przygotowuje. Ja testujac przygotowałam jedną porcję a za chwilę już miałam zarobione następne, tym razem z mniejszą ilością przyprawy korzennej (do pierwszych dałam 1/2 paczki-13g i były bardzo pikantne, drugą wersję zrobiłam z dodatkiem 8g przyprawy, dodałam także cynamon). Praca przy nich to czysta przyjemność, ciasto ma super konsystencję, jest bardzo delikatne i nic się nie klei, nie musiałam
Smaczne Zdrowektóra nie wywracała ciągle oczami i nie jęczała „jezzzuuu”. Pajdy… hmm… masło czosnkowe okazało się być margaryną z vegetą, cebula fajna, ale dla mnie mogłaby być bardziej pikantna, za to ogórek świetny. Pajda Najcierpliwszego tez mogłaby być pikantniejsza i bez tej obrzydliwej margaryny. W sumie całość ok. W międzyczasie pani przechodząca obok nas wygłosiła zdanie, że dziś uczciwej
ladykitchenZinger to jedna z popularniejszych kanapek, które spotkamy w KFC. Zinger to rodzaj burgera z chrupiącą, soczystą, pikantną polędwiczką, świeżą sałatą oraz dodatkiem majonezu.Klasycznego Zingera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, a poza tym mamy pewność, że wiemy co jemy. Bułeczki do Zinger'ów możemy upiec z poniższego przepisu
Słodka Stronalodówce.Po około 10-14 dniach są idealne do jedzenia. Podobno wspaniale komponują się z piwem ;) nie wiem, nie sprawdzałam, piwa nie lubię ;)W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate. Wypróbuję ten przepis na innych kiełbaskach, ciekawa jestem, czy będą tak samo smaczne, jak parówki :)Parówki do przygotowania utopenców otrzymałam od ZM Nove. Linia "Natura" jest nową propozycją
Codzienna kuchnia niecodziennatemperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny.Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennablogu Whipped Cream. Połączenie bobu, daktyli i kaszy gryczanej totalnie mnie oczarowało. Jednak nie byłbym sobą, gdybym nie przygotował jej po swojemu z kwaśno-słodko-słonym dressingiem i pikantną papryczką chili. Wyszło pysznie. Genialna, bardzo syta i orzeźwiająca sałatka. Gorąco polecam!Składniki (na 4 porcje):500 g bobu1 saszetka prażonej kaszy gryczanej100 g drylowanych daktyli50 g pestek dyni, podprażonych
Food SquareSkładniki:tortilla pszennapierś z kurczakapapryka czerwonaogóreksałatasłodko-pikantny sos chillisól, pieprzoliwa Przygotowanie:Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru.Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund.Na środku tortilli rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnyprzystawek, przez dania główne po smakowite desery.Składniki:30 kasztanów jadalnych2 x 50 g masła2 drobno posiekane szalotki300 g ryżu do risotto1 kieliszek białego wytrawnego wina800 ml bulionu warzywnego1 pikantna papryczka50 g tartego sera grana padanoświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy
Smakowity Blog Kulinarnyczęści.Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm.Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi pikantne dania można ten etap pominąć).Na każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków.Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą
Gospodyni Miejskałyżki keczupu łagodnego;2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;2 łyżki majonezu;1/2 łyżeczki cukru;1/4 łyżeczki soli.Sos ostry:6 łyżek keczupu pikantnego;1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/4 łyżeczki chili lub pieprzu.Sposób wykonania
Gospodyni Miejskazetną.Gotową jajecznicę zestawić z ognia i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.Jajecznicę podawać samą, z chlebem, lub jak u mnie z ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Danie jest pikantne, więc jeśli ktoś woli łagodniejsze potrawy można zrezygnować z płatków chili.Można użyć papryk o dowolnych kolorach.Można też użyć całych pomidorów w puszce, przy czy należy je przed wrzuceniem
Gospodyni Miejskarozpuści.Podawać ciepłe.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej.Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne.Żółty ser można zastąpić mozzarellą.Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie myję je pod bieżącą wodą.Można użyć kupnych
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w glazurze...Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.Oblany słodko-pikantną glazurą.Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część pora
Gospodyni Miejskaczosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm. W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki
SzczyptaSmaQSzybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i pikantny, czerwony pieprz.Pełny zestaw śniadaniowy: witaminy, nabiał, zdrowe, rozgrzewające węglowodany. Idealny zestaw na jesienne chłody.Koniecznie spróbujcie popcornu, znakomity sposób na szybką kaszę gryczaną bez długiego gotowania.Czas przygotowania:15 minutPorcje
SzczyptaSmaQ