zrobienia pysznego jedzenia. Placindy zajmują chwilę czasu – warto poświęcić im każdą minutę! Placindy (плацинды) to miękkie, płaskie pszenne placki z ciasta kefirowego z nadzieniem, smażone na patelni. Można je nadziewać wszystkim – zjeść na słodko, np. z jabłkami czy borówkami, lub na słono i wytrawnie – jak te dzisiejsze z serem i ziołami. Ciasto na placindy szykujemy w misce(...)Ciasto na placindy dzielimy sobie na 4 równe porcje. Jedną zostawiamy, resztę chowamy żeby nie obsychała. Stolnice posypujemy odrobiną mąki, umączamy dłonie – z ciasta toczymy kulę którą rozpłaszczamy na placek. Placek rozwałkowujemy cienko w okrąg na stolnicy, na grubość około 2,5-3mm, nie więcej. Środek rozwałkowanego placka smarujemy łyżeczką oleju, rozkładamy ¼ mieszanki serów. Posypujemy szczypiorem
Karo in the Kitcheninnego 2-3 duże jabłka racuchy z jabłkami na maślance Maślankę mieszam z jajkami, dodaję mąkę ( polecam przesiać) sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam dokładnie. Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta, smażę od razu średniej wielkości placki. Trzeba zrobić odstępny, ponieważ
Takie tam pichceniesycące i cudownie rozgrzewają. Inne są też desery i ciasta. Dominują w nich jesienne smaki: cynamon, orzechy, śliwki i jabłka. W tym roku zdecydowanie preferujemy śliwki. Podaję je w różnorodnych wersjach – w cieście, robię z nich placki, zapiekam pod kruszonką. Ale dziś sięgnęłam po banany. Zostały mi trzy bardzo, bardzo dojrzałe sztuki – z pociemniałą skórką, o mocnym aromacie
W mojej kuchniDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką
Ciastkozercyrównież bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia marchewka 1 jabłko łyżka soku z cytryny
Kulinarne S.O.S.również bardzo dobry Surówka z selera jest lekka, smaczna i soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia marchewka 1 jabłko łyżka soku z cytryny
Kulinarny S.O.S.Śledź na konfiturze z czerwonej cebuli, koktajlowe kulki, burak z kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy
Mr. TasteDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką
Ciastkozercymiejsce na 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Po upływie tego czasu dodać jajka i starte jabłka, dokładnie wymieszać i pozostawić na 45 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, układać na talerzu i posypać cukrem pudrem
Camilla w kuchniposypać galaretką, po czym na całej powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami. 3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 C. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut. źródło ,,wielka księga ciast
Apetyczna babeczkawyjść nam w miarę gęste ciasto. Ubijamy pianę z szczyptą soli. Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy na ręcznik papierowy do odsączęnia zbędnego tłuszczu. Gotowe :) Posypujemy
Smaki Edytywarto spróbować. Mąka wydała się niezłym krokiem pośrednim. SZARLOTKA GRYCZANA Z RÓŻĄ 175g mąki gryczanej 50g mąki ziemniaczanej duża szczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury z płatków róży (oczywiście nasze:)) 1 żółtko cukier do posypania Przesiewamy mąki(...)wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy
les mirabelles