chodzi o jedzenie, to tak - Rano i wieczorem jakieś zupy. Najczęściej polewki. Przepis na polewkę: Składniki: - woda - maślanka - mąka pszenna - mleko Wykonanie: Do garnka wlewa się wodę i gotuję. Maślankę wlewa się do osobnego garnuszka. Do tego się daje mąki. Miesza się to wszystko. Taki był obowiązkowy kwierlek zrobiony z czubka choinki. Takie mieszadło. To się zalewało na gotującą się(...)wyobrazić. My byliśmy zawsze gorszy sort. Nie to co Niemcy. Np. białego chleba my nie mogliśmy kupić nigdzie, bo był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był
Kryzysowa Książka Kucharska