placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:84/173)

Szarlotka z połówkami jabłek 406

razu przygotować szarlotkę - ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek wielości dna formy - jeśli ciasto się klei, można podsypać je niewielką ilością mąki, choć lepiej rozwałkować na papierze do pieczenia, przykryte kawałkiem folii spożywczej lub drugim arkuszem papieru - jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, delikatnie usunąć gniazda nasienne - formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować

Smakołyki Bereniki
Szarlotka 'Apple Pie' 169

przepisu. Receptura pochodzi z kanału Jenny Can Cook . SKŁADNIKI Ciasto: 330 g mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 120 ml mleka 120 ml oleju Nadzienie: 1,3 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 łyżka mleka 1 łyżka cukru Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Mleko(...)powinna być nieznacznie większa. Każdemu z kawałków nadać kształt dysku o średnicy ok 15 cm. Większy placek przełożyć pomiędzy papier do pieczenia i cienko rozwałkować a następnie włożyć na spód blaszki. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i podzielić na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę na kolejne

Złote przepisy
Szybki jabłecznik 54

kwaskowatych jabłek 500 g mąki 250 g margaryny 4 żółtka 200 g cukru 1 łyżka śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta Przygotowanie: Masa jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, tak aby zdążyła troszkę przestygnąć. W tym celu należy zetrzeć obrane jabłka a następnie troszkę przesmażyć je na patelni. Na koniec dodajemy cynamonu. Jeżeli jabłka(...)wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie brzegi palcem lub odkrójcie nożem (takie wystające brzegi spieką się i nie będą ładnie wyglądały). Ciasto można ozdobić

Kulinarna Patilogia
O! Ukraina Przewodnik po smakach i smaczkach Weronika Marczuk 59

gotowane raki. Kilka sałatek, kiszone pomidory i glazunia. Nie zabraknie przepisów mięsnych i warzywnych. Szaszłyki, kotlet po kijowsku, wątróbka z jabłkiem, pieczone i smażone ziemniaki czy kapusta. Jeśli chodzi o kapustę, a konkretnie kiszoną, moją uwagę przykuły fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty, które przygotowałam od razu. Na deser mamy serniczki lub pierogi z wiśniami, a na koniec wznosimy

Tajemnice Smaku
Racuchy z truskawkami 57

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z truskawkami . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g truskawek

królestwo garów
Racuchy z rabarbarem 61

Racuchy - smażone placki z ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g rabarbaru

królestwo garów
9 przepisów na Tłusty Czwartek 90

smaku. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/02/mini-paczki-na-bazie-serka-homogenizowanego.html 7. Syrniki, czyli smażone placki twarogowe. Proste i szybkie do przyrządzenia. Do ich przygotowania będzie potrzebować niewiele składników. Syrniki w smaku przypominają pieczony sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia

Ugotować
Odwrócona drożdżowa szarlotka 218

syropie. Jabłka przekładamy na dno tortownicy o średnicy około 24 cm. Syrop, który pozostał na patelni przelewamy na jabłka. Najlepiej użyć tortownicy, która nie ma wyjmowanego dna. Ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy konfiturą i posypujemy warstwą cukru trzcinowego. Tak przygotowane ciasto kroimy na pasy o szerokości wysokości Waszej tortownicy. Pasy

MamaOskarka
Mini pierożki z jabłkami i kardamonem. 132

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić ) Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Placki owsiane 115

Pomysł na placki owsiane bez dodatku mąki i cukru. Składniki : - około 2 szklanki płatków owsianych - około szklanka wody - 1 jajko - 1 jabłko - 1 banan - garść orzechów ziemnych - dodatkowo co kto lubi: pestki słonecznika, pestki dyni, sezam itp. - do ozdobienia: naturalny serek homogenizowany/jogurt naturalny i dowolne owoce (winogron, borówki etc.) Przygotowanie : 1. Wsypać płatki do miski i zalać szklanką ciepłej

Kuchenne innowacje
Szybki jabłecznik 124

wygodnie. Do wyłożonej ciastem blachy przekładamy masę jabłkową, równo rozprowadzamy. Można posypać troszkę bułką tartą na wierzchu. Na jabłkach układamy wierzchnią warstwę ciasta i łączymy na brzegach jego obie warstwy. Jeżeli wyłożyliście boki blaszki wyżej niż sięga placek wyrównajcie brzegi palcem lub odkrójcie nożem (takie wystające brzegi spieką się i nie będą ładnie wyglądały). Ciasto można ozdobić

Kulinarna Patilogia
Racuchy z jabłkami 357

pieczenia 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Kefir zmiksować z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. 2. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć placki na złoty kolor.  Rada: podać posypane cukrem pudrem lub z dżemem

Pasja Smaku
Bananowe placuszki 115

szybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem.   Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam

Fabryka pomysłów
ZDROWIE NA ŚNIADANIE - 50 przepisów na zdrowe śniadania 221

Syrniki z malinami i czekoladą      44   Racuchy bananowe z gruszką       46 Placki brownie fasolowe      48 Placki z cukinią i koperkiem podane z twarożkiem chrzanowym      50 Z miseczki Kokosowy ryż z musem mango      53 Czekoladowo-kokosowy budyń(...)Pieczona owsianka kokosowa z borówkami      63 Sernikowa owsianka bananowa      65 Pieczony serniczek z jabłkiem      67 Jogurtowy pudding chia      69 Jaglanka z cynamonową gruszką      71 Orzechowa granola z patelni

Zdrowie na języku :P
Racuchy z tartymi jabłkami 83

Puszyste racuchy jabłkowe wypełnione po brzegi tartymi jabłkami. Niektórzy przygotowują racuchy z krojonych w kostkę jabłek, my zdecydowanie wolimy kiedy jabłka są starte na grubych oczkach tarła. Wewnątrz placuszków czuć wówczas strukturę tartych, uprażonych jabłek, ale nie są on tak twarde jak jabłka krojone w kosteczkę. Racuszki to słodki przysmak sprawdzający się w porze śniadaniowej(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 20 placków Przygotowanie 20 min. Smażenie 20 min. Kalorie 190 kcal Racuchy jabłkowe pełne jabłuszek tartych na tarce. Oprószone cukrem pudrem i oblane złocistym syropem klonowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: RACUSZKI JABŁKOWE 4 jabłka twarde, kwaskowate sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 jajka ściółkowe, mniejsze 1 łyżka

ProstePesto.pl