placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:83/173)

Naleśniki z serkiem wiejskim 140

Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową  czekoladą lub syropem klonowym. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę z moich przepisów to proszę podzielcie się

O kuchni z uczuciem
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 213

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli

Kuchnia domowa Ani
Racuchy z jabłkami i cynamonem 139

myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. W dużej misce zmiksować pozostałe składniki, na koniec dodać jabłka. Wszystko dokładnie wymieszać. Ma być gęsta masa w razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać troszkę mleka. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis

Smaczne Potrawy
Biszkopt z jabłkami i kruszonką! 156

cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Magia jedzenia.
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 154

dokładnie ze sobą połączyć. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Wierzch: 6 średnich twardych jabłek 1 duża gruszka 4 łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki cynamonu

Jemy Pijemy
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 136

jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu

Tradycyjna Kuchnia
Pancakes z miodem 163

Przepis można zmodyfikować mieszając ciasto np. z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach. Placuszki będą wtedy bardziej mokre w środku.  Można też, zamiast

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka 377

tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Chleb żytni z mąką orkiszową, tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter 22

drewnianą dzieżę z pomieszczenia graniczącego z kuchnią. To w nim znajdowały się miedzy innymi zapasy zboża i mąki. W drewnianej dzieży na dnie w kąciku przysypany mąką leżał nieduży placek. To kawałek ciasta, który zawsze pozostawał z poprzedniego pieczenia na następny wypiek.  Mama rozrabiała go z wodą i mąką, przykrywała i pozostawiała na całą noc. Teraz już wiem(...)też rodzaj podpłomyka czyli ciasto chlebowe, wymieszane z gotowanym i krojonym w kostkę burakiem cukrowym, w kształcie płaskiego placka. Ależ to były słodkie pyszności! Oczywiście z kubkiem świeżego mleka. Po minionej nocy ciasto pięknie wyrosło i pachniało kwaśnymi jabłkami. Mama dosypywała ponownie odmierzoną mąkę, wodę, sól i mieszała. Stałam przy mamie udając, że pomagam trzymając małymi rękoma dzieżę

Leśny Zakątek
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich 27

dzisiejsze zdecydowanie mi pomogło. Ale ja dziś nie o tym. Jak widzicie w tytule nie przyszłam do Was z przepisem na pierogi, a przepyszną surówkę z pora, jabłka i orzechów włoskich. Miałam ją zanotowaną już od wielu miesięcy, ale dopiero teraz przyszedł na nią czas. Surówka jest prosta do zrobienia, nie ma w niej jakiejś zatrważającej ilości składników(...)specjalnie zrezygnowałam z marchewki, żeby zupełnie odejść od tradycyjnego przepisu. Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich będzie pasować właściwie do większości wytrawnych obiadów. Ja zjadłabym ją nawet z dzisiejszymi pierogami, bo o gulaszach i innych kluskach nawet nie wspomnę. Spokojnie sprawdzi się do kotletów, placków – tych mięsnych i wegetariańskich. Jak się uprzecie to i z karkówką

Kardamonovy
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich 44

dzisiejsze zdecydowanie mi pomogło. Ale ja dziś nie o tym. Jak widzicie w tytule nie przyszłam do Was z przepisem na pierogi, a przepyszną surówkę z pora, jabłka i orzechów włoskich. Miałam ją zanotowaną już od wielu miesięcy, ale dopiero teraz przyszedł na nią czas. Surówka jest prosta do zrobienia, nie ma w niej jakiejś zatrważającej ilości składników(...)specjalnie zrezygnowałam z marchewki, żeby zupełnie odejść od tradycyjnego przepisu. Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich będzie pasować właściwie do większości wytrawnych obiadów. Ja zjadłabym ją nawet z dzisiejszymi pierogami, bo o gulaszach i innych kluskach nawet nie wspomnę. Spokojnie sprawdzi się do kotletów, placków – tych mięsnych i wegetariańskich. Jak się uprzecie to i z karkówką

Kardamonovy
Jabłecznik z kokosową bezą 137

niedzieli zostało zaledwie parę godzin. Jak widać wystarczająco dużo aby zjeść cały placek! Jabłecznik Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 35 cm Kruche ciasto 250 g orkiszowej mąki 50 g cukru 3 żółtka ½ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego Nadzienie 1,5 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Beza 3 białka szczypta soli

codojedzenia
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 120

jajko (w temperaturze pokojowej) 1 op. (7 g) suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży 50 g cukru 15 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: ok. 700 g prażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika) garść rodzynek Do posmarowania bułeczek: kilka łyżek mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło (lub margarynę) i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia(...)miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżki nadzienia (jabłka wymieszane z rodzynkami), brzegi smarujemy mlekiem, a następnie zlepiamy je (jak przy robieniu pierogów). Każdą sklejona kieszonkę

MyCookBook.pl
Śniadaniowe mini ruchanki. Takie, że... Łoo! ;) 168

innego, jak smażone racuchy. Ruchanki już kiedyś pojawiły się na blogu w wersji z jabłkami - o tutaj - klik . Tym razem są w wersji mini, smażone na minimalnej ilości tłuszczu. W składzie przeważa mąka żytnia, jednak mąka pszenna jest także potrzebna, żeby placki miały delikatną gąbczastą strukturę. Do tego w obu mąkach można znaleźć wiele cennych składników odżywczych takich

Pełny talerz