pikantny - 500 przepisów (strona:17/34)

Mango lassie 186

Mango lassie to niezwykle orzeźwiający indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i wody z dodatkiem aromatycznych przypraw. Pozycja obowiązkowa w przypadku wizyty w indyjskiej restauracji. Doskonale łagodzi smak pikantnych dań, a także idealnie orzeźwia w upalne dni. Składniki: 1 mango 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu szczypta zmielonego kardamonu Przygotowanie: Mango obieramy, usuwamy pestkę, kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 348

trochę przestygnie, możemy nim nadziewać nasze muszle. Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków bazylii sól, pieprz, cukier do smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym oleju

Zawsze głodna!
Tom Yum z kurczakiem 395

Tajska zupa na mleku kokosowym z kurczakiem, pikantna i słodka zarazem, jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że od Tajlandii dzielą nas tysiące kilometrów, zupa ta świetnie sprawdza się w chłodne, zimowe wieczory w Polsce. Jednym ze składników tej zupy są pochwiaki - bardzo popularne w kuchni tajskiej grzyby, nazywane też grzybami słomianymi. W Azji kupowane są świeże

W SMAK
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 182

Zima to doskonały czas na przygotowanie wytrawnych tart na kruchym cieście. Jedną z moich ulubionych jest ta z zapieczonym camembertem, wyłożonym na warstwie świeżo zmielonego pieprzu. Pikantną warstwę można przygotować także na inne sposoby. Tym razem zdecydowałem się na pastę z papryczek chilli w oliwie. Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na tartę średnicy

W SMAK
Makaron z sosem z gorgonzoli z dodatkiem czarnych oliwek 218

niecały kwadrans. Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane.  Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla

W SMAK
Zapiekane filety z kurczaka 345

SKŁADNIKI: 4 pojedyncze filety(około 40dag.) lub 2 polędwiczki wieprzowe w tej samej wadze 10-12 szt. pieczarek 1 cebula 4 łyżki majonezu 40 dag. startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego

Kuchnia Beaty
Bułeczki dla zakochanych 172

Dziś Walentynki, kto nie ma pomysłu na to, co przygotować na śniadanie ukochanej osobie, niech przygotuje bułeczki w kształcie serca. Są lekko pikantne, z pewnością rozpalą uczucia zakochanych. Idealne na śniadanie to łóżka. SKŁADNIKI: 15g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli

Tradycyjna kuchnia Kasi
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 259

poznać jak najwięcej, spróbować jak najwięcej, nauczyć się jak najwięcej i osiągnąć jak najwięcej. Oby mi się udało. Czarna rzepa ma smak podobny do rzepy białej, choć jest bardziej pikantna i wyrazista, można wyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA

W kuchni Karmel-itki
Karkówka po cygańsku 8330

rozpływa się w ustach i za każdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchenne Cuda Joanny '. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki 150 g pikantnego ketchupu 3 duże ogórki konserwowe 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy

My Culinary Art
Dip z pieczonych buraków z jogurtem greckim i za'atarem 190

Zdziwisz się, jak znakomicie burak komponuje się z chili i za'atarem. Jego słodycz nabiera tu naprawdę pikantnej nuty i jest idealnie równoważona przez słony kozi ser. Składniki: 900 g średniej wielkości buraków (po upieczeniu i obraniu powinno zostać 500 g) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana 250 g greckiego jogurtu

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z słodkich ziemniaków z konfiturą cebulową 150

słodki smak dość mocno przeszkadza. A ja mam problem! Na prawdę ciężko mi się zdecydować czy zjeść je bardziej na słodko, czy może wytrawnie a co z wersją "na pikantnie"? potrzbujemy: - 1 czerwoną cebulę - 1 dużego słodkiego ziemniaka - konfiturę z cebuli - natkę pietruszki - 1 łyżeczkę śmietanki kokosowej Cebulę posiekać i podsmazyć na odrobinie tłuszczu (u mnie łyżeszka oleju kokosowego

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka kebab - gyros 748

papryki 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych garść kukurydzy przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia  olej 100g żółtego sera Sos: 150ml jogurtu naturalnego 150ml keczupu pikantnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki

Szefowa kuchni
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 591

Przepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler.  Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy i chrzanu, mięciutki, pod chrupiącą 'pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób: 2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą sok z cytryny  sól morska pieprz świeżo mielony

My Culinary Art