placki z maślanką - 283 przepisów (strona:13/19)

Placuszki dyniowo-bananowe 155

To chyba jedne z moich ulubionych bezglutenowych placuszków na śniadanie. Mają delikatnie orzechowy posmak przeplatający się ze słodkim bananem. Na żywo ich zielony kolor jest bardziej

Mienta blog
Wyborna pizza z figami 170

pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól  pieprz wierzch: 4 figi 180 g miękkiego koziego sera 100 g szynki parmeńskiej 30 g rukoli Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże(...)godzinę do wyrośnięcia. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Figi i ser pokroić w plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą posypaną rukolą. Smacznego! To kto zabiera się za zagniatanie ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalna tarta ze śliwkami 165

Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka i aromatyczna.  Składniki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek  1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić(...)godziny do schłodzenia. Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy). Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu i od spodu mąką. Śliwki ułożyć na cieście, pozostawiając

Codziennik Kuchenny
Racuszki z jabłkami 167

Szybkie w przygotowaniu. Puszyste, pełne soczystych jabłek. Idealne na śniadanie, podwieczorek i kolację. Z dodatkiem słodkiej konfitury z powodzeniem zastąpią deser. Racuszki z jabłkami. Smak mojego

Kucharzyca
Dyniowe placuszki z maślanką 173

Placuszki robi się szybko i są doskonałe na śniadanie czy deser. Do placuszków użyłam dyni Flat white ale tutaj pełna dowolność, można użyć ulubionej dyni. Ponieważ

Moje Małe Czarowanie
PLACUSZKI KAKAOWE 199

Placuszki kakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić

Kuchnia MagdaLeny
Puchate amerykańskie pankejki 185

Sobota, więc długi, leniwy poranek ze smażeniem w piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku(...)zmniejszają, lecz pozostają cudownie puszyste i delikatne. Polecam! Składniki (dla 2 osób) 20 g masła 100 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 140 ml maślanki masło do smażenia Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą w misce. Jajko roztrzepać, dodać maślankę i ostudzone masło, wymieszać i dodać do suchych składników. Wszystko szybko wymieszać

Słodkie inspiracje
Placek kukurydziany. Cornbread. 177

dosłownie, bo nie mojej babci, ale raczej jakiejś grandma - babci z domku na prerii. Cornbread, który samowolnie nazwałem sobie plackiem, jest bardzo tradycyjnym, bardzo prostym, bardzo rustykalnym ciastem. Czyli plackiem, prawda? ;) Żółty, kukurydziany, nieco ziarnisty i słodki. Bardzo dobry. Mojej żonie smakował, synowi też, a kiedy ja wziąłem sobie ostatni kawałek na drugi dzień do pracy, to zjedzenie go było(...)cukru 250 ml mąki pszennej 250 ml kaszki kukurydzianej  250 ml maślanki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki sody 1 jabłko Wykonanie: Kwadratową lub prostokątną formę (około 20 cm) wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Jabłko pokroić w półplasterki. Masło stopić w garnku. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z cukrem. Dodać jajka i utrzeć do uzyskania jednolitej masy

zadanie-gotowanie
Proziaki. Pieczywo na sodzie 216

pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj mam dla Was przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie(...)masłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki: Ok. 1 ¼-2 szklanki kwaśnego mleka (może być też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gofry na serku ricotta 307

zjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-) Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-) Opakowanie serka ricotta ( 250 g) Około 300 ml maślanki 3jajka 250-260 g mąki pszennej typ 550 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru z wanilią Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego 100 g miękkiego masła Gofrownicę dobrze(...)nałożyć po łyżce ciasta na blaszkę i rozprowadzić łyżką. Jeśli chcecie bardziej puszyste, ale mniej chrupkie to po 2 łyżki na blaszkę gofrownicy. Smażyć na brązowy kolor. Ja obracam placki na drugą stronę,by były równomietnie usmażone:-) My czyli ja i Staś jadamy z cukrem pudrem, mąż zjadł z cukrem pudrem i smażonymi jabłkami. Polecam, są bardzo sycące

Niebieski kubek z kawa
Pankejksy 235

zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu opcjonalnie: cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce zaczynając(...)naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy , żeby placki nie były za grube. Możemy też użyć specjalnych foremek na patelnię, żeby nadać im fantazyjne kształty. Smażymy na niewielkim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony,  aż się

Zakręcony Widelec
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 218

mąki, odstawiamy na 10 minut (jeśli korzystamy z drożdży instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.  NADZIENIE(...)zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy

Rozpustne gotowanie
556. Z karmelem. Brak czasu. 142

Kukurydziane pancakes z persymoną podane z ricottą i sosem karmelowym* *z cynamonem i solom Biszkopt upieczony. Krem zrobiony. Jeszcze tylko 18 sztuk muffinek. Nakładające się urodziny

More food, love and dreams
Pizza z dynią i gruszką 182

pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól  pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 180 g miękkiego koziego sera 1 gruszka Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Dynię pokroić w kostkę, ser i gruszkę w plastry, a cebulę w piórka. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć dynię, gruszkę, ser, cebulę i boczek. Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut. Podawać gorącą.  Smacznego! A teraz najwyższy już czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe placuszki gryczane z bananami i polewą truskawkową 201

Bezglutenowa wersja placuszków nadziewanych bananami. Zdrowo i fit, a to głównie dzięki zawartości mąki gryczanej. Placuszki można jeść również na zimno. Mój mąż stwierdził nawet, że

Passions hobbies life