Pyszne, lekkie, puszyste. Placuszki serowe zawsze dobrze smakują. Te ricotty są najlepsze! 2 porcje: 250 g sera ricotta 1 jajko ok. 50 g mąki orkiszowej 1
Kucharzyca50 dag piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml
Świat Domowej KuchniHej! Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać mój ukochany szpinak <3 pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku 10 kostek szpinaku pół kostki
Cukier&Pudermrożonego szpinaku 2 - 3 ząbki czosnku pomidor pół kostki sera feta 300 ml śmietany 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto energicznie ze sobą mieszamy zagniatając ciasto. Wyrabiamy je jak najkrócej, tylko do połączenia składników i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek kilkumilimetrowej grubości (ok 3 - 5 mm), wykładamy na foremkę(...)suszonym koperkiem oraz fetą. Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach
Taste Of My DaySkładniki na spód:200 g mąki pszennej100 g miękkiego masła50 g cukru pudru2 żółtkaMasa serowa:1 kg sera mielonego w wiaderku250 g serka mascarpone3/4 szklanki cukru pudru5 jajek300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa:200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym125 ml śmietanki kremówki 30%Dziś prawdziwa uczta dla miłośników chałwy(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut.Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej. Oba rodzaje sera przełożyć do wysokiej miski i utrzeć je mikserem razem z cukrem pudrem. Cały
Świat Ciastaugotowanych brokułów ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 250g żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora pokroiłam w plasterki i przesmażyłam je razem na patelni na łyżce oleju. Brokuły pokroiłam na mniejsze kawałki. Polędwicę sopocką również pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki pokroiłam w plasterki. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Drożdże wkruszyłam(...)minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto i na małym ogniu smażyłam
Waniliowe Improwizacjeblacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek. Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy przez 18-20 minut w 240-220oC w naparowanym piekarniku. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - pieczarki - zielone oliwki - ser Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebwarzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie zmiksować. Rozgrzać patelnię i posmarować olejem. Chochlą nabierać porcje ciasta i rozlewać po całej patelni. Po około minucie przewrócić na drugą stronę. Po usmażeniu zdjąć z patelni na talerz(...)przepisie zrobiłam farsz z sosem na bazie mleka. Z warzyw dodałam cukinię, czosnek, cebulę, seler naciowy. Przygotowałam sos beszamel, ale z dodatkiem suszonej pietruszki, soli, pieprzu, bazylii, oregano i sera cheedar, mozarelli i parmezanu. Wszystko wymieszałam i położyłam na wcześniej usmażonym naleśniku
Jaglusiafrytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby tak wspaniale gdyby nie ziemniaki. A z nich pyszna zapiekanka ziemniaczana Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Niezwykle prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy lubią te bulwiaste warzywa. Towarzyszą im pieczarki i ser żółty
kuron.com.plJuż dawno zabierałam się do jego zrobienia i nareszcie udało mi się go upiec :-) Przepis wzięłam z tej strony. Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki był pyszny :-) Nie obyło się bez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche ciasto do serników dostałam(...)lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na masę serową: 400 g gotowej masy kajmakowej 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam ser wiaderkowy z Piątnicy
Na słodko lub wytrawniesobą, przyprawiamy i wyrabiamy jednolitą masę. Bierzemy garść masy, tworzymy z niej płaski placek, wielkości dłoni, w środek wkładamy łyżkę farszu i zamykamy, tworząc pulpeta. Gotowe pulpety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. SKŁADNKI DO FARSZU: - 200g sera topionego - 200g szpinaku - przyprawy (ostra papryka) Ser topiony łączymy ze szpinakiem i ostrą papryką tworząc farsz
Związek na patelnistolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę serową. Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z serem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki
Walijskie Pichcenieoliwa – 2 łyżki * sól – 1 łyżka NADZIENIE: * ser feta – 300 g * twaróg – 120 g * ser żółty – 90 g * jajko – 2 szt * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut. W misce mieszamy składniki nadzienia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy
Ostra na Słodkopochmurne dni warto umilać sobie czas. Wczoraj upiekłam placek serowy, który dziś z przyjemnością zjadłam na śniadanie. Chyba nic tak nie umila dnia, jak legalny kawałek ciasta :) Na 4 kawałki, w sumie 2 porcje użyłam: 220 g sera typu włoskiego – Capri 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 garści mrożonych wiśni 1/2 szklanki mleka
Kucharzycaktórą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać => pasek sera => łyżeczkę lub dwie cebulki prażonej => troche kawałkwó ananasa => solidny kleks ketchupu . Całość zwieńczyć => p ołówką parówki . Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze
Grunt to przepis!ugotowane ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Po chwili jak trochę przestygną dodać pokruszony biały ser, zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z osobna rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Foremkę o średnicy 9 cm wykrawać krążki, na środku układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną alterantywą dla placków ziemniaczanych. Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim, a rodzinka jadła z aksamitnym sosem pomidorowo-serowym. Składniki: • 2 szklanki puree ziemniaczanego • 1/2 szklanki groszku zielonego • 250 g sera białego kanapkowego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, pieprz do smaku • olej
To co kochamCiasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na zloty kolor. Masa serowa Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną na mleku mąkę z budyniem, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki. Ja placki jeszcze mocno nawilżam przegotowaną wodą. Wierzch polałam białą czekoladą
Pychotkaaa