pikantny - 500 przepisów (strona:15/34)

Pasta z wędzonej ryby i chili 196

ryby (oczywiście bez skórki czy panierki!).            Mimo dość sporej ilości chili pasta nie jest ostra, powiedziałabym, że jedynie lekko pikantna. Ale powiedzcie sami; czyż nie wygląda bardzo elegancko w tej bieli przeplatanej zielonymi akcentami koperku, czerwonymi papryczki i fioletowymi cebuli? :) Składniki: 80 - 100 g białej wędzonej lub pieczonej ryby

Kuchnia Prezydentowej
Fit- Wraps! 255

minut. Rozłóż tortillę, posmaruj sosem z patelni. Ułóż sałaty, ogórka, awokado, paprykę zioła, na sam wierzch kurczaka. Zroluj lub złóż wrapa "na kopertę".  Pyszne! Jeśli lubisz pikantne wykończenie dodaj odrobinę chili! Smakuje!!!  ;-) Pięknego Dnia! Buźka! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI
122. Strączkowa przecieranka czyli: zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku. 323

łyżeczki curry, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 pełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatolowej zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia -dodatkowo: śmietana, oliwa z oliwek, Pikantna mieszanka ziaren (firmy Ziarenkowo ) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy(jeśli mamy świeży blanszujemy gorącą wodą). Soczewicę przepłukujemy, namaczamy i gotujemy na półtwardo wedle przepisu na opakowaniu(jeśli będziemy ją gotować z dodatkiem ziół

Symfonia Smaków
Sos barbecue BBQ 160

domowym zaciszu. :) Smak nie będzie idealnie taki sam, ale myśl o tym, że jest o niebo zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu

MamaOskarka
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 190

pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka ketchupu pikantnego, ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną), sól himalajska do smaku, olej rzepakowy Rapso.   Przygotowanie: Szparagi płuczemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu

Moniki Smakołyki
Lidl – Znad Balatonu i Tokaju – kolekcja win Węgierskich 143

Egri Merlot 2011 , wino pochodzi od dużego producenta (około miliona butelek). Pachnie dojrzałymi wiśniami. W ustach niska kwasowość i dużo wiśni. Jest gładkie i aksamitne. Polecane do szaszłyków z pikantnej kiełbasy. Proste i niezobowiązujące. Kolejne czerwone wino - Wekler Szekszárdi Bikavér 2012 (24,99 zł). Pachnie owocami wiśni i czymś co trudno określić -mokrym lasem. W ustach jest zrównoważone z dość

królestwo garów
Sałatka warstwowa gyros 319

jeszcze świetnie smakuje. Ja uwielbiam sałatki, a Wy?   Sałatka warstwowa gyros   Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 2-3 cebule, słoik korniszonów, puszka kukurydzy, sałata pekińska, ketchup pikantny, majonez, przyprawa gyros, sól, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem a następnie kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na oleju. Kiedy mięso będzie już

paapilotkaa
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 163

nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki  i rodzynką gdzieniegdzie... bajka .   Warto się było trochę pobawić w przesypywanie

Kuchnia po mojemu
Placki ziemniaczane koniecznie bez mąki 127

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie cebulę. Dodajemy całe jajka. Solimy, pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami: śmietaną, keczupem lub pikantnym sosem - mięsno warzywnym

Kuchnia po mojemu
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 553

spotkanie przy stole. Zasmakuje na pewno. Składniki (na 5-6 osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy z obu stron oraz

Kuchnia po mojemu
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 167

minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż i smażymy na maśle warzywa z dodatkiem czosnku, imbiru i kurkumy. Danie gotowe. Pysznie smakuje z sosem słodko pikantnym chili. Powtórzę raz jeszcze - tak zamarynowana polędwica jest przepyszna. Na wierzchu chrupiąca, a w środku soczysta i miękka. Mniam

Kuchnia po mojemu
Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp 379

Uwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa

VioletoweKucharzenie
Barszcz Czerwony 182

ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny

Mama Gotuje
Surówka z białej kapusty z curry i sezamem 255

Uwagi do przepisu: Ziarna sezamu można wcześniej uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni i/lub zastąpić ziarnami słonecznika. Słodki sos chili można zastąpić innym, ulubionym np. słodko - pikantnym itp., a ocet - sokiem z cytryny. Surówka jest idealna do potraw kuchni chińskiej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Szynkowar - co to za stwór ? 197

dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach: - kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw wsypałem, ale wyszła super) - kiełbasę szynkową, - pojutrze będziemy parzyć prasowany boczek w pikantnej posypce, a następna w kolejce jest szynka prasowana na wzór słynnej szynki konserwowej "Krakus" Samo urządzenie nie jest skomplikowane - składa się z mocnej sprężyny dociskowej, metalowej pokrywy i naczynia w którym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata