pikantny - 500 przepisów (strona:12/34)

Sałatka z kapusty pekińskiej z kabanosami 283

Składniki: mała kapusta pekińska, 4 duże łyżki ziaren słonecznika, 1 czerwona cebula, 5 ogórków konserwowych, 120g kabanosów ( najlepiej pieprznych lub pikantnych), 200g sera feta, puszka groszku (280g po odsączeniu), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Słonecznik uprażyć na suchej patelni i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Kapustę pekińską i kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i ser feta pokroić w kostkę

W kuchni u Moniki
farszynki meksykańskie 149

Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ser Buttermilk Blue 150

Kolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym smaku. Zdjęcie - Jon Sullivan [licencja Public domain] Ser czeka w kolejce do uwarzenia, więc na razie tylko tłumaczenie przepisu bez zdjęć. Na podstawie książki: Artisan Cheese Making at Home: Techniques & Recipes for Mastering

Przepisy na domowy ser i chleb
risotto z krewetkami i chorizo 216

Risotto z krewetkami i chorizo, to proste danie z niewielką ilością dobrych składników. Wyśmienity smak krewetek, pikantne chorizo, delikatna i krucha roszponka wystarczą, aby przyrządzić potrawę o tak intensywnym smaku. Składniki : 200g ryżu do risotto 40ml białego wina 1/4 cebuli 8-10 większych krewetek 100g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku

zobacz ich smak
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 189

łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza 0,5 papryczki chilli (lub 1/2 łyżeczki pikantnej pasty z chilli) główka czosnku kilka gałązek tymianku Przygotowanie: Kurczaka warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej - natrzeć solą, pieprzem i papryką, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć

Kulinarne Inspiracje
Curry z kalafiora 202

lecz ich jakość jest zdecydowanie lepsza. Goździki były tak świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać

Kuchcik gotuje
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 228

który autentycznie jest dobry do wszystkiego), wbiłam do nich po jajku, a po zapieczeniu podałam na chrupiących grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli.  Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 189

słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów 250 g pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć

Ugotować
Sos do pizzy 169

Dziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki.  Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe

Pychotkaaa
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami 185

Pycha :)  Składniki na porcje dla 2-3 osób: 2 pstrągi tęczowe (wagowo ok. 0,5 kg) 450 g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny  papryka ostra przyprawa do ryb oliwa z oliwek Pstrągi wypatroszyć, zeskrobać łuski, umyć i osuszyć. Warzywa rozmrozić, osuszyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z cytryny wyciąć 4 plasterki, pozostała

Ugotować
Ekspresowa sałatka brokułowa 99

Przepis na tą autorską sałatkę mojego Męża powstał przy cyklicznym „sprzątaniu lodówki”. Jest dość pikantna o zdecydowanym smaku z wyczuwalną nutą czosnku i słodyczą czerwonej papryki (czasem paprykę zastępujemy też pomidorami). Chociaż jednym ze składników jest brokuł - absolutnie nie jest mdła. Sałatka, mimo, że powstała przypadkowo, na stałe zagościła w naszym menu. Zresztą… spróbujcie sami :) Składniki: brokuł 3 jajka papryka

MyCookBook.pl
karkówka zapiekana w majonezie i kethupie 167

składniki: 1,2 kg karkówki 1 szklanka majonezu 1 szklanka pikantnego kethupu przyprawa do mięsa knorr 4 średniej wielkości cebule 100 gram sera żółtego łyżka octu oliwa Sposób wykonania: Karkówkę pokroiłam w plastry, posypałam z obu stron przyprawą do mięsa knorr, dodałam oliwę i ocet, wymieszałam. Na noc pozostawiłam w lodówce. Na suchej patelni podsmażyłam mięsko. Cebulę pokroiłam w piórka

Darcia w kuchni
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 167

masa jak na placki ziemniaczane tylko zapieczona w dużej blasze. Boki tarciuszka zawsze są chrupiące a środek miękki i wspaniale smakujący! Uwielbiam go! Najlepszego robi Mama R. Idealnie pikantny i rozpływający się w ustach, taki jak lubię. A dlaczego o tarciuchu - smak tartej jakoś mi tak go przypomniał. Przepis ten znalazłam na blogu Trufli. Jest wspaniały (i blog i tarta

sierotka maRysia w kuchni
Quiche? a może jednak tarta…! 205

TARTA - może mieć spód zarówno kruchy, francuski jak i drożdżowy a wypełnienie... zależne od okazji, ochoty, potrzeby i możliwości - słodkie kremowe, owocowe, czekoladowe jak i warzywne, słone, pikantne - co nam w duszy gra to i na talerzu w przypadku tarty Piecze się w czym się da - w formach silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki z dyni 117

mąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i  pikantnym sosem Chutney z dyni

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania