placek prosty - 2558 przepisów (strona:116/171)

Kruche ciasteczka z nadzieniem 129

upływie godziny wyciągamy ciasto – proponuje pracować najpierw na jednym kawałku, a drugi niech się jeszcze chodzi, wkładamy go między dwa duże arkusze papieru i rozwałkowujemy na duży, cienki placek grubości około 2mm. Z placka wycinamy wybrany przez nas kształt – najlepiej wybrać kształt, w którym łatwo zakleimy nadzienie. Wycinamy parzystą ilość kształtów, aby nam nie zabrakło, którego

Smaczna Strona
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1929

nadzienie makowo - orzechowe absolutnie genialne w smaku, dzięki podprażonym orzechom laskowym. Makowiec uformowany na kształt gwiazdy wygląda zjawiskowo i wydaje się być skomplikowany, ale tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Chcesz zrobić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa będzie z pewnością smakować wszystkim! Składniki na ciasto: 420 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa(...)folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Z każdego kawałka rozwałkuj kolejno 4 placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Pani Walewska 198

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto . Idealne na każdą okazję. Jest to ciasto eleganckie, ale proste w przygotowaniu. Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników(...)stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy powideł. Placki odłożyć do wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła pół

Z Kuchni Do Kuchni
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 241

łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować z resztek ciasta. Piekarni włączyć na program pieczenia z dołu i z góry i ustawić termostat na 200 stopni C. Kibiny ułożyć na blasze i w każdym zrobić(...)judaizmu - opiera się na Psalmach. Ulica Karaimska w Trokach jest niezwykle barwna - każdy dom ma inny kolor. Bardzo ciekawe i charakterystyczne są podłużne domostwa Karaimów budowane pod kątem prostym do ulicy, na którą skierowane są trzy okna: środkowe dla Boga, boczne dla księcia Witolda (to on sprowadził Karaimów z Krymu do Trok w pod koniec XIV wieku) i gospodarza. Domy

Weekendy w domu i ogrodzie
Malinowiec 197

Delikatny a jednocześnie mocno malinowy. Prawdziwa gratka dla amatorów słodkości :) Idealny na spotkania z przyjaciółmi oraz rodzinne uroczystości. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak rekompensuje wszystko

Tagebuch po polsku
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 182

Dzięki potrawom możemy poznać od kuchni życie mieszkańców. Jakie smakołyki czekają na nas w Polsce? Oto kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj(...)doskonale przyrządzone mięso. Tradycyjna rolada robiona jest od wielu pokoleń. Jeśli jesteście zainteresowani tym, jak zrobić roladę, polecamy Wam zajrzeć na stronę  http://www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza Margherita 138

Najprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy(...)przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min. Sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek

Oryginalny smak
Tarta z kremem matcha i figami 185

Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie) 132

mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. Gotowym lukrem polewamy

kulinarne odsłony pati
Quiche z pomidorkami koktajlowymi 106

obiad, gdy nie za bardzo mam wenę do gotowania. Później zazwyczaj okazuje się, że quiche trafia w gusta domowników i domagają się częściej tego typu dań. Dzisiaj super prosty quiche z niewielką ilością składników, na kruchym cieście z pomidorkami koktajlowymi. Ciasto wykonałam z mąki pszennej pełnoziarnistej, która ma nieco niższy indeks glikemiczny, niż mąka biała. Włoskiego aromatu dodają świeżo siekane(...)lodówce przez godzinę. Wyłożyć schłodzone ciasto do okrągłej formy do pieczenia (najlepiej szklanej lub silikonowej) o średnicy 28cm – ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy ok. 30cm, wałkując zawsze od środka ku jego brzegom. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć do dna i boków – niektórzy podpiekają spód obciążony np. fasolą

Dietolog
Mazurek przekładany 215

Mazurek przekładany masą grysikową. Najlepiej smakuje po 5 – 7 dniach, więc dobrze zrobić go już tydzień przed Świętami:) Czas wykonania: 3 h Ilość

KuchniaWeDwoje.pl
Murzynek Na Marmurku Z Czarną Porzeczką 145

Miał być łaciaty murzynek a wyszedł marmurek i wcale z tego powodu się nie pogniewam bo jest pyszniutki ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 200

Gotowanie...to proste !
Naleśniki na śmietanie 144

Ostatnio nie mogę spędzać w kuchni tyle czasu, ile bym chciała... :-( Niestety, ale muszę się poddać czemuś, co nazywa się "oszczędzający tryb życia"... na szczęście tylko

Czary - gary w kuchni
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 298

samo jak świeże. Rośnie jak szalone.   Po 15-20 minutach leżakowania ciasta rozpłaszczamy je i delikatnie rozciągamy, nadając plackom bardziej lub mniej okrągły kształt. Formujemy na plackach wyższy rant. Znowu zostawiamy ciasto na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia przed nałożeniem nadzienia. Jeśli używacie kamienia do pieczenia, zróbcie to na podsypanej mąką łopacie do pizzy. Jeśli pieczecie(...)paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity jak śmietana, ze świeżym czosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim ogniu, bez przykrycia, gotujemy sos aż odparuje ¼ płynu.   Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika

Karo in the Kitchen
Biała Trufla - restauracja Szczecin 177

Od dawna chciałam dodać wpis o jakiejś szczecińskiej restauracji, ale zawsze mam dylemat czy wypada robić zdjęcia. Poza tym często szkoda czasu na fotografowanie, od razu

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania