Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½ cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście
Kulinarny karnet Christopherasmażyłam. Przekonałam się jednak, że placki z poszatkowanego selera są o niebo lepsze, gdyż łatwiej taką masę można doprawić przed smażeniem, co w poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało. Na 20 placków: 1 duży seler 1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz, vegeta bułka tarta do panierki olej do smażenia Seler obieramy i ścieramy
Jadło i czytadłoobyło się bez upieczenia kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny. Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki) -3 szklanki mleka -1,5 szklanki oleju -5,5 szklanki mąki orkiszowej(...)chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki(po 30 minut każdy w temp. 180 stopni C). Wykonanie masy: Budyn
Smaczne Zdroweroślinnego 1 banan+odżywka białkowa wiórki kokosowe ojek kokosowy do smażenia Biało ubijam na pianę, dodaję żółtko i resztę składników. Naleśniki smażę na oleju kokosowym. Banana rozgniatam z odżywką na płynną masę. Polewam tym usmażone placki, posypuję wiórkami. Smacznego
Bike By LifeLawasz chodził za mną od jakiegoś czasu, dziś wreszcie udało się go zaserwować. Przepis dostałam od kolegi troszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał
Magiczna kuchnia Dariiłyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek Wykonanie: Mąkę umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich
Malinowe Pocałunkigrzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi
Kuchnia Danusidziś po zarwanej nocce ;/ praca ponad wszystko ;) heheh...Naszła mnie ogromna ochota na placki ziemniaczane, możecie sobie wyobrazić tarcie ziemniaków na tartce gdy oczy się same zamykają..no ale udało się palce całe, placków.......juz nie ma ;) 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki mąki 1 jajko olej smażenia 5 zabków czosnku
NaKońcuJęzykaPrzygotowanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej,wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym
Ala piecze i gotujesmażenia Przygotowanie: Ciasto na pierogi zagnieść z podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku
Fabryka pomysłówPropozycja idealna dla niezdecydowanych... placki z cukinii czy placki ziemniaczane?... można połączyć obie opcje... ten pomysł podsunęła mi moja mama... od której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka(...)sito i solimy (ja trzymałam tak cukinię ok. 40 min.). Dzięki temu placki są mniej wodniste. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok. Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego
IMPRESJA SMAKUręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej i wymieszać. - patelnię (chyba, że macie teflonową, to nie) wysmarować olejem i smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz
Kitchens AlphabetNatkę pietruszki drobno posiekać i rozrobić z serkiem feta. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z masy mięsnej uformować płaskie placki, na każdy włożyć serową kulkę, formować klopsiki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
Jadło i czytadłołyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana do podania posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju, włóż pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw. Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż(...)jajko, mąkę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne odlej nadmiar wody. Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj po 3-4 łyżki masy ziemniaczanej. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Po czym przełóż placka na drugą stronę i smaż przez
karmelowyjeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja waniliowa lub migdałowa- 600g świeżych malin- ok. 100g płatków migdałowych(...)wilgotne, a jego cudowny, malinowo migdałowy zapach roznosi się podczas pieczenia po całym domu. Maliny i migdały, to zgrana para, zresztą, nie tylko w cieście. Smacznego. :)Wydrukuj przepisThe post Placek malinowo migdałowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko