którą mamy.Tania i nieskomplikowana i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Zapraszam. 25 dag.wątróbki 1 cebula 50 dag.ziemniaków 1 marchewka 1 mały por 10 dag.starego sera żółtego 3 jajka 100 ml.mleka 10 dag.mąki sól i pieprz olej do smażenia *************"*********"****************** Jajka utrzepać z mlekiem oraz z mąką.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce(...)ziemniaków wszystkie składniki,odprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ładne placki na złoty kolor z obu stron.Wątróbkę oczyścić.Por pokroić w cienkie plasterki.Wątróbkę pod smażyć z potem na oleju,po czym ułożyć na placach ziemniaczanych.Posypać żółtym ,starym serem i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczki cukru 4 łyżki oleju Składniki na farsz: 300 g. pieczarek 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka oliwki, według uznania. 250 g. sera żółtego sól, pieprz Dodatkowo: keczup do posmarowania (ja miałam swojej roboty) oregano Wykonanie: Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i zalać ciepła wodą z mlekiem. Wymieszać i odstawić na 15 minut(...)części. Z każdej części uformować kulkę. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek. Gotowy placek posmarować delikatnie olejem (tylko środek, bez brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko
Agusiowe smakołykizalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek i oliwki również kroimy w plasterki.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy
Kuchnia domowa Anipomidorów bez skórki2 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 łyżeczki masłacukiersólpieprzDODATKOWO:mozzarellaser morskiparmezansalami albo ulubiona wędlinaoliwkipomidorki koktajlowepiórka cebuliSKŁADNIKI NA POSYPKI:pokruszone pikantne nachosygranulowany czosnek wymieszany z płatkami chilimaktarty parmezan lub twardy granulowany ser wymieszany z ziołami prowansalskimiWYKONANIECIASTO:Do miski wsyp mąkę dodaj oliwę z oliwek i sól wymieszaną w 2 łyżkach wody.W szklance wymieszaj drożdże z cukrem i 2 łyżkami bardzo ciepłej wody(...)góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą
Słodko-Słony Świat Ilonymrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać(...)st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać
Pasja SmakuProsty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogromnie! W dodatku zrobiłam swój pierwszy ser z ziemniaka i z tego powodu jestem najszczęśliwsza na świecie! Smakuje bosko, a zajadany z nachos'ami jest rewelacyjny. Moje kubeczki smakowe są w raju. A dziś, kolejny z przepisów, do których mam ogromny sentyment. Oczywiście nieco go "odchudziłam", a wciąż smakuje rewelacyjnie! Chodzi o placki z jabłuszkami. Tak naprawdę ile kucharek
Be Fit Be Strongoliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 1 czubata łyżka startego parmezanu około 1 łyżeczki suszonego oregano (u mnie Skworcu ) kilka świeżych listków bazylii Przygotowanie pizzy: Sos pomidorowy przygotowujemy z przepisu na blogu. Trwa(...)pizzy smarujemy oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając go na blaszce, lub ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy. Na pizzy rozkładamy ser mozzarella. Całość posypujemy parmezanem oraz oregano. Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smak mojego domułyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego sera mozzarella 2 małe dojrzałe pomidory 1 mała cebula czerwona 1/2 łyżeczki oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy według przepisu na blogu. Trwa to godzinę. W międzyczasie, gdy sos się gotuje(...)pizzy smarujemy lekko oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając na blaszce, lub rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną
Smak mojego domusera rukola Zacznij od ciasta na pizzę. Rozpuść drożdże w wodzie i oliwie. Wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj następnie sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj wody jeśli ciasto jest za twarde lub mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki(...)wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika
codojedzeniaoregano (lub 2-3 gałązki świeżego) 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2-3 gałązki świeżego) sól, cukier i pieprz do smaku składniki 200g mozarelli 100g cheddara lub innego żółtego sera o intensywnym smaku puszka ananasa w lekkiej zalewie 100g ulubionej szynki szczypta suszonego oregano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec(...)chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą wymieszaną z tartym cheddarem. Układamy kawałki ananasa i szynki, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni
DefinicjaSmakukruszonką i owocami :) No uwielbiam po prostu! Dziś zatem drożdżówki z serem i malinami, w sam raz do kawy lub do zabrania na wiosenny piknik. A jeśli tak jak ja jesteście fanem drożdżowego ciasta, zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na tradycyjny domowy placek drożdżowy z owocami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta(...)szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na masę serową: 250 g białego sera (może być z wiaderka, ja użyłam zwykłego twarogu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na kruszonkę + świeże
CiastkozercyCukiniowe klopsiki to warzywna odmiana szwedzkich köttbullar . Cukiniowe klopsiki przyrządzam często i na wiele sposobów. Te powstały z sera ricotta i pestek słonecznika. Najlepiej smakują z pomidorowym sosem, makaronem lub kaszą. Jarskie klopsiki z cukinii to najlepszy sposób na wykorzystanie cukinii w sezonie. Nie wiem jak u Was ale u mnie w tym roku cukinia bardzo obrodziła. Ten fakt jednak(...)cukinię i przerabiam ją na wiele sposobów. Oprócz cukiniowych klopsików przygotowuję z niej placki , bigos , a nawet używam do wypieków . Poza tym cukinię można grillować i marynować. Cukiniowe klopsiki Składniki: na 50 sztuk 2 cukinie, ok. 500 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g sera ricotta 150 g pestek słonecznika 4 łyżki mąki lnianej 2 jajka
codojedzeniaciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 100 g mozzarelli 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur) 140 g sera typu feta 1/2 sera camembert 2 garści świeżego szpinaku oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU. W czasie(...)oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym. Obsypujemy go połową startego sera żółtego. Następnie układamy pokrojone w paski ser z niebieską pleśnią, mozzarelle i camembert. Na koniec posypujemy pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą. Tak samo postępujemy z drugi plackiem. Gotowe pizze pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte pizze przekładamy na kamień lub na blachę
PatiGotujepołowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Przełóż placek na blaszkę do pieczenia lub foremki na tartę. Posmaruj delikatnie sosem pomidorowym, połóż na wierzchu pozostałe składniki pizzy, posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika. Jeśli nastawisz
Niedzielny kucharzKolejna odsłona naszych ulubionych, różowych naleśników. Tym razem nadziane pysznymi, soczystymi pomidorami, słonym serem i super zdrowymi kiełkami. Danie świetnie nadaje się do spakowania w lunchbox
Mienta blogInspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam. Składniki: • 2 duże pory • 2 łyżki oliwy • 270 g sera feta • 100 g ricotty • 2 jajka • sól, pieprz • 5 arkuszy ciasta filo • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Pory
W mojej kuchniwidelcem, wymieszać mikserem ze skórką i sokiem z cytryny, cukrem, spirytusem i serem. • Dodać obie mąki, proszek i sodę. Wymieszać mikserem, wyjąć na stolnicę podsypaną mąką ryżową i ręką rozpłaszczyć na 1 cm placek. • Wycinać kółka metalową obręczą z dziurką w środku. • Smażyć na rozgrzanym oleju
To co kochamrobiłam takie kotleciki z twarogu i bardzo żałuję, że dopiero teraz je odkryłam. Wcześniej smażyłam nieco podobne placki, ale na słodko ( Serniczki z patelni ). Na pewno będę jeszcze eksperymentować z różnymi dodatkami np. suszonymi pomidorami, szczypiorkiem czy żółtym serem, bo masa twarogowa stanowi idealną bazę. Kotleciki robi się szybko i są naprawdę pyszne. Przypominają nieco farsz do pierogów ruskich
Bullioławki, z czego się bardzo cieszę . Składniki 1 placek wrapa 3 plastry wędliny ( ja dodałam szynkę drobiową ) 1 łyżka serka ziołowego kremowego 1 duży liść sałaty lodowej 2 plastry sera żółtego Wykonanie Wrap smaruję serkiem ziołowym kremowym na to wykładam sałatę
Mój Smakdostałam od firmy Pamakol zestaw produktów do przygotowania szybkich posiłków z tradycyjnych potraw. Często podaje się go z plackami ziemniaczanymi jako Gulasz po węgiersku, ja zrobiłam szybką zapiekankę z gulaszem. Składniki: - Gulasz Pamapol - 350 g makaronu świderki - 200 g sera mozzarella - sól - pieprz - 100 ml wody Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Gulasz
Kulinarne życietarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Następnie dodać wszystkie warzywa do ciasta, ser, wędlinę i szczypiorek. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wazową nalewać ciasto tak aby powstał placek na całą patelnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Polewać ketchupem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmąką), przełożyć na łopatę - używam zawsze papieru do pieczenia i razem z nim zsuwam pizzę do piekarnika. Posmarować placek oliwą z oliwek i ułożyć ulubione składniki. Piec przez około 10 do 15 minut aż ciasto nabierze złotego koloru a ser się roztopi. UWAGI: *Zakwas którego używam ma 100% hydracji ( na 100 g dodawanej mąki dodaję 100 g wody
Stare Garyminut aż wystygnie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Listki mięty drobno siekamy. Do miski przeciskamy przez praskę biały ser, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz miętę. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek po czym szklanką wycinamy z niego krążki. Każdy krążek ciasta nadziewamy porcją farszu, formujemy pierogi i sklejamy ich brzegi
Smakowite Daniałatwo a smacznie:)Polecam! Zapiekane tortille: Składniki: 2 tortille pszenne kilka suszonych pomidorów w zalewie 2 plastry szynki gotowanej ser mozzarella Sposób przygotowania: Na patelni układamy warstwami składniki. Na początek tortillę.Następnie szynka,pomidory,na wierzch ser.Całość przykrywamy drugim plackiem i smażymy na chrupko z dwóch stron. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdelikatnie zdjąć z niej skórkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Dodać do gotowego już farszu. Placki umieścić na stole, dodać kilka listków porwanej sałaty i równomiernie rozłożyć na nich gorący farsz. Zwinąć na pół , posypać wiórkami sera i listkami bazylii. Podawać... Smacznego
Gosia gotujeswojej objętości. Jeżeli mamy jagody mrożone to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4 części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm. Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając
Na słodko lub wytrawniemusimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz
Symfonia SmakówPancakes with fresh cucumbers. Składniki. 1 ogórek (200 g) 80 g sera twarogowego 1 łyżka keczupu 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka koperku Sól, pieprz
Kulinarny karnet Christopherabiałego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią zwww.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany Ser, żółtka, śmietanę i cukier razem rozcieramy i robimy farsz do naleśników. Ciasto pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem patelni na cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor
Apetyczna babeczka