Włosi! To ich tradycyjne spaghetti z dodatkiem oryginalnej, włoskiej oliwy i czosnku. Powinno się dodać również papryczki, jednak my nie przepadamy za ostrym jedzeniem, więc w naszej wersji znajdziecie pietruszkę oraz parmezan. 30 min 2 składniki: 300 g makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki sól wykonanie: Makaron ugotować(...)dente. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć czosnek. Doprawić solą. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Na patelnię dodać odcedzony makaron, dokładnie wymieszać i dodać pietruszkę. Podawać ze świeżo startym parmezanem. Uwierzcie, że w prostocie tego dania tkwi fenomen jego smaku Ania
Ania i Marcin gotująziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem(...)pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej przez piętnaście minut. Wyłączamy palnik
Miód i pieprzdopieszcza nasz pomarańczowy eliksir. Mam nadzieję, że mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)imbiru 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Do podania: groszek ptysiowy lub grzanki kwaśna śmietana lub śmietanka kokosowa * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pietruszkę i marchew natnij na krzyż od strony grubszego końca. Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę podpal nad gazowym palnikiem, aż zwęgli się z wierzchu. Natkę zwiąż białą nitką. Do dużego garnka wlej
Food Squareporcję dla sześciu osób bulion wołowy 0,5 kg szpondra wołowego ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki(...)korzenia imbiru 3 łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez
Miód i pieprzObiecany przepis w końcu trafia na blog :) udanego weekendu ! :) Składniki (na około 10 kotletów/całość około 530 kcal/): średnia cukinia pęczek pietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi(...)Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 5 minut pietruszkę siekamy odsączamy cukinię z soku który wyciekł mieszamy ze sobą mięso, cukinię, pietruszkę, przyprawy formujemy ręką kotlety (będą się kleić do dłoni ale jak lekko zmoczycie ręce nie powinno być tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtańsze, smaczniejsze i wydajniejsze są napoje, które przygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki(...)cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody z pietruszki, miksujemy
Moja smaczna kuchniaduże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego(...)minut, w zależności, jakie szparagi lubimy, ja lubię lekko twarde. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Nakładać do miseczek lub filiżanek, do każdej wkładać po 2-3 główki szparagów, posypać pietruszką, szczypiorkiem i szczyptą gałki muszkatołowej
Kuchnia Prezydentowejpieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki dyni - 50 g serka topionego Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki(...)minut aby dynia nam zmiękła. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa (marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy do miękkości. Jak warzywa są gotowe to je wszystkie miksujemy blenderem. Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy
Kuchenne Wariacjemój tradycyjny gust kuchenny. Tak, czy inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie(...)Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy w słupki, natkę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Cytrynę parzymy we wrzątku, a następnie ścieramy z niej cienko skórkę na drobniutkiej tarce. Do smażącego się mięsa
Kuchenna Kontrrewolucyalepsza, stąd te dwie. Jak niosłam wszystko, to mój kot gdzieś się kręcił, ale stwierdziłam, że nie stanowi on zagrożenia, bo przecież nie będzie jadł sałatki, w dodatku udekorowanej pietruszką. Najpierw zrobiłam zdjęcia w altance, a później przeniosłam się do ogrodu. Jako że nie miałam gdzie kłaść kompozycji, to położyłam wszystko na ziemi. Właśnie układałam na podwyższeniu sałatkę na talerzyku(...)tymczasem wystarczyła chwila nieuwagi. Bo gdy chciałam sięgnąć po sałatkę w miseczce, to okazało się, że mój kot nieźle ją już nadjadł. Mało tego... zjadł nawet pietruszkę. Naokoło miseczki było za to pełno kukurydzy, którą wypluwał :-) Cóż widocznie pozostałe składniki mu smakowały. I tak też podjął za mnie decyzję, że mam opublikować zdjęcia z sałatką na talerzyku ;-) W samym poście
Passions hobbies lifepokrzywy i dzięki której mogłam ugotować tą zupkę! Składniki: listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka 6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana 18 % Przygotowanie(...)Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie
Taste Therapyryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli lub dwie szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy na tarce o dużych(...)minuty z każdej strony. Pozostałą cukinię kroimy w kostkę i smażmy na patelni, na której smażyła się szynka parmeńska (na wytopionym z niej tłuszczu), doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy dość drobno. Pod koniec gotowania risotto dodajemy natkę pietruszki oraz parmezan (zostawiamy odrobinę do posypania na talerzu). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
Mango PapajaMarchew, pietruszkę, cukinię w paski pokroiłam i z cebulką na oleju ostrym kilka minut podsmażyłam. Makaron na al. dente ugotowałam i z warzywami zmieszałam. Dużo szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam. To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii(...)ostrą. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw . Cukinię bez obierania kroimy w paski, a cebulkę w plasterki. Cebulkę podsmażamy
Moniki Smakołykistart do rewelacyjnego samopoczucia! Podaję składniki na 2 osoby -3 duże soczyste,chrupiące i jędrne jabłka -plaster imbiru -350 ml naparu z melisy ,z 4 torebek. pęczek natki pietruszki i tu UWAGA- nie byle jakiej pietruszki! Jako, że niektórzy nie lubią czuć aromatu pietruszki w koktajlach ,to polecam odciąć same łodyżki, a „czuprynę liściastą” zachować do czegoś innego. W łodyżkach(...)witaminy, ale smak będzie łagodniejszy listki bazylii, około 3 duża łyżka miodu Zrobić napar z melisy, schłodzić w lodówce. Do blendera wsypać obrane jabłka. Poszatkowane łodyżki od natki pietruszki. Dodać plaster imbiru. Wlać zimny napar z melisy. Dodać bazylię. Dodać miód Zamknąć blender i ublendować na gładko. Schłodzić w lodówce lub podać bezpośrednio po zblednowaniu. Pić przez rurkę jeśli dość
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki 3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania(...)przygotowania: Filety myjemy, kroimy na połówki i oprószamy pieprzem oraz szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy
Kolorowy Przepisownik