placek prosty - 2558 przepisów (strona:119/171)

Najlepsze pączki 177

temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości ok. 2 cm i foremką w kształcie okręgu o średnicy 8 cm wykrawamy kółka. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ponownie piekarnik) na 30 minut(...)gatunek mąki Manitoba ). - Nie miałam oryginalnej tylki do szprycowania pączków, więc zastępczą zrobił mi na poczekaniu „ MacGyver ”. ;) Przepis na najlepsze pączki, z którego korzystałam udostępniła na Facebooku, na grupie Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta – Iwona Dąbrowska ( Homemade Cakes Felixstowe ). Ze swojej strony mogę tylko jedno dodać… to są najlepsze pączki. Przepis gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
PICAU AR Y MAEN ... CZYLI TRADYCYJNE WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI 181

Walii bardzo popularne, i dostępne w każdym markecie spożywczym :) Niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu.  Innowacją jest to, że ciasteczka smaży się ... na patelni.  I tutaj trochę się obawiałam, że ciastka nie wyjdą tłuste lub opite olejem, bo tego nie znoszę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Ciasteczka są rewelacyjne!  Kruchutkie, kompletnie nie czuje się(...)aromat oraz pokrojone kawałki masła. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo suche dodajmy 2-3 łyżki mleka, jednak u mnie nie było to konieczne.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Patelnię rozgrzewamy,  smarujemy olejem (ja robię to przy użyciu pędzelka). Ciasteczka smażymy na średnim ogniu, z każdej strony do zezłocenia się

Walijskie Pichcenie
Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 196

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami 377

chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany Przepis na chlebek odrywany z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody(...)startym parmezanem i czosnkiem, doprawiamy solą do smaku. 7 Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt. 8 Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu. 9 Każdą z części smarujemy zblendowanymi pomidorami z parmezanem i czosnkiem. 10 Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi. 11 Ciasto ponownie dzielimy-kroimy

Kuchnia Bazylii
Prawie zapomniana. 144

Jogurtowe placki ryżowe z morelą*;  miodem i borówkami  *z mąki ryżowej, z ubitym białkiem  Wiecie, że dzisiaj mijają 3lata? 3 lata od kiedy tu jestem. Ostatnio będąc w pracy (wczoraj xd) coś mi po głowie chodziło, coś mąciło, bo koniec lipca bo coś było, wracam do domu, w całym tym zamieszaniu jeszcze nawet mi się udało(...)przede wszystkim to wam dziękuję, bo to wy po części sprawiacie, że nadal tu jestem :) Aa, z racji tego, jakieś propozycje, zmiany? coś byście chcieli tu zobaczyć? :)  Śniadanie proste, bo ochota na coś takie własnie była, o tej 12 po południu, bo dzisiaj znów z rodziną, leniwie, na spacer się wybieramy

More food, love and dreams
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 213

czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym. Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm. Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku. Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół

kolorowotorcikowo
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 153

Mmm....te kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. 126

tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągły placek. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku zrobić wgłębienie szklanką. Do środka powkładać jabłka. Lekko docisnąć. Na tak przygotowane bułeczki posypać kruszonkę. Piec w piekarniku

Agusiowe smakołyki
pani walewska vel pychotka 210

walewską mam w planach od dłuższego czasu to postanowiłam stawić jej czoło teraz ;) I wiecie co? To ciasto tylko wygląda na bardzo skomplikowane i pracochłonne w przygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga(...)dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić

chili & sugar
Makowiec - świąteczny przekładaniec 228

Skladniki : na masę makową 80 ml mleka 20 dag cukru 10 dag masła 40 dag maku 1 łyzeczka cynamonu 1 jajko 2 łyzeczki śmietany kremówki 5

Proste Potrawy
Batoniki pełnoziarniste czyli coś prostego na ząb 139

Ten tydzień nie należy do udanych, jesienne przeziębienie dopadło również mnie. Spełnieniem marzeń w takiej sytuacji jest ciepła herbata z cytryna i miodem, kocyk, kochane bamboszki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach 150

mama zabrała mnie i siostrę po raz pierwszy do pizzerii. Puszyste ciasto chlebowe no i dodatki, które tak naprawdę można modyfikować wg. własnych upodobań. Dziś podaję wam mega prosty  przepis na podstawowe ciasto, mnie zawsze wychodzi i jeszcze nigdy nie sprawiło żadnego problemu. Pięknie rośnie a po wyjęciu z piekarnika zachwyca swoją puszystością no i oczywiście smakiem. Ilość ciasta(...)podwoić swoją objętość. 3.       Po wskazanym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką  i zagnieść raz jeszcze. Uformować kule i rozwałkować na placek o grubości ok.0,5 cm 4.       Nałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut

vaniliowoczekoladowa
Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą 173

Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą to bardzo pyszny i kolorowy obiad do zrobienia w 20 minut. Połączenie masła, czosnku, szpinaku, słonej fety i rozpływającej

A to pestka
Ciasto francuskie (ekspresowe). 172

odstrasza mnie długość wykonywania tego ciasta. Gdy dostałam ten przepis nie miałam wątpliwości, że muszę go wypróbować i to szybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło mi pięknie i gładko, do czasu(...)minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na 1 cm owalny placek. Następnie jeden brzeg składamy do środka, drugi brzeg składamy do środka, tworząc tzw. kopertę. Następnie ciasto wałkujemy na owalny placek o grubości 1 cm i znowu składamy ciasto

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania