pietruszka - 3495 przepisów (strona:27/233)

Uszka z grzybami 269

łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody(...)odcedzamy. 2. Ostudzone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na małej patelni na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uszka podajemy z wigilijnym barszczem. Smacznego

W kuchni Katie
Pasztet sojowy z grzybami 183

Pasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć(...)przed końcem gotowania osolić. 2. Warzywa smażone: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki ręcznej lub maszynki. Podsmażyć na oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić

Pij soki wyciskane
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 186

korzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody(...)dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. Na końcu gotowania

Pij soki wyciskane
Czosnkowa sałatka jarzynowa 238

odsumowanie akcji można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :)  Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate sól, pieprz - do smaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki sosu czosnkowego od FOLWARK Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć do garnk

Grunt to przepis!
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 152

200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy szumowiny). Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia(...)doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną marchewkę. Gotujemy przez godzinę. Mięso i marchewkę odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. W powstałym wywarze namaczamy bułkę, miękką odciskamy i odkładamy do mięsa. Natkę pietruszki siekamy, mieszamy z jajkami i odciśniętą bułką. Mięso miksujemy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek

Gotowanie i blogowanie
RISOTTO- KRAKUS 170

Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus  1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka masła pęczek pietruszki  1 łyzka olwiy  sól pieprz ostra papryczka w proszku  Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą(...)Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut, do czasu aż bulion wsiąknie w ryż.  Na koniec posypuję natką pietruszki.  #bulionkrakus, #wszechstronnosczastosowan, #sprytnieizdrowo  #krakus

Kukuleczki
68 przepisów na koktajle 328

kiwi Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl brzoskwiniowo - bananowy z arbuzem Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jagodowo - porzeczkowy Koktajl(...)śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Koktajl z mieszanych owoców

Moja smaczna kuchnia
GRZANKI NIESPODZIANKI 204

pieczarek i kukurydzy, zapiekane z serem. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa.     Składniki: 4 bułki 1 duża cebula 6 pieczarek 3 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki 1 jajko 4 łyżeczki masła 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Z bułek ścinamy wierzch i wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ zostawiamy- będzie(...)pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki się pomażą dodajemy wydrążony miąższ z bułek. Mieszamy i smażymy jeszcze jakieś 3-5 min. Na końcu dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Studzimy. Gdy farsz trochę przestygnie wbijamy do niego jajko i dokładnie mieszamy. Gotowym farszem napełniamy wydrążone bułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Tagliatelle z boczkiem w sosie serowym 219

średnia cebula ok. 200 ml śmietanki 18% 3 serki topione kremowe (300g) 2 łyżki startego parmezanu zioła prowansalskie - 1 płaska łyżeczka ostra papryka - wg uznania 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotuj al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewaj olej a w tym czasie pokrój boczek i cebulę - całość przesmaż. Następnie wlej śmietankę(...)rozpuszczenia serków - jeżeli sos będzie za gęsty dolej jeszcze śmietanki. Całość dopraw ziołami i papryką, dodaj parmezan - zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź i wyłóż na talerze, polej sosem i posyp pietruszką

Alutka-Gotuje
Ceviche z dorsza 218

podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki: 300 gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce(...)doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam do lodówki. Wystarczą 3-4 godziny. U mnie na całą noc, ale to nie jest obowiązkowe. Po prostu przygotowywałam rybę późnym wieczorem Po marynowaniu pokroiłam ogórka i awokado w drobną kostkę i wymieszałam z rybą. Smacznego i na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 189

schnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodziny Składniki: 10 plastrów schabu 30 dag pieczarek kilka gałązek natki pietruszki 300 ml śmietany 30% sól,pieprz 4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe olej do smażenia mąka do obtaczania 3 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Plastry schabu(...)plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć

Z Majeczką w kuchni
karp z szarej galarecie 219

dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób  ) Filety z karpia znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą(...)parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość  gotujemy

Miód i pieprz
Makaron z kremowym sosem szczawiowym 159

makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki     Przygotowanie   Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki, a gdy było twarde, pokroiłem(...)wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski

R'n'G Kitchen
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55902

grecku warto przygotować dzień wcześniej, ale taka na ciepło też jest smaczna.   Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu(...)kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy na półmisek. Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i pora kroimy, seler, pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
portobello zapiekane z camembertem 240

przygotuję. Będą idealne jako przystawka, przekąska czy kolacja. I to nic jeżeli nie przepadacie za pieczarkami. Ja też nie przepadam :) Składniki: - 6 - 7 grzybów portobello - kilka gałązek natki pietruszki - 1 camembert - łyżka masła - łyżka oliwy z oliwek marynata: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 3 drobno posiekane ząbki czosnku - sól morska (soli(...)minut. Po tym czasie na patelni mocno rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy pieczarki z obu stron i układamy na naczyniu do zapiekania blaszkami do góry. Posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki, następnie układamy pokrojony w paski camembert. Zapiekamy piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 5 minut. Smacznego

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania