pietruszka - 3495 przepisów (strona:17/233)

Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy 188

dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na obiad w tygodniu. Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy Drukuj przepis Składniki 2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki czosnku 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie(...)cytryny, bazylia, tymianek, curry 2 łyżki serka mascarpone listonic_name = "Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki czosnku 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie

CoolinarniePL
Risotto z owocami morza 134

osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej(...)niego wcześniej przygotowane składniki, po czym na małym ogniu mieszam. Dosalam i dopieprzam do smaku. Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha. Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni. SMACZNEGO

smacznieinatemat
Żur 126

wyobraża sobie Świąt bez tej zupy. Zapraszam do wypróbowania mojej metody na tą tradycyjną zupę:) Składniki: - 10 dag wędzonego boczku; - 40 dag białej kiełbasy; - 4 ziemniaki; - 1 pietruszka; - ćwierć selera; - 1 cebula; - zakwas na żurek ; - pół szklanki śmietany 30%; - chrzan, rzeżucha, majeranek, sól, pieprz; - 3 jaja na twardo; - olej, woda Wykonanie: Do garnka włożyć boczek oraz kiełbasę, zalać(...)wody. Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w ćwiartki lub kostkę, dodać do wywaru. Oczyścić i opłukać pietruszkę i seler. Warzywa wrzucić do wywaru. Dodać obraną i poszatkowaną cebulę. Gotować 20 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy boczek oraz kiełbasę. Usunąć pietruszkę i seler. Do wywaru przecedzić przez sito zakwas. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając

dom-agi.pl
Flaki na rosole wołowym 124

spędzić kilka godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy: - 0,5 kg wołowiny na rosół; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera

dom-agi.pl
Krupnik na żeberkach 218

tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać(...)pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać przepłukaną kaszę oraz kawałeczki mięsa i natkę pietruszki. Gotować jeszcze ok 5-10 minut aż kasza będzie miękka od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia i dodać kilka łyżek mleka, tak dla zabielenia i lepszego smaku. Zamiast

Monia miesza i gotuje
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 231

moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo(...)przygotować makaron pisałem tutaj . Gotujemy go w osolonej wodzie około 5 minut, po odcedzeniu skrapiamy oliwą, wykładamy na talerz i zalewamy naszą zupą. Z wierzchu posypałem mrożoną natką pietruszki

BaRepas
Zupa gulaszowa z wolnowaru 235

duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka 600 g ziemniaków najlepiej czerwonych 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka 1 łyżka kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki po 2 -3 łyżki ugotowanego drobnego makaronu na osobę(...)drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć patelnię  z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar

Stare Gary
Pulpety z warzywami 210

dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku. 500g mięsa mielonego  2-3 łyżki bułki tartej 300g pieczarek 2 spore marchewki pietruszka  papryka czerwona 2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, olej 1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną(...)pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.  2. Cebulę i paprykę kroimy w plastry, pieczarki, marchewki i pietruszkę w półplastry.  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw

Szefowa kuchni
Tortilla, Naleśnik Meksykański 344

słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone  2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez  250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki 1/4 z pęczka przyprawa chili ; pół łyżeczki sos tzatziki; jogurt naturalny grecki 200Mililitrów ogórek 1Sztuka (duży świeży) sos winegret do sosu tzatziki; czosnek 4Ząbki  olej 4Łyżki  musztarda 1Łyżeczka(...)zioła prowansalskie 1Łyżeczka sól  Szczypta cukier Łyżka gałka muszkatołowa Szczypta natka pietruszki 1/4 pęczka Sposób przygotowania; 1.  Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, obrać czosnek i pokroić w talarki, pokroić natkę pietruszki i wszystko pomieszać w misce dodając sól, pieprz zblenderować wszystko i odstawić do lodówki na godzinkę. 2.  Do miski wrzucić obrany czosnek pokrojony w talarki

pichciszto
Krem z brokułów 128

grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł  najlepiej bez rdzenia   2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe   4-5 ziemniaków   1 średni seler 1 pietruszka   nać pietruszki  do ozdoby   śmietanka gęsta 18% lub gęsty jogurt naturalny przyprawa warzywna typu vegeta   pieprz i sól   liść laurowy   2-4 ziarenek ziela angielskiego(...)można miksować z mięsem- kwestia gustu ).  Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała.  Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki.    Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem będzie bardzo lekki

Kuchnia Beaty
Krakersy z pastą serową, łosoś z mozarellą, sałatka owocowa 145

podzielić tym smakiem. Dzięki Krysiu! AMUSE BOUCHE -  ŁOSOŚ Z MOZARELLĄ I POMIDORKIEM DAKTYLOWYM. SAŁATKA OWOCOWA. BABECZKI Z PASTĄ SKŁADNIKI: PASTA  1 kostka serka śmietankowego, po 1/2 marchewki, pietruszki i  pora (biała część) , 3 ząbki czosnku,  natka pietruszki, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu krakersy małe WYKONANIE: surowe warzywa miksujemy, następnie łączymy z serkiem oraz(...)jogurtem i majonezem, pastę nakładamy na krakersy, można udekorować natką pietruszki

Kuchnia Beaty
Pikantna zupa kurczakowa 225

Składniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić(...)oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. 6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem

A Ty Smakuj Mnie
Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów 190

soczewicy 2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa(...)soczewicy 2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok

CoolinarniePL
Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną 133

modyfikując troszkę przepis poprzez dodanie pieczarek i świeżych ziół. Modyfikacja może niewielka, ale wyczuwalna w smaku - jak dla mnie :)  Składniki: 1/2 kilo łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 pietruszka 35 dag pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 torebka kaszy gryczanej 1 kostka rosołowa Mięso umyć, oczyścić z błonek i pokroić(...)małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić  w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie i przełożyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa pieczarkowa 137

kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować).  Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę(...)pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej pieczarka przypomina... pieczarkę:) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w kostkę - przełożyć do garnka Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki - siup do garnka :) Pietruszkę obrać, umyć - ja nie kroję tylko gotuję w całości, ponieważ po uygotowaniu wyjmuje ją. Nie lubię pietruszki w zupie... Pora kroję w bardzo cienkie plastetki, a potem w drobne wiórki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com