placek na oleju - 1500 przepisów (strona:37/100)

Makowiec zawijany 344

stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane

kulinarnyswiatdomi
Pierniczki malowane 199

przyprawy do piernika1 łyżeczka sody1 jajkoszczypta soli 0,3 szklanki wodyWykonanie:Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika .Przestudzić .Do miski wsypać mąkę z sodą i solą , wbić jajko i wlać przestudzoną masę .Zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować je na placek o grubości 2-3 mm , wykrawać dowolne kształty..Piec ok 10 min 1 170'CPo wystudzeniu

Malinowa Kawiarenka
Pierogi z kapustą i grzybami 189

niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć farsz

Moje domowe kucharzenie
Rolada ziemniaczana 183

puszczą wodę...Wtedy przekładamy na patelnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy na oleju...doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia.Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm.  Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy.Ko

NaKońcuJęzyka
Pierogi smażone 186

oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku nadzienie z grzybów i cebuli Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć grzyby [ugotowane

Moje domowe kucharzenie
Quiche ze szpinakiem i łososiem 191

wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm.  Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić

Pasja Smaku
Szpinakowe roladki z łososiem 386

rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej "zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak. Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki(...)wymiarach 30 x 40 cm wykładamy lekko posmarowanym olejem papierem do pieczenia.  Do szpinaku wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Osobno ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje. Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
3-minutowe pancakes z blendera – bezglutenowe, wysokobiałkowe i fit! 245

białkowej i użycie jogurtu greckiego o wartości 0% tłuszczu. Bezsprzecznie jako danie na śniadanie te placki są nie do pobicia! SKŁADNIKI 140g jogurtu greckiego 1 duży banan 80g płatków owsianych 2 jajka L (lub 3 jajka M) 60ml dowolnego mleka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka brązowego cukru melasa

Karo in the Kitchen
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 244

nadadzą słodyczy. Mieszamy łyżką. Patelnię silnie rozgrzewamy – do smażenia pierwszej partii placuszków używamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym

Poezja smaku
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 131

ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać

królestwo garów
Krokiety a'la ruskie 401

Ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5279

Składniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego

Świat Domowej Kuchni
Kartacze 192

ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę.Gotowa masa:   A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, abymięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę.   W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju (woda musi być słonawa).Wkładamy kartacze, ale tylko tyle, aby miały luz.Kiedy wypłyną na powierzchnię zmniejszamy

Maminek kulinarny
Gulasz węgierski 232

czyli pyszny warzywny sos z duża ilością mięsa. Gulasz jest świetną bazą obiadową. Pasuje do placków, kaszy gryczanej czy klusek.Składniki: 500 g mięsa wołowego bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryki łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz, majeranek lub oregano olej ewentualnie 3 łyżki sosu pomidorowego Opłukane mięso kroimy na drobne kawałki. Podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną

prawdziwe jedzenie
Pączki 234

jesteśmy zadowolone:) przenosimy je na blat.  Podsypujemy mąką.Wałkujemy delikatnie, lub formujemy rekoma, duży placek, grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka . Kładziemy na blaszkę. Odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie są już prawie gotowe.Czas na smażenie :) Na rozgrzany olej kładziemy pączki, tak by nie dotykały dna- powinny ładnie wypłynąć. Przykrywamy. Smażymy

Smaki Edyty
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 181

Dzisiaj ryż w innym wydaniu.Zrobimy placki ryżowe a do nich dodamy troszkę mięska i dużo warzyw.Polejemy sosikiem i obiad jak marzenie.Potrzebne składniki:-torebka ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)   Ryż(...)gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem.   Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy się za ciasto na placki ryżowe.Oddzielamy białka od żółtek.Białka

Maminek kulinarny
Placuszki z cukinii z fetą 276

czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy  i doprawiamy. Placuszki

Kulinarne przygody Gatity
Faworki 186

mąki pszenne szczypta soli50 g masła (3 - 4 łyżki)1 jajko4 żółtka 1 łyżka cukru pudru4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octuoraz:  2 litry oleju lub smaleccukier puder  Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i pokrojone na małe kawałeczki masło. Roztarłam je dokładnie palcami razem z mąką. W malakserze ubiłam jajko(...)podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska zrobiłam nacięcie, przez które przełożyłam jeden koniec ciasta. Rozgrzałam olej do 180 stopni w frytkownicy i wrzucałam po trzy

NA MOIM TALERZU
Kebab z opiekacza do sandwichy 391

jest mój, ale się sprawdził:) Składniki: 8 placków do tortilli małych i 2 duże 3 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1/2 kapusty pekińskiej 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu Opcjonalnie: kukurydza cebula Wymieszać ketchup z majonezem i odstawić na bok Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i umyć  Rozgrzać olej na patelni, ułożyć piersi z kurczaka(...)paseczki. Tak przygotowaną odłożyć na bok Mięso pokroić w cienkie plasterki. Do tego musi być bardzo ostry nóż, żeby mięso nie "rozsypało" się podczas krojenia Następnie, na każdym placku do tortilli, układamy na jednaj połowie najpierw kapustę, potem mięso i polewamy łyżką sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu Zwijamy wszystko dosyć ciasno: najpierw zakładamy boki, a następnie, zwijając od siebie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fit Placki Ziemniaczane 151

placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe 1 łyżka mąka pszenna 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy drobno. Miksujemy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Łączymy

rabarbarowo
Placki ziemniaczane z lubczykiem 227

Pyszne placki o pięknym aromacie Składniki - 8 ziemniaków średnich - 1 marchew - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 gałązkę lubczyku - szczypior z 1 cebuli - 1 ząbek czosnku - sól - pieprz - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki i marchewkę obrać zetrzeć na drobnej tarce  posolić odcisnąć  powstały sok do szklanki  - Dodać zmiażdżony czosnek posiekany lubczyk

W królestwie smaków Beaty
Polenta 209

tylko wyobraźnia. Można pokroić w kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe z rogalików z dżemem truskawkowym 209

dokładnego wymieszania składników Nie wyłączając malaksera dodawać po trochu margarynę - wymieszać Przygotować miskę, posmarować dłonie olejem i przełożyć ciasto do miski - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia Tortownicę posmarować margaryną i wysypać mąką Po tym czasie podzielić ciasto na trzy placki i uformować koła. Ja to robiłam ręką, po prostu rozciągnęłam Jeden placek posmarować cienko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z malinami i borówkami 608

To ciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu

W kuchni wieczorem
Kotleciki sojowe 170

Uwielbiam wszelkie kotlety w wersji wegetariańskiej. Dlatego chętnie sprawdzam różne nowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad.Przepis z "Przyślij

Pasja Smaku