łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego masła 4 łyżki Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza 0,5 papryczki chilli (lub 1/2 łyżeczki pikantnej pasty z chilli) główka czosnku kilka gałązek tymianku Przygotowanie: Kurczaka warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej - natrzeć solą, pieprzem i papryką, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Wyjąć
Kulinarne Inspiracjelecz ich jakość jest zdecydowanie lepsza. Goździki były tak świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać
Kuchcik gotujektóry autentycznie jest dobry do wszystkiego), wbiłam do nich po jajku, a po zapieczeniu podałam na chrupiących grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwasłoików i całość mocno zakręcić. Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów 250 g pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć
UgotowaćDziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki. Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe
PychotkaaaPycha :) Składniki na porcje dla 2-3 osób: 2 pstrągi tęczowe (wagowo ok. 0,5 kg) 450 g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny papryka ostra przyprawa do ryb oliwa z oliwek Pstrągi wypatroszyć, zeskrobać łuski, umyć i osuszyć. Warzywa rozmrozić, osuszyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z cytryny wyciąć 4 plasterki, pozostała
UgotowaćPrzepis na tą autorską sałatkę mojego Męża powstał przy cyklicznym „sprzątaniu lodówki”. Jest dość pikantna o zdecydowanym smaku z wyczuwalną nutą czosnku i słodyczą czerwonej papryki (czasem paprykę zastępujemy też pomidorami). Chociaż jednym ze składników jest brokuł - absolutnie nie jest mdła. Sałatka, mimo, że powstała przypadkowo, na stałe zagościła w naszym menu. Zresztą… spróbujcie sami :) Składniki: brokuł 3 jajka papryka
MyCookBook.plskładniki: 1,2 kg karkówki 1 szklanka majonezu 1 szklanka pikantnego kethupu przyprawa do mięsa knorr 4 średniej wielkości cebule 100 gram sera żółtego łyżka octu oliwa Sposób wykonania: Karkówkę pokroiłam w plastry, posypałam z obu stron przyprawą do mięsa knorr, dodałam oliwę i ocet, wymieszałam. Na noc pozostawiłam w lodówce. Na suchej patelni podsmażyłam mięsko. Cebulę pokroiłam w piórka
Darcia w kuchnimasa jak na placki ziemniaczane tylko zapieczona w dużej blasze. Boki tarciuszka zawsze są chrupiące a środek miękki i wspaniale smakujący! Uwielbiam go! Najlepszego robi Mama R. Idealnie pikantny i rozpływający się w ustach, taki jak lubię. A dlaczego o tarciuchu - smak tartej jakoś mi tak go przypomniał. Przepis ten znalazłam na blogu Trufli. Jest wspaniały (i blog i tarta
sierotka maRysia w kuchniTARTA - może mieć spód zarówno kruchy, francuski jak i drożdżowy a wypełnienie... zależne od okazji, ochoty, potrzeby i możliwości - słodkie kremowe, owocowe, czekoladowe jak i warzywne, słone, pikantne - co nam w duszy gra to i na talerzu w przypadku tarty Piecze się w czym się da - w formach silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych
sierotka maRysia w kuchnimąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i pikantnym sosem Chutney z dyni
Gotowanie jest łatweTaką zupę robiła moja babcia, pamiętam że była dobrze doprawiona i lekko pikantna. Pamiętam także że babcia mówiła że sekret tej zupy leży w świeżo zmielonym pieprzu. Taką jaką ją pamiętałam tak sobie zrobiłam, polecam bo jest pyszna. "Parzybroda"czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczarek, 1 cebula, 500g mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli - po odsączeniu 240g, 200g startego sera żółtego, olej, 3 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 5 niedużych ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek, czerowna słodka papryka, jajko. Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w paseczki - podsmażyć razem w bardzo małej ilości tłuszczu. Podczas smażenia posolić
W kuchni u Monikiczerwona papryka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 400g sera żółtego 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros
Kulinarne Przebojebulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Ratatuja z bobem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką
Moja smaczna kuchnia