obgotować a potem nafaszerować i zapiec. składniki na 6 porcji 6 średnich ziemniaków 40 dag pieczarek 15 dag szynki 2 łyżki oleju lub masła do smażenia 2 gałązki natki pietruszki 5 dag sera żółtego czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200-250 st.C(...)zapiekamy około 30 minut . W trakcie pieczenia ziemniaków kroimy w kostkę umyte i osuszone pieczarki oraz szynkę . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, szynkę i natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z folii i przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy środki. Do połówek wydrążonych ziemniaków nakładamy nadzienie
Smakowite Daniagotowania dorzucić do niego łyżkę cukru. Pomidory gotowane po prowansalsku – przepis. Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 10 minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, pęczek pietruszki, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć(...)pół. Włożyć do garnka, albo do patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. is a post from: moda
MODA NA BIOPiersi kurczaka nadamy nowy kształt. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -2 ząbki czosnku -5 dkg masła -1/2 czerwonej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -olej Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem. Filety dzielimy na cieńsze płaty i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy natkę pietruszki. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na mięso nakładamy porcję(...)masła z czosnkiem, posypujemy pietruszką. Rozkładamy paski papryki i filet składamy na pół. Zwijamy rulon i związujemy nicią, Górę różyczek posypujemy słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju i ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką
Maminek kulinarnybrązowego; koszt 2,59zł/kg; koszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek; koszt około(...)wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Umyte mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane i umyte warzywa do bulionu oraz 3 liście laurowe
BaRepasOstatnio moim wielkim odkryciem i zarazem wielką miłością są bataty, czyli tzw. słodkie ziemniaki. Głównie w postaci pieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden(...)przyprawiam "na oko", co chwilę próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka
Zawsze głodna!Składniki: - 25 dag boczku wędzonego; - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe); - 1/2 szklanki śmietany 30%; - 1/3 szklanki mleka; - 5 łyżek posiekanej natki pietruszki; - sól i pieprz do smaku; - 40 dag makaronu tagliatelle; Wykonanie: Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku, zezłocić. Pieczarki pokroić(...)plasterki, dodać do boczku, smażyć około 15 minut. Makaron ugotować. Do boczku z pieczarkami wlać śmietanę i mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki pietruszki. Dorzuć do sosu makaron, wszystko smażyć razem około 5 minut, tak, żeby makaron cały pokrył się sosem. Doprawić solą i pieprzem, posypać pozostałą pietruszką. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
dom-agi.plmożna też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka(...)natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą (jeśli kupiliśmy zmielone, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i wyrabiamy. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę oraz
Poezja smakubardzo wiele wersji ful madames . W podstawowej składa się z suszonego bobu (po egipsku ful), gotowanego przez całą noc do konsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast(...)dałam zawartość 1 opakowania bobu mrożonego, który ugotowałam i obrałam z osłonek) 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 pomidory pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do podania: salsa z zielonego chilli: 6 marynowanych zielonych chilli (ok. 50 g), posiekanych (możecie użyć marynowane chilli w plasterkach, sprzedawane jako dodatek do kuchni meksykańskiej), 1 mały ząbek
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 5 szt. ziele angielskie, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli lub 1 kostka bulionu warzywnego (do gotowania mięsa(...)czerstwa bułka 2 jajka 2 ząbki czosnku Sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Natka pietruszki Do szerokiego garnka wkładamy pokrojoną w kostkę wołowinę, zalewamy ok. 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe, gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną wieprzowinę i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajlepszym źródłem chlorofilu są zielone rośliny liściaste. Obróbka termiczna niszczy większą część chlorofilu zawartego w warzywach, dlatego zaleca się spożywanie ich w postaci surowej. Zjedzenie główki sałaty czy pęczka pietruszki może czasem stwarzać problemy natury logistycznej, ale już w postaci zmiksowanej z owocami jako pyszny koktajl nie będzie wcale takie trudne. Co więcej urozmaici naszą dietę o nowe smaki(...)składniki odżywcze, a w ciepłe dni będzie świetnym sposobem na zdrowe orzeźwienie. Składniki: 1 szklanka liści szpinaku pęczek natki pietruszki 1 banan 1 kiwi 1 szklanka soku jabłkowego 1/2 szklanki mleka kokosowego sok z 1/2 pomarańczy sok z 1/2 limonki Przygotowanie: Najpierw miksujemy zielone składniki (szpinak i pietruszkę) z sokiem jabłkowym, aż do uzyskania zielonego płynu. A następnie dodajemy pozostałe
Smakowity Blog Kulinarnyrosół: 50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego 1 ½ - 2 litry wody 1 płaska łyżka soli 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 średni korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Natka pietruszki Mięso kroimy na dwa lub trzy mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i dodajemy do niego ziele angielskie i listki laurowe. Całość gotujemy(...)rosół zacznie się zagotowywać, zmniejszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli pojawi się szara piana, zbieramy ją łyżką, by rosół był klarowny. Do gotującego się rosołu dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Po około 10 minutach sprawdzamy, czy jarzyny są już miękkie, jeśli tak wyjmujemy je z garnka, by się nie rozgotowały. Rosół gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie
Smakowy RajPulpety z piersi kurczaka w delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym. Smaczne i proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy(...)przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć na chwilę w wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy
Bulliodużo chleba razowego, płatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa(...)powinny pić więcej niż 3 filiżanki kawy czy herbaty dziennie. Zawarte w nich związki utrudniają przyswajanie żelaza. Dobrym pomysłem jest przyrządzanie koktajli z natką pietruszki. Koktajl bananowy Składniki: 2 dojrzałe banany, ½ gruszki, ½ pęczka natki pietruszki, kilka kropel soku z cytryny. Wszystkie składniki miksujemy blenderem i gotowe. Opracowano w oparciu o: http://www.enatura.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=259&Itemid=65 http://www.kuchniajarska.pl/artykuly.php?art_id=006 http://vege.com.pl Kawa
Qlinarnie i QlinarnieDziś bardzo tłusto, kalorycznie, ekspresowo i oczywiście smacznie. Tradycyjny sos Alfredo składa się ze śmietany, parmezanu i natki pietruszki. Jako, że w lodówce miałam kilka suszonych pomidorów i kapary, dorzuciłam je do tego dania. Zmieniajcie, próbujcie i smakujcie różnych wersji:). Składniki: 250 g makaronu spaghetti 2-3 łyżki masła 1 szklanka śmietany 200 g startego, twardego żółtego sera sól, pieprz(...)łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie: kilka posiekanych suszonych pomidorów 1-2 łyżki marynowanych kaparów Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. W garnku rozgrzej masło, dodaj śmietanę i ser. Gotuj ok. 5-10 minut na małym ogniu, aż ser lekko się roztopi. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem, dodaj natkę pietruszki, pomidory i kapary. Dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj sos z makaronem
Qlinarnie i Qlinarniewody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2 łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki rosoły(...)bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na folię spożywczą do pieczenia. Uformować roladę o długości około 20 cm, zawinać dokładnie, związać sznurkiem z obu stron jak cukierek i nakłuć kilka dziurek w folli
Jadło i czytadło