placek na oleju - 1500 przepisów (strona:24/100)

Pancakes - przepis podstawowy 200

się nie zawiodłam :) A jak pancakes to ten post dedykuję mojej siostrze. Niech przepis będzie dla niej ściągą i przypomnieniem naszych sobotnich placków :)  Składniki  1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Dodatkowo miód do polania masło do smażenia Sposób

pink envelope
Naleśniki z białym serem i rodzynkami 147

mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną, dodać puder i rodzynki. Nakladać na placki i zawijać. Podsmażyć na patelni na maśle. Posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami i listkami mięty...Smacznego

Gosia gotuje
Zapiekanka Maminka 187

wody i 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso

Maminek kulinarny
Placuszki warzywne (bez mąki) 502

gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają też dużo tłuszczu. tego się nie da uniknąć. Jako zamiennik wymyśliłam placki warzywne, do których nie używamy mąki, a smażymy je na znikomej ilości oleju. Zachęcam Was do spróbowania, poszukiwania smaków i kombinowania. Smacznie nie zawsze znaczy niezdrowo :) Składniki: 4 ziemniaki marchewka mała cukinia lub pół większej 2 jajka

Taste Of My Day
PLACEK Z RABARBAREM NA MAŚLANCE. 499

różowawych barwach świat. Dziś już starsza, ale nadal w sercu mała dziewczynka, z radościąrzucamy się mąką. Wyglądałyśmy jak dwa bałwanki... PLACEK Z RABARBAREM. / przepis od Babci;/ 300g rabarbaru ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju paczuszka małego proszku do pieczenia (16g) 2 jajka szklanka maślanki szklanka cukru kruszonka: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1/3 kostki(...)minut w piecu nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłyśmy do wystudzenia. Kiedy ciasto wystygło, z cukru pudru i wody zrobiłysmy lukier i polałyśmu nim ciasto. Zostawiłyśmy, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Placek jest mięciutki, lekki i bardzo pulchny. A co najważniejsze, robi się go w mgnieniu oka!  * Jak się okazało, smarowanie blachy byłoby zupełnie zbędne. Placek nie przykleił się

W kuchni Karmel-itki
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 215

Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z gotowanych ziemniaków w kukurydzianych płatkach. 169

jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią. Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać gorące

O kuchni z uczuciem
Placki z cukinii i fety podane z sosem curry 143

czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka) olej  SOS 6 łyżek śmietany(...)tarce o dużych oczkach. Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie takie placki

Zofiana
Placki ryżowo-warzywne 157

łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać 2 łyżki mąki i jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką układać placuszki na rozgrzanej patelni. Smażyć z obu stron na rumiano. Placuszki podawać gorące.Uwagi:Jeżeli w trakcie smażenia placki będą się rozpadać, dodatkowo dodać łyżkę mąki do masy ryżowej

Gorący kąsek
z grilla w piekarniku na patyku mielone indyka... 280

mielone mięso indyka dodatkowo zmiksowałam w pojemniku blendera razem z przyprawami, mięso dobrze wyrobić, formować na dłoni placek grubszy, na środek położyć patyczek i zlepić owalne mielone piekarnik ustawić na grill, 220 C, patyczki ułożyć na ruszcie, mielone posmarować olejem i wstawić do piekarnika - użyłam z mikrofali ruszt i talerz, postawiłam na 1 poziomie na ruszcie z piekarnika- wszystko

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ze skorzonery 77

obranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski, ostudzić. Doprawić solą i ostrą mieszanką przypraw, dodać lekko rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rumiano. Podałam posypane kwiatami szczypiorku czosnkowego.   zastawa

królestwo garów
Czas na Indie! 194

Zobaczcie i spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).  Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia

W kuchni Karmel-itki
Meduzy 282

wyrobić podsypując odrobiną mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.Usmażone

Mix smaku
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 587

duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE (10-15 min): na patelnię wylewamy oliwę lub olej, tak aby cienka warstewka pokrywała całą jej powierzchnię. Kiedy się nagrzeje, nakładamy ciasto zwykłą łyżką stołową – jest to optymalna ilość, gdyż placki nie będą ani zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej

Nerds Kitchen
Pikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą 185

blaszce na muffinki. Jak przystało na mieszkankę Wielkopolski, uwielbiam nasze tradycyjne placki ziemniaczane, dlaczego mam nie  uwielbiać szwajcarskich rösti? Zróbcie koniecznie w takim połączeniu, gdyż są bardzo smaczne 3 duże ziemniaki sól i pieprz z kolendrą do smaku kawałek dyni ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne 1 czerwona cebula olej do posmarowania formy na muffiny Dynię myjemy, obieramy ze skórki. Ziemniaki obieramy(...)ziemniaki puściły sok. Odciskamy wytworzony płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne. Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu. Można podawać rösti z  łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Rösti z dodatkiem dyni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania