placek - 3000 przepisów (strona:126/200)

Maślane ciasteczka – bałwanki 137

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można

Pink Envelope
Muffinki z kremem czekoladowym 121

trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać

Pink Envelope
Pizza z salami i oliwkami 139

wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam

Bea(u)ty kitchen
Cynamonowiec 222

pszennej; Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180 o C przez 35 minut. Składniki na wkładkę: 8 białek; 8 łyżek cukru; 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów; 3/4 szklanki maku; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

In my kitchen
Ciasto Wuzetka (W-Z) 2798

nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową:   1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny

In my kitchen
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 222

kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą

Mia Cucina Sofieta
Znowu w domu ;) 128

Wielkanoc minęła szybko i spokojnie ;)  Znów głównie żywiłam się plackami. Podkradłam od babci trochę przepisów i będę coś tworzyć. Stół przed świątecznym śniadaniem prezentował się tak:   11.04 mam urodziny ;) Osiemnaste, a że z rodzinką się wtedy nie zobaczę musiał być torcik. Nie sądziłam że ciocia tak ładnie zdobi torty :D Od babci dostałam.. zestaw noży

W kuchni bez szafek
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 140

piątkami w ósmej klasie. W te dni wracałam ze szkoły, zanim Mama przyszła z pracy i na mojej głowie było przygotowanie rodzinnego obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche marchewki z sałatką 303

siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się

Świat Domowej Kuchni
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 141

podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 26cm (lub naczynie żaroodporne o podobnej średnicy), wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej kulki uformować placki i na środek układać po 1 łyżce (lub mniej - w zależności od smaku dżemu) dżemu pomarańczowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok

CookYourself
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 250

plasterki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać starty na grubych oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie

CookYourself
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 172

oleju Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały

CookYourself
Łatwe owsiane ciasteczka bez jajek 194

widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki.  Piekarnik nagrzać do 150C (z termoobiegiem). Piec ok 30 minut. Studzić na kratce. Smacznego

CookYourself
Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 521

grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę - mieszamy.  Dzielimy mięso na 10 równych kulek, formujemy placki, układamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad

Smaki Edyty
Orzechowiec z delicjami 303

połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta

Zainspirowana w kuchni