placek na oleju - 1500 przepisów (strona:43/100)

Pączki z dziurką. 163

cukru 1 jajo + 2 żółtka 2 czubate łyżki gęstej śmietany 15 ml mleka  15 ml wódki szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia( u mnie olej) gorzka czekolada lub cukier puder opcjonalnie kolorowe posypki Drożdże, ucieramy z cukrem, mlekiem i łyżką mąki-przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilkę w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy, studzimy  i dodajemy razem(...)drożdże i wyrabiamy ciasto.  Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek  grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą nie chcą wyrastać

Farmażony
Babka marchewkowa 129

soku. W dużej misce miksuję razem ziemniaki, jajka, marchewkę, cebulę, kaszę, olej i przyprawy. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładam połową boczku, wlewam masę i układam na niej resztę boczku. Piekę w 180 stopniach przez godzinę. Ostatnio babka smakuję mi jako dodatek do dań hinduskich, zamiast placka nan. Ale klasyczna wersja ze śmietaną też jest dobra. Zwykle jem ją prosto

Ugotowane pozamiatane
Uszka z barszczem 177

pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy

Kuchnia w czekoladzie
Bułka pita – idealny Kebab! 369

cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość (ok 1h). Aby nie zaschło, przykrywamy je mokrą ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę je wyrabiamy i formujemy okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury

Za drzwiami kuchni
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 153

szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy

Jadło i czytadło
Cebularze 215

jajko do posmarowania Przygotowanie: Cebulę kroimy w  kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni przez około 30 minut. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki

cookpl
Pancakes kukurydziane ze złocistym syropem 191

Czas przygotowania: 20 min.Składniki na 12-15 plackówKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki kukurydzianej białej1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1

kulinarnyJa
Libańskie pierożki drożdżowe 340

przyprawy i smażymy około 1 minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia.4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy

My Culinary Art
Chlebki pita 112

minut.Po 20 minutach do zaczynu dodajemy resztę przesianej mąki, resztę wody, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na stolnicy na pół godziny.Po upływie czasu każdą kulkę wałkujemy na dość grube placki i znowu pozostajemy na 20 minut. W tym czasie możemy włączyć piekarnik, by nagrzał

upichcic
Ciasto szachownica "szach- mat" 915

śmietankowegoBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników.Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach.Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 184

kurczaka i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy  na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł.Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka.Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki.  Kolejno wałkujemy cienkie placki o średnicy ok. 20 cm. Kładziemy je na suchą rozgrzaną patelnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 197

Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 180

rozmiarze 20×30 cm):400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko1-2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:około 20 szparagów150 g świeżego szpinaku4-5 łyżek oleju rzepakowego4 ząbki czosnku1 czerwona cebula300 ml śmietany 30-36%2 jajkaokoło 50-100 g sera pleśniowegosól, pieprz1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy(...)wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

UgotujmyTo.pl
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 154

przepisy na dwa chlebki. Jeden z nich to naan, czyli chlebek na drożdżach, który można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek to paratha. Ten chlebek to tylko woda, mąka, sól i masło lub oliwa. Ciasto jest plastyczne, nie klei się do rąk i o wiele łatwiej z nim pracować. Polecam(...)początek. Robi się szybciutko i prosto. Nad naan trzeba się troszkę pogimnastykować, żeby nabrać wprawy.ParathaSkładniki (6 chlebków)340g mąki chlebowej 750 (lub zwykłej pszennej)160g wody40g oleju lub stopionego masła klarowanego5g soliolej lub masło do smarowania chlebkówSposób przygotowaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem z hakami lub robotem z mieszadłem hakiem. Wyrobić rękami, żeby uzyskać gładką kulę. Odstawić w misce natłuszczonej

W kuchni wieczorem
Placki na maślance 165

jest troszkę inne, a może nawet znacznie inny, gdyż są znacznie lżejsze, w związku z czym wydaje się, że można pozwolić sobie na więcej. Wszyscy w domu zajadali się plackami z cukrem pudrem, a ja postanowiłam wykorzystać jeszcze do tego dżem wiśniowy… pyszne! Poza tym przypominam Wam o trwającym TUTAJ konkursie! Składniki: - 1 szklanka maślanki; - 1 szklanka mąki(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej; - 2 płaskie łyżki cukru; - 1 jajko; - szczypta soli Wykonanie: Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem, z dodatkiem dżemu, nutelli lub innych ulubionych dodatków. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl