Pierogi ruskie 238Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać. Gotować we wrzącej
Kuchnia Danusi
Ziemniaczane krokiety 410pieczarki i cebula będą już gotowe, dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
Krakowskie smaki Ani
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 345mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęs
Krokiety 218było jak na naleśniki)Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni. A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów:pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą. Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. (jak zwijamy: "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli
upichcic
Serowe ślimaki z rodzynkami 272podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - ser należy mieszać z cukrem, żółtkiem aż połączy się na jednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie. Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami
Niezły Młynek
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 383mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy na placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęs
Shortbread z ziołami 266pietruszki do ozdoby Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem
Mia Cucina Sofieta
Enchilady z siekaną wołowiną 248zapieczone z serem i polane ostrym sosem. Nazwa enchilada pochodzi od słowa "enchilar", które oznacza "dodać paprykę chili". Znaczy to, że w tym daniu obecność papryczki chili jest obowiązkowa, w przeciwnym razie nie możemy mówić o enchiladzie. Enchilady znane były już za czasów Majów, kiedy to zawijano różne rodzaje jedzenia (np. małe rybki) w kukurydziane placki. W zapiskach pochodzących(...)300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar) 1 papryczka chili 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno pokrojonej w drobną kosteczkę kilka czarnych oliwek pokrojonych na plasterki przecier pomidorowy (passata) puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżeczki suszonego oregano
Codzienne Gotowanie
Naleśniki z serem 212Dziś przepis na szybkie, proste i tanie danie dla tych najmłodszych i łasuchów słodkiego. Pyszne
magiczna kuchnia Kasi
Placki z białym serem i rodzynkami 174Pyszne śniadanie to podstawa udanego dnia, zwłaszcza w taką pogodę jaką mamy teraz. Składniki: 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 10 dag sera białego 10 dag
talerz przyjemności
Kakaowy placek z wkładką serową 142Placek wymaga dużego poświecenia czasu, ale po upieczeniu smakuje wybornie. Przepis pochodzi od mojej cioci z Bieszczad. Składniki na placek kakaowy: Jajka 6 szt. Cukier 1 szklanka Mąka pszenna 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki Kakao 2 łyżki Olej mniej jak ½ szklanki Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno(...)Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy 1 szt. Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margaryna 15 dag Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Wykonanie sernika: Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowany ser
Tradycyjna Kuchnia
Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem 260cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie(...)całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik o małej mocy. Budynie rozpuszczamy w mleku. Gdy masa serowa zacznie
kulinarne odsłony pati
Pierogi ruskie 197wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy. Przekładamy do miski z cebulą. Ser dodajemy do cebuli i ziemniaków. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku. Odkładamy na bok. Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek.. Wykrawamy okręgi. Z farszu formujemy kulkę, nakładamy na środek ciasta
Moja smaczna kuchnia
Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 221mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo wody w sobie ponieważ ciasto będzie przemakać i zrobią nam się dziury Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, wałkujemy na cienki placek i wycinamy duże kółka, nadziewamy nadzieniem, sklejamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem
W Moim Magicznym Domu