Kapuśniak...Kwaśna, kiszona kapusta.Chrupiący boczek, zeszklona cebula.Całość doprawiona kminkiem i majerankiem.Pyszny początek obiadu!Składniki:1 duża marchewka,1 średnia pietruszka,1/4 korzenia selera,Biała część pora;400 g kapusty kiszonej;5 średnich ziemniaków;2 liście laurowe;Ząbek czosnku;2 litry zimnej wody;Duża cebula;100 g wędzonego boczku;2 łyżki oleju do podsmażenia;Łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki kminku(...)Łyżka mąki pszennej;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku
Gospodyni MiejskaBotwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki(...)Pęczek koperku;Łyżka cukru;3 łyzki octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki
Gospodyni Miejskawędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól;Natka pietruszki do dekoracji.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Boczek pokroić w drobną kostkę.Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.Papryczkę chili wydrążyć(...)rozpuszczenia się sera.Dodać kolejno: drobno posiekaną papryczkę chili i pomidory, a na koniec por.Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać.Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości
Gospodyni Miejskakarp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.Polecam!Składniki:1,5 kg karpia lub płatów karpia;200 g masła;2 duże cebule;Przyprawa do ryb;Mąka;1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Karpia oczyścić z łusek, jeśli jest w całości to odciąć głowę i wypatroszyć - ja użyłam płatów, wyfiletować i umyć (filmik pokazujący jak wypatroszyć i wyfiletować karpia(...)przywarł do patelni.Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym.Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle.Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach i posmak mułu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskałyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka oleju;1/4 pęczka natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić(...)plastry.Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 3 minuty.Następnie dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.Gdy
Gospodyni Miejskajasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.Aromatyczna i pyszna!Smacznego! Składniki:450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4 średnie ziemniaki(...)średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy
Gospodyni Miejskapietruszki.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Wystudzone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych(...)posypania po wierzchu). Wymieszać.Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.Podawać schłodzoną.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub octem, a olej oliwą.Z dodatku natki
Gospodyni Miejskaosób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-)Składniki:3 kalarepy 1 marchewka 1 mała pietruszka 4 małe ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki200 g bobu natka pietruszki(...)międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować blenderem, Zupę podawać posypanym bobem, natką pietruszki i serem
pieprzny smaczekZazwyczaj wstawiany z samego rana konsumowany po kościele:-)Składniki:1 kurczak o wadze ok. 2 - 2,5 kg 4 litry zimnej wody 1 cebula3 marchewki 1 pietruszka po kawałeczku: selera, papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 łodyga pora (biała część) sól, pieprz4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ( w moich stronach babkowy(...)ugotowany makaronposiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia:Kurczaka pokroić na części i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić, odstawić na pół godzinki. W tym czasie umyć wszystkie warzywa pokroić w słupki. Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem. Z każdej strony in będzie bardziej spalona tym lepiej. Po tym czasie wylać mętną
pieprzny smaczekcebula1 liść laurowy1 ziarnko ziela angielskiego1,3 l wody200 g umytych, obranych pieczarek1 łyżka masła100 g makaronu, np. muszelki1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)3 łyżki śmietany 18%sól, pieprz+świeża pietruszka do posypania1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy(...)kilku łyżkach zupy i wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem - trzeba doprawić naprawdę "od serca", w przeciwnym razie zupa będzie nijaka. Dodajemy cukier. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką. Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Arttylko bo sprawdzi się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy(...)przez maszynke o bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke bulionu,dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy
Z Majeczką w kuchnizastosowania w kuchni, ponieważ możecie go połączyć niemal z każdym składnikiem. Polecam do wypróbowania!0% laktozy!0% glutenu!SKŁADNIKI:- Newella wędzona- papier ryżowy kilka arkuszy- marchewka młoda- ogórek zielony- pietruszka kilka gałązek- bazylia liście, mięta liście, melisa liście- 1/2 awokado- 2 łyżki pistacji posiekanych- papier ryżowy zmocz pod bieżącym strumieniem wody.- ułóż na talerzu dwa arkusze.- ogórka kroimy na cienkie(...)paseczki.- marchewkę, najlepiej za pomocą maszynki na cienkie długi paseczki- bazylię, miętę, melisę i pietruszkę zmiksuj z posiekanymi pistacjami i łyżką oleju ryżowego- newellę pokrój w grubą kostkę i zamarynuj przez 10 minut w sosie pistacjowo- ziołowym- na papierze ryżowym układamy pokrojone awokado, ogórka, marchewkę, newellę wędzoną zamarynowaną w sosie pistacjowo-ziołowym, dodajemy gałązkę pietruszki i zawijamy papier ryżowy
SMYKWKUCHNImakaronu tagiatelle barwionego czarną mątwą (można użyć innego)1 łyżka masła2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam Farchioni ze sklepu Mantini)2 cm małej papryczki chili3 ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym(...)papryczkę chili pokrojoną w cienkie krążki (bez pestek). Po chwili wrzucamy krewetki i smażymy z obu stron, do czasu aż zmienią kolor. Dodajemy kolejną łyżkę oliwy z oliwek i pietruszkę. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy do woka do krewetek i mieszamy wszystko razem. Teraz pozostaje nam wyłożyć makaron z krewetkami na talerze, na koniec posypujemy
Blondynka Gotujewodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopheraplastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje
Niezły Młynek