pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)czosnku;3 litry wody;Pieprz ziołowy;Sól.Sposób przygotowania:Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeń na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Cebulę obrać, pokroić w talarki.Pomidory umyć, naciąć krzyż
Gospodyni Miejskaskwarkach...Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.Z dodatkiem złocistych skwarek.Prosta i szybka w wykonaniu.Pychota!Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich(...)litra zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor
Gospodyni Miejskaobiadów.Lekko kwaśna, na zakwasie.Oprószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
Gospodyni MiejskaGęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka
Gospodyni MiejskaRolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko(...)namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Około 50 g masła;Bułka tarta;Folia spożywcza.Sposób przygotowania:Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.Do farszu dodać
Gospodyni MiejskaZupa ryżowo-koperkowa...Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut
Gospodyni MiejskaPasztet drobiowy...Delikatny i aromatyczny.Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego(...)gałki muszkatałowej;1 łyżeczka mielonego pieprzu;1/2 łyżeczki imbiru;Sól.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler
Gospodyni MiejskaŻurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek(...)rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie
Gospodyni Miejskadużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka korzeń 2 szt seler korzeń 1 mały cebula 1 małarozmaryn św.1 gałązkę tymianek św. 2 gałązki oregano św. 2 gałązki lubczyk św. 2 gałązki(...)drobna 125 ml SPOSÓB WYKONANIA :- nastawiam wodę, dokładam umytą kość lub mięso i wstawiam do gotowania- między czasie obieram włoszczyznę marchew kroję w kostkę drobną lub paseczki a pietruszkę, seler przekrawam na pół- gdy nasze mięso zaczyna się gotować i jeżeli są to zbieram szumowiny- wtedy dodaję włoszczyznę obraną cebulę, pietruszkę, marchew, seler, zioła (najlepiej przewiązane nitką
Basia w kuchnitrawienny. Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Kapsaicyna zawarta w chili posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe. PIETRUSZKA - Wartości lecznicze pietruszki porównuje się m.in. do działania czosnku. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym dzięki bogactwie witaminy C oraz prowitaminy A, PP, K i z witamin(...)grupy B. Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza też flawonoidom, olejkom eterycznym, aminokwasom, chlorofilowi, witaminom i solom mineralnym takim jak żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, miedź, fosfor. Natka stanowi również bogate źródło błonnika, dostarcza kwasu foliowego i alfa-linolenowego, pomaga oczyszczać nerki i drogi moczowe, wzmacnia cały organizm. Dzięki obecności beta-karotenu oraz witaminy E natka pietruszki znakomicie wpływa na cerę
Wypisz Wymalujmoim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :)MuleSKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła- 1 gałązką świeżego tymianku(...)pęczek natki pietruszki - 2 kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy
Zainspiruj się kuchniąkrupniku kaszy nie żałuję :) Składniki na duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut(...)czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków
Walijskie Pichcenieopakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka(...)minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni (odłóżcie trochę pestek dyni do posypania kopytek). Do misy blendera wkładamy liście sałaty poszarpana, 1,5 pęczka pietruszki i listki bazylii. Dolewamy trochę oleju i mielimy. Po zmieleniu dodajemy orzechy i pestki, ser starty na drobnych oczkach, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Dolewamy znowu trochę oleju
ladykitchenpolsku. Sandacz z wody jest polską tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki(...)wrzenia i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka z rzepy "Thurow". Składniki. 20dag rzepy 2 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Wykonanie. Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę(...)kawałki pora bez zielonych liści 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z jabłkiem. Bryndzę pokroić
Kulinarny karnet Christophera