słodkie, sama się postarałam przygotowując skromne pożegnanie. Była wiewiórka, ciasto z wiśniami i domowa W-Zetka. Wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu na blogu. Zacznę od tego ostatniego. Prosta domowa W-Zetka Przygotuj mikser, miski i miseczki, łyżkę, łyżeczkę, prostokątną dużą blachę, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę, papier do pieczenia, nóż o szerokim ostrzu do krojenia ciast, wysokie naczynie(...)sobą wcześniej mąki (najlepiej przesiane). Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej. Piecz 30-40 minut – biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia, a najlepiej na 12 godzin w chłodne miejsce. Śmietanę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i ewentualnie zagęstnikami. Wystudzone ciasto wyjmij
blog.moje-pasje.infoteraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola(...)godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Figi i ser pokroić w plastry.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą posypaną rukolą.Smacznego!To kto zabiera się za zagniatanie ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinni blogerzy przygotowują kebab i stwierdziłam, że dominuje schemat z jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości(...)były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć, tak, aby mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest najprościej. Ps1. następna akcja „gotowanie za głosowanie” już w kwietniu! :) Ps2. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłam długim
Fabryka pomysłówniego bardzo zadowolona). A moja córeczka na pewno zachwyci się wzorem Barbie i kolorystyką pościeli Jeśli już wybierzecie swoją wymarzoną pościel pora na tytułowe śniadanie. Polecam Wam trzy proste przepisy: Propozycja nr 1: Cynamonowa chałka po francusku Składniki: 4 kromeczki z małej chałki 1 jajko M 2 łyżki mleka większa szczypta cynamonu 1 łyżka masła cukier puder do oprószenia(...)podania: sos jagodowy, świeże owoce Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Placuszki (1 łyżka = 1 placek) smażymy z obu stron na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju (u mnie 1 łyżeczka oleju kokosowego). Podajemy od razu polane np. sosem jagodowym lub ze świeżymi owocami. Smacznego
Słodkie okruszkibiorąc pod uwagę wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrastanie. Ale bułki spokojnie mogą poleżeć do następnego dnia, a wtedy już na pewno będzie bardzo fast. Ciasto jest proste, podobne do tego, z którego robi się pizzę. Cały majstersztyk polega na odpowiednim rozwałkowaniu ciasta i pieczeniu w wysokiej temperaturze, żeby podczas pieczenia bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę(...)oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki ułożyć na papierze do pieczenia (po 4 na jednym kawałku) i pozostawić przykryte
Obiad gotowyskładnikami są: pomidory, ser mozzarella oraz bazylia. Uwielbiana przez dzieci i nie tylko! Pizza z tego przepisu jest w wersji Nastoletnich Wypieków. Co to znaczy? To, że jest prosta i szybka do zrobienia, ma składniki, które dostępne są w naszych sklepach, no i przede wszystkim jest bardzo smaczna! Brzegi spodu są chrupiące, środek miękki. Ma ciągnący(...)części. Z każdej uformować okrągłe spody do pizzy. Umieścić je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, można podsypywać mąką. Sos pomidorowy: Koncentrat wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Placki posmarować sosem, posypać startym serem mozzarella, posolić i skropić oliwą z oliwek. Odstawić na 20 minut do lekkiego napuszenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 250 st.C
Nastoletnie WypiekanieDrożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! Upiekłam je ( w piekarniku sąsiadki, bo ja dalej nie mam
Kuchnia na wzgórzuJeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy je mąką. Z zagniecionego ciasta formujemy wałek o średnicy około 6 cm . Dzielimy go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 1 cm , nakładamy na niego farsz i zlepiamy brzegi, formując owalne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy do niej szwaby. Gotujemy partiami po kilka sztuk
Trzeci talerzPierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione. Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te
Kuchnia na wzgórzuPyszne bardzo słodkie ciasto. Czas wykonania: 1 h 30 min + 6-8 h oczekiwania Ilość porcji: 16 – 20 kawałków (forma 22 x 27 cm
KuchniaWeDwoje.plartykuły. Ja jednak wybrałam te bardziej popularne, ale koniecznie zajrzyjcie w ofertę MyVita, a przekonacie się, że jest w czym wybierać :) Strona sklepu jest przygotowana w sposób bardzo czytelny, proste kolory i grafiki pomogą w odnalezieniu odpowiedniego artykułu. Produkty, które znalazły się w mojej paczce znajdziecie poniżej :) MĄKA KOKOSOWA Na jakiś czas o niej zapomniałam, dlatego pomyślałam(...)więcej selenu niż len Możesz przygotować z nich popularny pudding chia, ale także wykorzystać jako substancja zagęszczająca, ponieważ chia znacząco wiążą wodę. Dobrze sprawdzą się jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje
Zdrowie na języku :Ppotrzebujesz? Odrobinę czasu i JEDNĄ patelnię. Uwielbiam proste przepisy. Jakiś czas temu jadałam w jednej z sanockich restauracji dość często. Dlaczego? Bo uwielbiam smakować innych kuchni, a tam miałam możliwość spróbowania iście meksykańskich smaków. Nie uśmiecha mi się jednak pakować w siebie pustych kalorii, skoro sama mogę zrobić (nie chwaląc się) coś znacznie lepszego i zdrowszego. Czuje(...)ciasta ulepić kulę i podzielić ją na mniejsze kawałki. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić na co najmniej godzinkę do lodówki. Po minimum godzinie wyciągamy kulki i wałkujemy na cienkie placki. Patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy ok. 30-40 sekund z każdej strony BEZ DODATKOWEGO TŁUSZCZU. Można je przechowywać w lodówce lub zamrażać. Składniki na Quesadillas na jedną sztukę
Czarnawisienkasmarujemy delikatnie klarowanym masłem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. S macznego Rada: Jeśli często macie problem z obróceniem omletu na drugą stronę i zdarza się, że wykładacie na talerz porwany placek polecam Wam przygotować tzw. kaiserschmarren . Jak zrobić omlet
Słodkie okruszkidodatkami, my postanowiliśmy zrobić ją na odwrót. Zamiast sosu wykorzystać świeże zioła w postaci pesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze, a tym samym eksperymentować z ciastem, bo to często właśnie(...)orzeszki pinii blendujemy, do czasu uzyskania piure. Doprawiamy pieprzem i solą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy tylko chwilę z posiekanym szczypiorkiem, dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na okrągłe cieniutkie placki. W zależności od gustu, czy ktoś woli pizze na cienkim, czy grubym cieście, można mniej lub bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze
KasiaiKrzysiu.pltych, którzy nie lubią pączków z nadzieniem, dla tych którym się te nadziewane już znudziły lub dla tych, którzy mają ochotę na pyszne, trochę inne pączki. Są naprawdę proste do zrobienia, nie sprawiają kłopotów (nadzienie nie wypływa, nie pękają, nie tracą kształtu) i można się poczuć jak amerykański glina ;p Polecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej(...)ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na 1-1,5 cm placek. Szeroką szklanką wycinamy krążki, a w każdym z nich wąskim kieliszkiem wycinamy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na ściereczce i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie
Rozpustne gotowanie