placek - 3000 przepisów (strona:118/200)

Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 189

pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy

Plate of Joy
z ziemniaków i kaszy gryczanej placki --- patate e grano saraceno pancake 224

mąki ziemniaczanej  ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę  formując okrągłe placuszki . Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.   Gorące placki wykładamy na talerz .   Smacznego

w mojej kuchni
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 185

Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę

Ugotować
Cebularze 281

wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Drożdżowy placek z ananasem 207

Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na drożdżowe ciasto z kruszonką. Chciałam żeby było wilgotne i lekkie zarazem, i żeby wyróżniało się … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy placek z ananasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Proste ciasteczka czekoladowe 245

masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około

Ciastkozercy
Studenckie naleśniki 180

starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć z 2 stron na rumiany kolor. Przed podaniem polać keczupem, serwować

Kuchenne aromaty
Pierogi z kapustą i grzybami 131

kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.  Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez

Kuchenne aromaty
Tarta z truskawkami 113

wkładamy je do lodówki na 2 godziny (zazwyczaj jednak zostawiam je w lodówce do następnego dnia, ponieważ im dłuższy czas chłodzenia, tym lepiej). Gotowe ciasto wykładamy i wałkujemy. Gotowy placek przekładamy na wysmarowaną margaryna i posypaną bułka tartą blaszkę do pieczenia tarty, brzegi wyrównujemy. Całość nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika

Kuchenne aromaty
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 263

czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce.  Na upieczony placek serowy kładziemy surowe, rozbite piersi z kurczaka, a na nie odsączone pieczarki.  Całość zwijamy w roladę, odrywając stopniowo folię. Piec 35 minut w temperaturze 180ºC.  Rolada najlepiej smakuje

Kuchenne aromaty
Szybkie ciasto z rabarbarem 161

Rabarbar w pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru

W kuchennym oknie Ewy
Quiche ze szpinakiem 201

tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.  Piec 30-35 min. Podawać gorące. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą 268

powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe rogaliki układać na wyłożonych

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z truskawkami 748

zafoliować i schłodzić - formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu) - ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą formę na tartę - ciasto nakłuć widelcem, schłodzić - schłodzone ciasto (powinno być sztywne

Smakołyki Bereniki
Cow Pie (krowi placek) 223

Dziś zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno

My Culinary Art