się nie zawiodłam :) A jak pancakes to ten post dedykuję mojej siostrze. Niech przepis będzie dla niej ściągą i przypomnieniem naszych sobotnich placków :) Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Dodatkowo miód do polania masło do smażenia Sposób
pink envelopemięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego
Gosia gotujewody i 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso
Maminek kulinarnygustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają też dużo tłuszczu. tego się nie da uniknąć. Jako zamiennik wymyśliłam placki warzywne, do których nie używamy mąki, a smażymy je na znikomej ilości oleju. Zachęcam Was do spróbowania, poszukiwania smaków i kombinowania. Smacznie nie zawsze znaczy niezdrowo :) Składniki: 4 ziemniaki marchewka mała cukinia lub pół większej 2 jajka
Taste Of My Dayróżowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radościąrzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki(...)minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu oka! * Jak się okazało, smarowanie blachy byłoby zupełnie zbędne. Placek nie przykleił się
W kuchni Karmel-itkiCiąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemczym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka) olej SOS 6 łyżek śmietany(...)tarce o dużych oczkach. Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie takie placki
Zofianałyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące.Uwagi:Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej
Gorący kąsekmielone mięso indyka dodatkowo zmiksowałam w pojemniku blendera razem z przyprawami, mięso dobrze wyrobić, formować na dłoni placek grubszy, na środek położyć patyczek i zlepić owalne mielone piekarnik ustawić na grill, 220 C, patyczki ułożyć na ruszcie, mielone posmarować olejem i wstawić do piekarnika - użyłam z mikrofali ruszt i talerz, postawiłam na 1 poziomie na ruszcie z piekarnika- wszystko
W Mojej Kuchni Lubięobranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski, ostudzić. Doprawić solą i ostrą mieszanką przypraw, dodać lekko rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rumiano. Podałam posypane kwiatami szczypiorku czosnkowego. zastawa
królestwo garówZobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie). Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia
W kuchni Karmel-itkiwyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.Usmażone
Mix smakuduże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE (10-15 min): na patelnię wylewamy oliwę lub olej, tak aby cienka warstewka pokrywała całą jej powierzchnię. Kiedy się nagrzeje, nakładamy ciasto zwykłą łyżką stołową – jest to optymalna ilość, gdyż placki nie będą ani zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej
Nerds Kitchenblaszce na muffinki. Jak przystało na mieszkankę Wielkopolski, uwielbiam nasze tradycyjne placki ziemniaczane, dlaczego mam nie uwielbiać szwajcarskich rösti? Zróbcie koniecznie w takim połączeniu, gdyż są bardzo smaczne 3 duże ziemniaki sól i pieprz z kolendrą do smaku kawałek dyni ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne 1 czerwona cebula olej do posmarowania formy na muffiny Dynię myjemy, obieramy ze skórki. Ziemniaki obieramy(...)ziemniaki puściły sok. Odciskamy wytworzony płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne. Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu. Można podawać rösti z łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Rösti z dodatkiem dyni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię