pietruszka - 3495 przepisów (strona:33/233)

Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora. 192

Składniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy w półksiężyce (białą część) i przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony zielony groszek i por - gotujemy(...)około 10 minut. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i miksujemy. Kiedy krem już będzie gładki i jednolity, przekładamy go z powrotem do garnka, doprawiamy solą,pieprzem i podgrzewamy jeszcze chwilkę. Podajemy z chlebem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa porowo-koperkowa 465

którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory  1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, pora

Moje domowe kucharzenie
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 236

pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną do gustu i smaku w tym połączniku ostre orzeszki ziemne(...)pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen
Sałatka z selerem konserwowym 297

smaczna z samym chlebkiem i masełkiem. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g sera żółtego 150 g szynki lub wędliny drobiowej 3 jaja pęczek rzodkiewki natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo ( dodać 1/2 łyżki soli, aby dobrze się obierały ze skorupki), ostudzić i pokroić w kostkę. Seler konserwowy i kukurydzę konserwową(...)dobrze odsączyć na sitku. Ser żółty, wędlinę i rzodkiewkę również pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i przyprawić. Smacznego

talerz przyjemności
Paella z dorszem i krewetkami 166

lampka) czerwonego pół wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 pęczek szczypiorku razem z cebulkami 500g filetu z dorsza atlantyckiego 250g krewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii  2-3 cytryny  oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy 2 ziarenka kardamonu sól, pieprz Bulion to nic skomplikowanego, wstawiamy wodę, wrzucamy wszystkie składniki pocięte na kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy co najmniej 40min. Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie

Kuba Gotuje
Domowy paprykarz z makrelą 163

paprykarzu domowej produkcji :) Ja z tą kanapką przeniosłam się do cudownych lat... ... zapraszam i Was! :) * wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 100 g (1 woreczek) * marchew- 1 średnia * pietruszka- 1 mała * cebula- 1 mała * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * woda- 100 ml * olej ryżowy- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka wędzona, suszony czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie(...)cukier- opcjonalnie Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości. Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 252

posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/4 szklanki śmietanki 36 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umyte i osuszone kotlety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, otrzep z jej nadmiaru i odstaw. W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła(...)czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną, podgrzewaj do otrzymania kremowego sosu, po czym wmieszaj pietruszkę i zdejmij z ognia. Wyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym masłem i podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Pork chops with sage

karmelowy
Placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem grzybowo – pomidorowym 179

Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku Garstka grzybów suszonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę(...)doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka z kolorowym makaronem 709

kolorowego makaronu, świderki, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 1 wędzone udko kurczaka (300g), 1/2 czerwonej świeżej papryki, 1/2 żółtej świeżej papryki, 1/2 cebuli, 2 większe ogórki kiszone, garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego ostygnięcia. Kukurydzę odsączyć. Mięso odzielić od kości i pokroić(...)mniejsze kawałki. Papryki, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki posolić, popieprzyć, dodać majonez i wymieszać. Górę sałatki obsypać posiekaną natką pietruszki.   Smacznego

W kuchni u Moniki
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 203

samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż. Przepis własny. Składniki na garnek o pojemności 3 litry: 1 korzeń pietruszki plaster selera (korzeń) 1 bardzo dojrzały pomidor 1/4 główki brokuła - około 150 g garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej garść kukurydzy (może być konserwowa) 1 duża marchew lub dwie średnie(...)trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają makaron

Poezja Smaków - blog kulinarny
Postna sałatka śledziowa 240

książeczce „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” (Wielopole Skrzyńskie i okolice). Składniki: 3 filety śledziowe (z octu) 6 średnich ziemniaków 1-2 marchewki 3 jajka 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Ziemniaki i marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka również ugotować i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić na niewielkie kawałki(...)Wszystkie składniki wymieszać. Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez i śmietanę. Wymieszać i schłodzić. I zjeść

Trzeci talerz
Bogracz gulasz 240

piersi z kurczaka 6 pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi(...)całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy łyżką soli himalajskiej, słodkiej papryki, natki pietruszki, lubczyku, szczyptą pieprzu i całą torebką kminku mielonego. Gotujemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy przecedzoną i opłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze przez 15 minut

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 192

typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym przypadku kasza(...)powinna się nawet trochę rozgotować. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej

Kulinarne Inspiracje
Wędzone półtuszki kurczaka z beczki 227

wody 400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr ) 1 duża główka czosnku gorąca kąpiel : 4 l wody 2 marchewki 1 cienki por 1 cebula kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 pęczek natki pietruszki i lubczyku dodatkowo : 4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych i nieestetycznych Przekrawamy oba ptaki na połowę . Do dużego gara

Ogrodnik w podróży
Zupa z wędzonym łososiem 171

dopełnieniem całości!  Ale moment, moment, mam przecież mrożony. Wygrzebałam więc resztki zieleniny z zamrażarki i dodałąm do zupy. Raz, że koperku nie miałam zbyt wiele, to jeszcze zamrożona pietruszka wyglądała tak, że...ech! W dodatku gorącą miseczkę postawiłam na ciemnym tle i nie umiałam jej zrobić normalnego zdjęcia, bo z fotografii to mi ciągle wiedzy teoretycznej brakuje, ale nadejdzie(...)ziemniaki 1 marchewka  1,5 l wywaru z jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.   Dodajemy porwanego

bistro mama