się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką(...)delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy cały placek napuchnie jak balon. Trzymamy go na średnim ogniu, dopóki pęcherzyki nie zbrązowieją. Wtedy ściągamy go z patelni i pozwalamy mu oklapnąć. Jeśli nie lubimy jego suchej konsystencji, można posmarować
Weganizm infantylny1 kg pasternaku, 2 jajka, 1 – 2 łyżki mąki pszennej, sól, olej do smażenia Pasternak umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do niego
królestwo garówSkładniki:2 średnie cukinie1 jajko6-8 łyżek mąki2 łyżki mlekaolej roślinnysól, pieprzSos tzatziki:zielony ogórekjogurt naturalny3 ząbki czosnkupieprz, sólCukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych
wyzwania kuchennePyszne placki z dyni z brzoskwiniami i domowym sosem karmelowym - pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni(...)szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3-4 połówki brzoskwiń z puszkiszczypta soliolej do smażeniacukier pudersos karmelowy - przepis tutaj PRZYGOTOWANIEPuree z dyni miksujemy z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy dodając szczyptę soli. Połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
Moje Kuchenne Rewelacjerównomiernie było połączone. Ze względu na różną jakość wiórek kokosowych, może być potrzebne użycie większej ilości oleju (gdy masa jest zbyt sypka) lub miodu (gdy chcemy bardziej słodkie). Powstałą masę wyłożyć do płaskiej formy (u mnie silikonowa) i na dnie uformować placek o wysokości 2 cm. Okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 5 cm wycinać czekoladki, pozostawiając(...)jednolitej polewy. Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, powinny być twarde. Ciekawostka : Jak odkryto odchudzające właściwości oleju kokosowego? W USA farmerzy nie wiedząc co zrobić z olejem kokosowym zaczęli dawać go swoim świniom, w nadziei na szybkie przybranie na wadze. Jakież było ich zdziwienie, gdy świnie zamiast
Kuchcik gotujemięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiajSkładniki:6 placków tortilli1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatkipuszka kukurydzypuszka czerwonej fasolipuszka pomidoów bez skórki1 cebula1 papryka czerwonasól, pieprzsłodka lub ostra papryka w proszku wg upodobańrozmarynolej do smażeniaWykonanie:Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę, kiedy sie zrumieni dokładamy mieso, przyprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem(...)przez praskę czosnkiem lub czosnkiem granulowanym. Zumieniamy, dodajemy pomidoy z puszki, pokojona w kostkę paprykę, fasolę , kukurydzę. Podduszamy razem ok 10 minut, mieszając,żeby nie przywierało do patelni. Placki tortiilii podgrzewamy np w piekarniku, na każdy placek wykładamy dośc sporo farszu, zwijamy w rulon
Z Majeczką w kuchniCzereśnie! Podobne do wiśni, ale zwykle mnie kwaśne. Mam wrażenie że trochę niedoceniane, szczególnie w miastach. Cieszmy się sezonem na te owoce, bo dość szybko się kończy. Dziś proponuję placki, coś w stylu racuchów. Na śniadanie lub na obiad. Ewentualnie podwieczorek. Szybkie w przygotowaniu, jeśli nie liczyć drylowania:) Zanim jednak zaczniecie smażyć, zapoznajcie się z kilkoma ciekawostkami na temat(...)nieproszeni goście wyjdą i opadną na dno naczynia SKŁADNIKI (12 placków): 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) ½ szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej białej) 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 g czereśni (waga z ogonkami i pestkami) ewentualnie olej do smażenia - ja pominęłam 1. Czereśnie umyj i wydryluj
Powiedz dietom niePlacki ziemniaczane, chyba jedno z tych da ń , które każdy z nas bardzo lubi. Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula 1-2 łyżki mąki sol pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki(...)niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie
Kulinarnie z Polką na Kresachjest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki
Cooking Monsterplacki z cukinii Gotowe placki z cukinii składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej 5 łyżek oleju pół pęczka szczypioru gałka muszkatołowa sól, pieprz sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) , ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy
Miód i pieprzprzyprawy i solimy.Ciasto --> Mleko lekko podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni
Zdrowie na języku :Pplacki: 750 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 100 g mąki pszennej sól, pieprz Składniki sos: ok 400 g świeżych kurek 1 cebula pęczek koperku 2 łyżki masła 100 ml wody 200 g śmietany 18% Przygotowanie placków: Ziemniaki pokroić w kostkę podobnie jak cebulę i zblendować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę gotową smażyć na oleju
Niezły Młynekinnego... Więc stwierdziłam, że chcę bliny, ale ziemniaczane :D Nie wiem czy taka nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny... Potrzebujemy:4 duże ziemniaki1 cebulę2 jajka3-4 łyżki oleju ryżowegoSól, pieprzZiemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo cebulkę. Całość odciskamy i odlewamy wodę. Solimy, pieprzymy i dodajemy rozbełtane
Emcia PichciPlacki te, należą do tego rodzaju dań, które łączą w sobie wszystko: mięso, ryż oraz warzywa. Wystarczy przygotować do nich jakąś prostą sałatkę i już można je serwować na stół - w końcu cała reszta dodatków jest już w środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula(...)ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką. Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy. Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc w ten sposób placuszki Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia Po usmażeniu
Taste TherapyPrzeciąć jeszcze na kilka części (oczywiście jeśli rozwałkowaliśmy je na duży placek) i każdy taki paseczek przeciąć na środku. Złapać za jeden róg i przewinąć ciasto przez powstałą dziurkę - mam nadzieję, że ten kto nigdy nie robił faworków wie o co chodzi :)Olej rozgrzać w jakiejś głębszej patelni czy też garnuszku i smażyć faworki na złoty
charlotte gotuje