oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę
Gosia gotujepołączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego
Gosia gotujezwinąć. Odsączyć na papierowych ręcznikach nadmiar oleju. Orzechy zmielić w blenderze na maczkę, przełożyć do miski. Dodac mascarpone, jogurt, żółtko, cukier puder i aromat, dokładnie wymieszać. Nakladać na upieczone placki i zawijać. Można podsmażyć na masełku, lecz ja lubię takie świeże, a podsmażam następnego dnia, o ile oczywiście jest co. P rzed podaniem posypać startą czekoladą i udekorować
Gosia gotujepodanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem). W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył
Gosia gotujekosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam. 4. Masą przekładam upieczone placki. Ciasto schładzam 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószam je cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasiwarzyw ciasto, ale tylko tyle, aby zrobić z tego gęstą masę. Chodzi o to, żeby warzywa nie pływały w cieście. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i tak jak placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z tzatzikami. Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki
vegetaniedużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś
vegetanieSmażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
Bulliogotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ryżem, grochem
My Culinary Artminut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego:) function load
dom-agi.plcukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać
dom-agi.plminut, aż ciasto stanie się twarde, zbite i jednolite. Odstawiamy je na godzinę (nie do lodówki) zawinięte w folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanym mąką blacie na cienki placek, posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron powinien trochę przeschnąć. Zostawiamy go na blacie posypanym mąką na około godzinę. W gotującej, osolonej wodzie wystarczy
BaRepaspieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać
Z miłości do słodkościbyło zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem, dosłownie chwile z każdej strony. Uwaga
Powiedz dietom nie