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy. Całość odkładamy na około 5 minut, aby ciasto odpoczeło *** *** Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i rozwałkujemy na okrągły placek *** *** Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju i mocno rozgrzewamy(...)sosem smarujemy pizze na patelni *** *** Na sos wykładamy ulubione dodatki *** *** Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy pizze na małym ogniu przez kilka minut, aż ciasto pod spodem zrumieni się, a ser się rozpuści *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI

Blog z Apetytem
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 190

Lubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast cebulę zazwyczaj(...)zamiast śmietany użyłam labnehu - tutaj link do przepisu na ten doskonały ser ) Sprzęt tarka, moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czosnkowe podpłomyki z natką pietruszki 178

główki czosnku (dałam 6-7 ząbków) pęczek natki pietruszki (użyłam pełną garść posiekanej natki) sól pieprz dodatkowo dodałam bazylię i szczyptę chili opcjonalnie ser gouda (połowę chlebków posypałam startym serem) Przygotowanie W misce należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ciasto wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 minut. Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski(...)grube owalne placki (ja ręcznie rozciągałam ciasto), ułożyć na papierze do pieczenia. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min. Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać sosem czosnkowo-ziołowym, i ewentualnie posypać startym serem. Wstawić do piekarnika (200oC) i piec przez ok. 20 min.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
IDEALNE CIENKIE CIASTO NA PIZZĘ + PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA 194

cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala. Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami. Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Ciekawe czy rozkocha Was tak samo bardzo(...)minut. Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą. Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C

Ostra na Słodko
Placki z warzywami na cieście francuskim 215

  Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3

prawdziwe jedzenie
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 169

porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony(...)używa się świeżych składników, a wydaje mi się, że w tym przypadku tak było, to danie samo w sobie się obroni, nawet jeśli jest to właśnie taki schabowy czy placek ziemniaczany. Przecież schab był tak soczysty i delikatny, że smak tego wynalazku tylko zaburzył tą prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym

Right Behind The Kitchen
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 274

ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla.  I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka(...)mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera   PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć

Powiedz dietom nie
PLACKI KUKURYDZIANE W 2 WERSJACH 183

mieszamy aby nie powstały grudki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki, a kabanosy w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem lub innym sosem. Można

Kuchnia MagdaLeny
Pizzowe babeczki z kurczakiem i pomidorem 165

mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży placek. Wycinamy z niego 8 kółek o średnicy 12 cm. Placuszki umieszczamy w foremkach na babeczki. Środek smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w plasterki. Razem z kurczakiem smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich

VioletoweKucharzenie
Serdeczne pizzerinki 140

płaska łyżeczka soli 4 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: 6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych w poprzek na 3 części kilkanaście oliwek zielonych, przekrojonych na pół 150 g sera żółtego, np. Goudy lub Ementalera zioła do pizzy lub oregano 4-5 pasty pomidorowej   W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać(...)podzielić na 6-8 części. Dłońmi oprószonymi mąką uformować 4 placki w kształcie serca, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć plastry pomidorów i oliwek. Posypać ziołami. Blachę z pizzami wstawić

Czerwień i błękit
Pizza ze szparagami i szynką parmeńską 128

umyj, pokrój w półplasterki i podduś na niewielkiej ilości wody. Szparagi umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ser pokrój w plastry, a szynkę porwij na mniejsze części. Gdy ciasto podrośnie, przełóż je na blachę do pieczenia i dłońmi uformuj z niego okrągły placek. Możesz użyć do tego również wałka, ale nie jest to konieczne Na cieście rozsmaruj passatę pomidorową

365 dni dookoła kuchni
Podkarpackie proziaki 172

tradycyjny z mojego regionu. Podkarpackie proziaki, zwane również w tym regionie Polski prozioki, prołzioki, prołozioki to placki przaśnego ciasta z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania