placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mączki ziemniaczanej pieprz sól - opcjonalnie olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: opakowanie mrożonych paluszków krabowych (surimi) 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 3-4 łyżki mleka 20 dag żółego sera szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz
Pudełko rozmaitościW pizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak
Pasje Jolkipieczenia 5 jajek 7 łyżek śmietany 12 lub 18 proc. 12 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- może być aromat waniliowy ok. 12 śliwek Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej i ekstrakt z wanilii - delikatnie miksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem(...)stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona jedną porcję. Wydaje mi się ,że z kruszonką placek jest lepszy! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować(...)spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw. Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce, dodajemy do nich letnie mleko, roztopiony olej kokosowy, wodę, przecier dyniowy i wyrabiamy. Mieszamy całość do połączenia składników (gdy jest zbyt gęste dodajemy troszkę więcej mleka, ja dolałam 3 łyżki, użyłam przecieru pieczonego w piekarniku, który jest gęściejszy
Smaczne Zdrowetakie cudeńka gdyż cukinii jest pod dostatkiem, a smaży się... tak jak każde inne placki :) Składniki: 4 cukinie 4 marchewki 2-3 jajka (w zależności od rozmiaru) 6 łyżek mąki 1-2 ząbki czosnku (w zależności od wielkości i intensywności) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie i marchewki dokładnie myjemy, marchewki obieramy (cukini
Jedzeniomaniaprzepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami na placuszki :) Składniki: 3 dag drożdży
Smakowy Rajnajmniej 2 godziny w wodzie. Następnie zmiksuj/zblenduj. Dodaj sezam, mąkę, żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie
Qlinarnie i Qlinarnieosuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę
Niezły Młynekszklanka kwaśnej gęstej śmietany łyżka spirytusu, octu lub wódki. Tłuszcz do smażenia , olej lub smalec. Wykonanie : Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie , elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 3 min. Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące
Malinowa Kawiarenkajest długo świeże – po prostu – idealny placek drożdżowy ze śliwkami prosto z kuchni dzieciństwa. Składniki: 5o g drożdży świeżych (jeśli używacie suchych – dajemy połowę) 600g mąki pszennej (ja używam mąki Basia do wypieków drożdżowych) 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 270g cukru 200g masła 75 ml oleju 4 jajka duże od 0.5-1 kg śliwek(...)jajka i zaczyn. Mieszamy rękoma lub drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo olej – najlepiej „moczyć” w nim ręce (aż do wykorzystania całego oleju) i wyrabiać ciasto. Będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości
Pociąg Do Kuchniolejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Do mniejszego kawałka ciasta dodajemy zielony barwnik spożywczy i łyżkę mąki i ponownie wyrabiamy do dokładnego połączenia. Również robimy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości(...)około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek i 2 duże kwadraty. Na 2 gwiazdki i środek kwadratów nakładamy farsz, zwilżamy brzegi i sklejamy. Brzegi wszystkich nadzianych chlebków możemy zgnieść widelcem - uzyskamy wzorek
Kolorowy Przepisownikżółtek 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 kieliszek spirytusu 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy(...)stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek... W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka
Ciastkozercysody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju 2 szkl. marchwii - starta na tarce na drobnych oczkach i ugnieciona ściśle w szklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku(...)przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew oraz rodzynki i krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki; jeśli mikser się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko dużą
Grunt to przepis!