pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj mam dla Was przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie(...)masłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki: Ok. 1 ¼-2 szklanki kwaśnego mleka (może być też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-) Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-) Opakowanie serka ricotta ( 250 g) Około 300 ml maślanki 3jajka 250-260 g mąki pszennej typ 550 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru z wanilią Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego 100 g miękkiego masła Gofrownicę dobrze(...)nałożyć po łyżce ciasta na blaszkę i rozprowadzić łyżką. Jeśli chcecie bardziej puszyste, ale mniej chrupkie to po 2 łyżki na blaszkę gofrownicy. Smażyć na brązowy kolor. Ja obracam placki na drugą stronę,by były równomietnie usmażone:-) My czyli ja i Staś jadamy z cukrem pudrem, mąż zjadł z cukrem pudrem i smażonymi jabłkami. Polecam, są bardzo sycące
Niebieski kubek z kawazdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu opcjonalnie: cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce zaczynając(...)naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy , żeby placki nie były za grube. Możemy też użyć specjalnych foremek na patelnię, żeby nadać im fantazyjne kształty. Smażymy na niewielkim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony, aż się
Zakręcony Widelecmąki, odstawiamy na 10 minut (jeśli korzystamy z drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. NADZIENIE(...)zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy
Rozpustne gotowanieKukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym* *z cynamonem i solom Biszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny
More food, love and dreamspizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 180 g miękkiego koziego sera 1 gruszka Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą. Smacznego! A teraz najwyższy już czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowa wersja placuszków nadziewanych bananami. Zdrowo i fit, a to głównie dzięki zawartości mąki gryczanej. Placuszki można jeść również na zimno. Mój mąż stwierdził nawet, że
Passions hobbies lifesurowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-) Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć. Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka) Składniki: 2 kg ziemniaków surowych 1 kg ziemniaków gotowanych i przepuszczonych przez praskę ( ja przetarłam przez sitko) 2 jajka 3 – 4 łyżki mąki pszennej sól, majeranek, pieprz. Olej(...)łyżki mąki pszennej oraz przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju na patelni z obu stron na kolor złoty. Podawać jeszcze gorące z dodatkiem śmietany, maślanki lub ketchupu Smacznego
Na słodko lub wytrawniełyżeczką cukru oraz z mlekiem i dokładnie rozcieramy. Powstały rozczyn wlewamy do mąki i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie drożdże powinny już wyrosnąć. Teraz dodajemy maślankę, letnie masło, cukier, sól i mieszamy całość łyżką. Następnie odkładamy łyżkę i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 8 minut). Wierzch ciasta smarujemy olejem, miskę(...)chwilę wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Formujemy ciasto w kulę i dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich znów formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na 3-4 milimetrowy placek, smarujemy 1-2 łyżeczkami dżemu i nacinamy wzdłuż ostrym nożem, dokładnie tak jak w przepisie na Tureckie bułeczki z serem (masło zastępujemy dżemem), zwijamy i formujemy zgodnie
Rozpustne gotowanieBardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym
Kucharzycatworzyć pyszne placki z ich udziałem. Nie lubię marnować jedzenia dlatego do tego placka wykorzystałam również sok z wiśni, bo aż żal nie skorzystań z tej dobroci. Placek wilgotny, pachnący, delikatny no cóż same zalety, Zapraszam... Przepis autorski. Skala smaku 10/10 Uwagi: Zamiast wiśni mogą być oczywiście czereśnie, Ciasto powinno być gęste nie lejące(...)łyżeczka sody szczypta soli Mokre składniki: 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 3/4 szkl. soku z wiśni , 1 szkl. maślanki plus 2 łyżki mąki ziemniaczanej do wiśni aby wchłonęły nadmiar soku Kruszonka: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 100 g. masła Wiśnie zasypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać Wymieszać
Kubki smakuInspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze
babka w formieTakie troszkę inne gofry. Skusiłam się na ich wykonanie z czystej ciekawości. Okazały się bardzo smaczne i chrupiące, ale zupełnie nie miałam pomysłu jak je sfotografować
Kuchenne zapiski EdytyCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki(...)smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii , 150 ml maślanki (lub kefiru), 2 jajka , 1 szklanka mąki , gruby, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, olej do smażenia. Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennagruszki konferencje naturalny serek homogenizowany cukier puder Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać pokrojone masło i jajko. Szybko połączyć składniki, dodając maślankę, by całość się zlepiła. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie umyć gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce na paski(...)formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzie