pietruszka - 3495 przepisów (strona:28/233)

Dorada z "szalonej" wody 170

pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej 150-200 ml białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia(...)doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5. Jeśli oczy ryby są bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie, że z łatwością go oderwiemy- znaczy

Pichceniomania
Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad 228

Scroll down for recipe in English Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 porcje) Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym) 5-6 czerwonych pomidorków cherry, pokrojonych w ćwiartki 100 g słodkiej kukurydzy z puszki, odsączonej z zalewy(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy Dijon Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majonez, jogurt i musztardę Dijon. W większej misce wymieszaj makron, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, pomidorki i pietruszkę. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj. Smacznego! English version Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 servings) Ingredients: 150 g farfalle pasta, cooked according

karmelowy
Zupa z czerwonej cebuli. 204

łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się(...)minutach dodać wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut. Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego sera (np. gruyere, kozi, oscypek

zadanie-gotowanie
Tajska zupa z kurczakiem 190

kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy(...)łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane

Pichceniomania
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 191

przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest oparta na przepisie mojej mamy z lekkimi modyfikacjami :). Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych Składniki: 1 kg marchewki 0,5 kg pietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki(...)tartej   opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój i podsmaż na łyżce oleju do miękkości.  Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody. Dodaj liście

wegujemy
Sałatka Jarzynowa ze Śledziami 286

kukurydzy około 500 g ziemniaków 1 puszka 400 g groszku zielonego 150 g ogórków kiszonych 4 jajka ugotowane na twardo około 200 g marchwi 2 łyżki usiekanej natki pietruszki około 6 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka jarzynowa ze śledziami Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam(...)osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję w nie za dużą kostkę. Do miski przekładam wszystkie pokrojone składniki, dodaję odsączoną kukurydzę oraz groszek. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez, natkę pietruszki i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Sałatka jarzynowa ze śledziami jest gotowa, można podawać

Uwaga Babcia Gotuje
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 214

łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela angielskiego mały pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry kilka gałązek pietruszki olej do smażenia sól oraz do podania: kilka ćwiartek limonki/cytryny i daktyle   Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i wsypujemy(...)niewielkim ogniu. Dolewamy pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice,  mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!).  Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty.  Na koniec

Dzieje kuchennej Wiewióry
OMLET MAKARONOWY 196

makaronem oraz papryką, pomidorami suszonymi i parówkami. Pychotka! Składniki: 1 cebula 2 parówki 5 suszonych pomidorów 1/2 papryki ok. 100-150 g makaronu razowego rurki/ świderki 5 jajek natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Paprykę myjemy, suszymy(...)wrzucamy do cebuli z papryką i dalej smażymy. Makaron odcedzamy i również wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy przez ok. 3-5 min. Jajka rozbełtujemy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy pieprzem oraz solą i zalewamy zawartość patelni. Zmniejszamy ogień, patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 10 min. aż jajka się zsiądą. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Karp w galarecie 171

jeżeli jest taka potrzeba. Powinniśmy otrzymać słodki, lekko pikantny oraz lekko słodki smak. Do tego dodajemy żelatynę zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Rybę układamy na półmisku i dekorujemy marchewką, pietruszką i natką. Całość zalewamy schłodzoną żelatyną. Ryba powinna być zanurzona minimum do połowy. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki żeby żelatyna stężała

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bulion rybny 302

bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu sól (2-3 łyżeczki) Instrukcje Kawałki(...)odmrażania. Jeśli wśród części ryby są głowy, koniecznie usuwamy skrzela (ostrożnie, łuki skrzelowe niektórych ryb są dość ostre i mogą pokaleczyć). Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Seler, pietruszkę i pora dzielimy na kilka części każdy. Cebulę obieramy, albo co najmniej nacinamy z jednej strony żeby upewnić się, ze jest zdrowa. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Duży garnek wypełniamy

Kulinarna Pokusa
Buraki 181

jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół, jako dodatek do obiadu. Polecam, bo te buraczki są na prawdę przepyszne. Składniki: 1 kg buraków 75 dag orzechów włoskich pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 4-5 ząbków czosnku 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki oleju sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w mundurkach. Obieramy ze skórki i ścieramy(...)grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy sok z cytryny i olej. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tuż przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Buraki podajemy na ciepło jako dodatek do mięs. Uwaga: Buraki zamiast gotować w mundurkach można upiec w piekarniku. Są smaczniejsze, ale trwa to dość długo. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Shakshuka (szakszuka) 204

łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie(...)gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki. Można podawać z pieczywem. Smacznego

Moja pasja smaku
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 200

bardziej przypominający grzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u   mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną(...)dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupka będzie już gotowa zestawić z ognia i dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Gotową zupkę podawać z makaronem

Monia miesza i gotuje
Tarta z krewetkami 210

oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem.  Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone(...)cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa

Stare Gary
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 161

Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy(...)skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą

Pociąg Do Kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję