Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach. Zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie. Można ją podać na ciepło do obiadu z kremowym sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką lub na zimno do kanapek. To jedno z moich ulubionych mięs - pasuje na każdą okazję i zawsze smakuje dobrze 😉 Składniki: pierś z indyka około(...)bazylia oregano 1 ząbek czosnku Sos: 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 1-2 łyżki mąki sól, pieprz Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami: pieprzem, solą, bazylią, oregano i rozmarynem. Przygotowaną marynatą nacieramy
Kuchnia MagdaLenyzdecydowanie króluje kurczak. Wszystko za sprawą zmiany odżywiania i liczenia kalorii. Jako, że mój małżonek już nie może patrzeć na drób to muszę się nieźle natrudzić, żeby piersi z kurczaka zrobić w jakiś wyjątkowy sposób- żeby smakowały mi i mojej rodzinie. Piersi z kurczaka przygotowane w opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Cytrynowa marynata i tymianek(...)nadają im niesamowitego smaku i aromatu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje . Składniki: 4 piersi z kurczaka 4 łyżeczki suszonego tymianku kulka mozzarelli 1 cytryna tłuszcz do wysmarowania naczynia marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 cytryna 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy delikatesowej
Pobite gary Barbarybyło wymyślić jakieś danie, z tego co aktualnie mam w lodówce. Bardzo lubię połączenie pora i ananasa w sałatce , tym razem postanowiłam spróbować takiego połączenia w wersji na ciepło. Piersi wyszły w smaku rewelacyjne. Połączenie ostrego pora i ananasa okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i bardzo kruche mięso podbiło serca moich domowników. Proszą ciągle o więcej. Jako, że piersi(...)kurczaka przygotowane w ten sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 1 por ananas w puszce (u mnie krojony) 6 łyżek curry 6 łyżeczek tymianku marynata 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku
Pobite gary BarbaryZapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię(...)potem dodaję mięso i gotowe! Gotowanie sosu to chwila, ale sos powinien być w miarę gęsty, więc jego redukcja zajmuje trochę czasu. Dobrze dla sosu, ale niedobrze dla piersi z kurczaka. Oczywiście sos można zagęścić mąką. Ja wolę jednak go zredukować. Kurczak w sosie Składniki: na 4-6 porcji 4 piersi z kurczaka ze skórką, 700 g sól i czarny
codojedzeniaKurczak ma miliony fanów na całym świecie. Możemy go przygotować na różne sposoby. Na wczorajszy obiad przygotowałam roladki z piersi z kurczaka, nadziewane suszonymi pomidorami i panierowane w jajku i bułce. Chrupiące i soczyste... Roladki dodatkowo możemy podać z ulubionym sosem. Świetnie sprawdz ą się jako przystawka na zimno lub na gorąco jako danie główne. Miłośnicy suszonych pomidorów(...)pewno polubią kurczaka w tej wersji. Składniki na 1 porcje: Pierś z kurczaka 1 szt, pomidory suszone 4 plastry, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, pieprz i s ó l, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na cienki filet. Kurczaka oprószamy przyprawami
kulinarne odsłony patiDziś kuchnia Polska w najlepszym wydaniu - piersi z kaczki w czerwonym winie. Mięsko wychodzi soczyste,winne i aromatyczne.Polecam na niedzielny obiad,świąteczne danie bądź walentynkową kolację. Składniki: 2 piersi kaczki 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżeczki majeranku 2 lampki - kieliszki czerwonego wytrawnego wina Piersi umyć,osuszyć,skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie(...)oprószyć pieprzem oraz majerankiem i odstawić do lodówki na 2 godziny,najlepiej na noc. Na następny dzień piersi umieścić na rozgrzanej patelni skórą do dołu,smażyć na średnim ogniu,aż wytopi się tłuszcz,a skóra zarumieni. Odwrócić,smażyć aż druga strona również się ładnie zrumieni.Dolać wino,zmniejszyć ogień,dusić pod przykryciem,aż piersi będą miękkie i powstanie gęsty
Niespełnione zdolności kulinarnePyszny, włoski i klasyczny przepis na makaron z piersią kurczaka w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Przepis jest jak zwykle bardzo prosty, a w dodatku szybki w zrobieniu. W tym przepisie użyłam makaronu penne, ale na pewno będzie tak samo smaczny z spaghetti lub świderkami. Polecam bardzo serdecznie :) Składniki: * 3 szklanki makaronu * 2 duże piersi z kurczaka * sól(...)łyżki oliwy z oliwek * Półtorej łyżki śmietany Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 5 osób Kaloryczność: średnia Poziom trudności: łatwy Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę i przyprawiamy łyżeczką soli i pieprzu, oraz 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki. Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na 3 łyżkach oliwy z oliwek. Smażymy
Klasyka GotowaniaIdealna na imprezy, coś w stylu popcorn chicken lub kurczak z KFC, pierś z kurczaka w cieście po chińsku. Pierś jest soczysta, pyszna i niestety szybko znika. U nas w domu pojawia się już od ponad 10 lat, także zdecydowanie jest to jeden z naszych klasycznych przepisów. Jest też łatwa do przygotowania, także każdy jest w stanie spróbować :) Składniki(...)duże piersi z kurczaka * 2 jajka * mąka ziemniaczana * sól, pieprz * przyprawa 5 smaków * olej * olej sezamowy * sos sojowy * czosnek Czas przygotowania: 1 godzina (plus 1 godzina marynowania) Poziom trudności: łatwy porcja: 8-10 osób kaloryczność: wysoka Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na dużą kostkę. Łyżkę oleju sezamowego mieszamy z łyżeczką przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki soli i pieprzy
Klasyka GotowaniaSałata na ciepło czemu nie. Polecam jest bardzo dobra i moja rodzina jest nią zachwycona. Podałam ją z piersią z kurczaka i sosem bazyliowym. Prosty obiad a możemy nim zaskoczyć rodzinę . 2 sałaty rzymskie 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej(...)żółtej 4 łyżki oliwy 1 łyżka masła klarowanego sos bazyliowy: 1 garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól zioła prowansalskie 3 łyżki jogurtu greckiego Pierś z kurczaka kroję na mniejsze paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, bazylię suszoną, oliwę i odstawiam na godzinę do lodówki. Sałatę myję , osuszam, kroję wzdłuż na cztery
wesoła kuchniaSmaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej(...)tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką
Kuchcik gotujeSmaczne i bardzo szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka w tempurze. Tempura to mieszanka mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej(...)tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt często nie robię, opakowanie gotowej tempury zalegało mi w szafce. Chcąc przygotować pierś z kurczaka w nieco inny sposób, zrobiłam ją właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką
Kuchcik gotujewyraźny przełamany smakiem słodkiej gruszki. Przepis jest bardzo szybki i prosty, kurczak pieczę się sam w piekarniku a przygotowanie sosu zajmie Ci tylko 5 minut. Będziesz potrzebować 4 porcje pierś z kurczaka - 4 pojedyncze suszone pomidory - słoiczek orzechy włoskie - 70 gram oliwa - 2 łyżki ulubiona przyprawa do kurczaka gruszka - 1 sztuka świeże zioła (bazylia, rozmaryn(...)czosnek - 2 ząbki masło - łyżka śmietana 18% gorgonzola -150 gram I Etap - Kurczak Z pojedynczej piersi zrób sakiewki przecinając pierś w połowie. Przypraw piersi swoją ulubioną przyprawą, natrzyj oliwą, odstaw do lodówki na min. 30 minut. Suszone pomidory odłów z zalewy na papier, po odsączeniu pokrój na mniejsze kawałki i włóż do sakiewki wraz ze świeżymi ziołami
Wylizany Rondelsuchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki potrzebujesz dwie czubate łyżki. Resztę można wykorzystać później. Natnij pierś kaczki,natrzyj mięso przyprawą i solą. Do wnętrza włóż laurowe liście i wciśnij wyszorowaną i przekrojoną na pół pomarańczę. Umieść mięso w żaroodpornej formie, piersią do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)folią, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj obrany czosnek, marchewki w plasterkach i cebule pokrojone w ósemki. Odwróć kaczkę piersią do góry i piecz jeszcze przez 40 minut. Skórka na piersi powinna być ładnie zrumieniona, a mięso miękkie i lekko odchodzące od kości. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Odcedź
codojedzeniakalafiora:) Podsumowując, gdybym dostała w prezencie którykolwiek z tych produktów byłabym bardzo zadowolona Ale przejdźmy do pyszności. Dziś proponuję przepyszny, a jednocześnie bardzo łatwy pomysł na obiad. Rolada z piersi indyka nadziewana kiełbasą, żurawiną i grzybami, wstępnie obsmażona na patelni, a następnie podpieczona w piekarniku, na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad w weekendy, jak i danie na świąteczny stół(...)Podałam je na pięknej zastawie Fala marki Ambition Scroll down for recipe in English Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną (4 porcje) Składniki: 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego
karmelowy