pietruszka - 3495 przepisów (strona:30/233)

Wegańska musaka 188

książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła z nerkowców i natki pietruszki. I niech Cię nie przeraża cała konstrukcja – całość naprawdę bardzo dobrze się układa, ale idealnie będzie, jeżeli bakłażany i bataty będą tej samej wielkości. Poza tym myślę, że tak podane zgrabne(...)czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki, bakłażany natomiast w 1cm plastry. W małej kokilce wymieszaj 2 łyżki

Roślinna - blog wegański
Tata, tata jest frittata!!! 132

mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona pietruszka Ugotowanie ziemniaków w przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko(...)jajka są wystarczająco ścięte z wierzchu. Ma wtedy ładny żółty kolor i bardziej widoczne są kolory warzyw, niż kiedy jest mocno spieczona. Na koniec posypuję dosyć grubo ciętą natką pietruszki. Podaję gorącą. A zimną wyjada spóźniony Mąż. I też ma się dobrze :) Smacznego! A nawet Buon appetito!! #frittata #szybkiedanie #kolacja #jajka #itbmtt

I tu będę miała takie te
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 150

mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka  - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki. Ostatnio przypomniały się nam wyczyny szwedzkiego kucharza i te kojarzą się nam z jego wersją" hoti spajsi". Do tego stopnia, że mój starszy(...)dodaniu makaronu trzeba zmniejszyć nieco palnik. Mieszam delikatnie dosyć często i pod przykryciem duszę całość tyle, ile podaje producent klusek. Kiedy makaron jest odpowiednio miękki, dodaję parmezan i posiekaną pietruszkę, delikatnie mieszam. Gotowe! Bork! Bork! Bork! - cokolwiek to znaczy Szwedzki Kucharz tak kończył swoje gotowanie. Taką prywatna wersję pasta party można sobie zrobić przed każdym męczącym zajęciem, nie tylko biegiem

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 172

krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy.  Garam(...)mięsa). Zmniejszam trochę ogień i przykrywam naczynie. Duszę 15 minut. Po tym czasie potrawa jest prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak  jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki

I tu będę miała takie te
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 201

naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku. Potrzeba: - 1 główkę młodej kapusty - 3 laski dobrej kiełbasy śląskiej - 1 laska pikantnie doprawionej kiełbasy podsuszanej - 1 duża cebula - pęczek natki pietruszki - duża łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu - pół łyżeczki kminku - sól, pieprz Na kostkę kroję cebulkę i obie kiełbasy Najpierw w rozgrzanym naczyniu umieszczam(...)Teraz dodaję śmietanę, mieszam i dosmaczam po zagotowaniu solą i pieprzem. W innej wersji można zamiast śmietany dodać trochę pasty pomidorowej. Już po wyłączeniu kapusty dodaję całkiem sporo posiekanej pietruszki. Idealne uzupełnienie bigosiku stanowią młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Łatwo, zdrowo i po polsku. Mniam, mniam #młodakapusta #bigoszmlodejkapusty #obiad #itbmtt

I tu będę miała takie te
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 217

Mieszamy ze sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy na śledziach kilka kleksów z sosu i od razu podajemy. Potrawa nie musi być jedzona gorąca – wystarczy, że śledzie i ziemniaki będą lekko ciepłe. Ości wyjmują się bardzo łatwo(...)łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Ceviche z dorsza 208

cytryny (lepiej użyć limonki, a mieszając limonkę z cytryną postawić na większość limonek) – w wersji klasycznej z dodatkiem chili, czerwonej cebuli, kolendry (w naszych warunkach może być pietruszka). Ceviche z dorsza jest genialną przekaską, zwłaszcza na gorące dni (nie trzeba nic gotować!). Istnieją także inne, rozbudowane wersje ceviche (dodatkowe warzywa, owoce, podstawą może być inna ryba morska). Koniecznie należy(...)zawsze podajemy na zimno i natychmiast po przygotowaniu. Składniki: ok. 750 g filetów z dorsza (bez skóry i ości) 0,5-1 papryczka chili świeża garść natki kolendry lub pietruszki kilka limonek (można wymieszać z cytrynami; na tę ilość ryby potrzeba ok. szklanki soku) 1 awokado 1 czerwona cebula sól, pieprz Wykonanie: Rybę pokroić w kawałki

Pociąg Do Kuchni
Makaron z karczochami i kurczakiem 199

dużą dawkę zdjęć z tego miasta ;) Składniki na 2 porcje 4 karczochy 250 g dowolnego makaronu 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka 2 pomidory 1 cytryna natka pietruszki oliwa do smażenia 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano sól, pieprz Sposób przygotowania Pierś z kurczaka opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni(...)wodzie. Odcedzić i przełożyć na patelnie z kurczakiem. Dodać karczochy i podsmażyć jeszcze przez 2 minuty. Doprawić pieprzem i serwować z startym parmezanem lub grana padano oraz świeżą natką pietruszki. Smacznego

Pink Envelope
Botwinka z mlekiem kokosowym 192

smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek(...)limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy  litrem wrzątku

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 363

szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi lubczyk nadzienie 2 kostki tofu po 180 g 1/2 papryki czerwonej i 1/2 żółtej 1 mała cukinia natka pietruszki 1/3 szklanki mleka ryżowego 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, garść świeżych ziół Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj teff i przyprawy. Gotuj do wchłonięcia całej wody - około(...)żółtą papryką, ziołami i przyprawami Wyłóż na podpieczony spód Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę Piecz jeszcze 15 minut Podawaj posypane natką pietruszki Smacznego! Teff tart with vegetables Ingredients: 1 cup of teff 2 cups of water 4 tbsp of corn flour lovage allium ursinum leaves 2 tbsp of oil filling

pyszne zdrowości
Pęczak z bakłażanem, soczewicą i botwinką 203

OSÓB: - 300 g pęczaku - 1 duży bakłażan, lub dwa mniejsze - czosnek 4-5 ząbków - botwinka od 2 buraczków - puszka soczewicy konserwowej - papryczka chili - pomidory malinowe - 3 szt - natka pietruszki - koperek świeży - świeża kolendra - 2 lampki cydru - oliwa z oliwek wysokiej jakości Rozgrzej woka, wlej oliwę z oliwek około 5 łyżek, dodaj posiekany czosnek, chili i pokrojonego w kostkę bakłażana, pomidory(...)minut. Wchłonie ona cały płyn. Doprawiamy solą i w/w ziołami świeżymi drobno posiekanymi. Ja dodałam w największej ilości kolendrę bo ponad pół pęczka i po 1/3 pęczka natki pietruszki i koperku.  Całość podajemy póki gorące. Smacznego! Zapraszam na Fanpage Smykwkuchni na Facebooku i na Instagrama, po zdecydowanie większą ilość zdjęć różnych potraw. Do zobaczenia

SMYKWKUCHNI
Cukinie faszerowane po meksykańsku 198

łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki przyprawy tacos 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Dodatkowo 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera żółtego 100 ml wody Instrukcje Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni(...)żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Kociołek łakomczucha 305

torebki ryżu (po 100 g) Puszka pomidorów krojonych Puszka zielonego groszku 1 duża kiełbasa (ok. 200 g), u mnie – drobiowa 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Pęczek szczypiorku Sól i pieprz [:Listonic] Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu, przy czym skracamy czas jego gotowania o parę minut – dzięki temu zachowa sypkość. Kroimy kiełbasę, cebulę, szczypiorek(...)natkę pietruszki. Odcedzamy groszek i ryż, ten ostatni wyjmujemy z torebek. Rozgrzewamy na bardzo dużej patelni (u mnie – wok) trochę oliwy, po czym wrzucamy cebulę z czosnkiem i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i przez jakiś czas podsmażamy całość, często mieszając. Do otrzymanego sosu dodajemy po paru minutach kiełbasę oraz groszek. Podsmażamy parę minut, po czym dodajemy ryż

Proste-przepisy.pl
Stek z warzywami 222

opowieści i admiratorów krów w postaci steku. Potrzebujemy: stek tomahawk lub antrykot z kością gałązkę rozmarynu dwa ząbki czosnku, zgniecione i nieobrane dwie łyżki masła kilka marchewek kilka ziemniaków pietruszka ½ selera korzeniowego ½ pora 1 cebula główka czosnku dwie łyżki oliwy łyżeczkę tymianku sól, pieprz, gałkę muszkatołową 1 kubeczek jogurtu naturalnego pęczek koperku jeden ogórek obrany i pozbawiony pestek łyżeczkę chrzanu(...)Stek przed smażeniem musi odpocząć w temperaturze pokojowej. Nie może być zimny. Więc wyciągamy z lodówki i odkładamy na talerz, żeby „pooddychał”. W międzyczasie obieramy warzywa (marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki) i kroimy na odpowiadające nam kawałki oraz blanszujemy w gotującej się wodzie. Przekładamy do miski, do ciepłych warzyw dodajemy cebulę, pora, sól, pieprz, gałkę, tymianek i oliwę. Mieszamy. Potrzebna

ladykitchen
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką 206

cebula 200g fety kilka kawałków marynowanej papryki (200-250g), ewentualnie w oliwie 1 łyżeczka bazylii (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki mięty (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g roztopionego masła Przygotowanie :  Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie). Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć(...)niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak i chwilę smażyć, dodać zioła (bazylię, miętę i pietruszkę), dodać fetę i pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortownice o średnicy około 20-23cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem filo, tak aby wystawało poza brzegi. Każdą warstwę smarować roztopionym masłem, ułożyć

Codzienne Gotowanie