Bardzo smaczne danie, które doskonale komponuje się z ryżem Curry . Oczywiście możecie zjeść z tym, co Wam pasuje najbardziej Co potrzeba: 2 duże piersi z kurczaka, 200 g pokrojonej botwinki z malutkimi buraczkami, 1 zblanszowany brokuł, 2 duże cebule, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka soli Co potrzeba na marynatę: 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżeczka soku(...)cytryny, 1 pełna łyżka oregano, 1 pełna łyżka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w cienkie plastry piersi kurczaka, mieszamy, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie na większej i wysokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy krótko zamarynowaną pierś z kurczaka tak, żeby pozostała krucha a nie spieczona, przekładamy ją bez tłuszczu
Bułka z ChlebemSkoro już co nieco wiecie na temat grilla, którego ostatnio namiętnie używam to może chcecie poznać jakiś przepis na danie z jego wykorzystaniem? Proszę bardzo Grillowana pierś z kurczaka w ziołach: Ten przepis tak naprawdę jest mojego nie męża ale mi bardzo smakuje więc się nim z Wami podzielę. Do przygotowania tych piersi potrzebne jest Wam mięso z piersi(...)trochę słodkiej i ostrej papryki) i sos sojowy. Wszystkie te przyprawy mieszamy ze sobą i z dość sporą ilością sosu sojowego po czym obtaczamy w tym mięso. Tak przygotowane piersi z kurczaka należy zamarynować kilka godzin wcześniej aby przeszło smakiem. Po upływie tego czasu wrzucamy mięso na wcześniej rozgrzany grill i grillujemy je około 10 minut. Gotowe Tak przygotowane piersi
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipostaci ziemniaków, kasz, ryżu, surówek wszelakich czy sałat zachwyci mięsożerców. Mój obiad, podany poza miastem, w zaciszu od rozmaitego szumu, w dobrym towarzystwie i miłej atmosferze smakował jak nigdy Piersi kurczaka możecie też przygotować z pomidorami, suszonymi pomidorami czy parmezanem – pycha! SKŁADNIKI: 2 podwójne piersi kurczaka garść tartej mozzarelli 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, oregano, słodka papryka oliwa, olej(...)masło klarowane do smażenia PRZYGOTOWANIE: Piersi myję, oczyszczam z błon, rozdzielam na dwie pojedyncze. Każdą z nich kroję wzdłuż dłuższej części na pół, powstają dwa duże kotlety lub przekrawam je jeszcze na pół – powstają cztery mniejsze – do woli. Przyprawiam. Krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanej oliwie, oleju lub maśle klarowanym. Piekarnik nagrzewam do temp
Zasmakuj Kuchnidanie ładnie prezentuje się na stole. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym jest miękkie i soczyste, a ostatnie podpieczenie bez pokrywy da nam pyszną i chrupiącą skórkę. Kurczaka zawsze piekę piersią do dołu, dzięki temu pierś jest soczysta. Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj(...)złocistą i odrobiną majeranku. Przyprawy dobrze wmasować z każdej strony. Kurczaka schować do lodówki na 12-24 h aby dobrze się zamarynował. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, włożyć kurczaka piersią do dołu, wlać 1/2 szklanki wody i zakryć pokrywą. Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 1 godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka
Kocham..lubię..gotuję..Kurczak faszerowany - na świąteczny stół, uroczysty obiad lub po prostu bez okazji. Faszerowany wątróbką, boczkiem, cebulką, żurawiną i natką pietruszki nie tylko w środku, ale również pod skórką na piersi - dzięki temu nie jest wysuszony a fantastycznie soczysty. Za przepis na farsz bardzo dziękuję Halince , która z tym farszem przygotowuje pieczoną kaczkę. Farsz wyśmienicie smakuje zarówno z pieczoną kaczką, gęsią(...)pieprz (dałam 1/3 łyżeczki) oraz majeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę). Wszystko razem wymieszać, na końcu dodać ubite białko i delikatnie wmieszać do farszu. Kurczaka wyciągnąć z lodówki. Delikatnie pomiędzy pierś a skórę na piersi kurczaka wsunąć dłoń i podważyć skórkę, uważając aby jej nie rozedrzeć. Rozsmarować część farszu między piersią kurczaka a skórą na piersi. Resztę farszu włożyć do środka
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne, soczyste piersi z boczkiem zadowolą niejedno podniebienie :) Składniki Pierś kurczaka 1 duża podwójna pierś Tymianek świeży Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa z oliwek Boczek parzony w plastrach Wykonanie: Pi The post Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePiersi z kurczaka idealnie komponują się z śmietankowo-kremowym włoskim serem mascarpone . Składniki Ser mascarpone 250g Pierś kurczaka 2 filety z piersi Przyprawa do gyrosa Pieczarki 250g Szalotka 1 sztuka Oliwa Masło 20g Sól Pie The post Piersi z kurczaka z mascarpone i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSzybki i smaczny obiad. Zrobicie go, dosłownie w pół godziny. Pierś tak przyrządzona, jest delikatna i soczysta. Można podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. U mnie, z czerwoną komosą ryżową. Podaję przepis na wersję z oliwkami, ale wypróbujcie też z kaparami. Pycha. Robię tak samo, tylko zamiast oliwek, dodaję kapary. Składniki na porcję dla dwóch osób. Składniki: 1 duża pierś(...)kurczaka 1 szklanka bulionu 50 g. masła 3 łyżki oliwek (kilkanaście sztuk) olej do smażenia sól, pieprz, czosnek granulowany trochę mąki do obtoczenia mięsa Wykonanie: Pierś podzielić, tak jak na kotlety. U mnie, wyszły trzy kawałki. Delikatnie rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju
Agusiowe smakołykiPierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami jest lekkim i szybkim obiadem. Niemniej jednak, jeżeli znajdziecie trochę więcej czasu na przygotowanie dania i zamarynujecie wcześniej w pesto kurczaka – będzie on zdecydowanie bardziej aromatyczny. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania pesto, ponieważ jest dużo smaczniejsze, niżeli to w słoiczkach. Uwierzcie na słowo! Smacznego PRZEPIS NA PESTO – KLIK! Przepis na pierś(...)kurczaka zapiekaną z pesto i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka 2 garści pomidorków koktajlowych łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz ryż do podania bazylia do dekoracji PESTO: 2 garście liści bazylii garść startego parmezanu garść orzechów piniowych/nerkowców (można użyć też słonecznika) 2 ząbki czosnku 8-10 łyżek oliwy
Kuchnia BazyliiPodana w formie plasterków pierś kurczaka z nadzieniem z suszonych pomidorów, mozzarelli, cheddara oraz dodatkiem aromatycznej natki pietruszki. Danie jest smaczne i efektowne. Przypadnie do gustu osobom, które lubią smak suszonych pomidorów. A Wy, lubicie je?:) 2-3 małe piersi kurczaka 4-5 suszonych pomidorów w oleju 125 g mozzarelli w kulce 30 g tartego sera cheddar 1 łyżka posiekanej(...)natki pietruszki 4-6 plasterków szynki parmeńskiej sól morska, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka, nacinamy wzdłuż w najgrubszej jego części, tworząc tym samym tzw kieszeń. Oprószamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Suszone pomidory drobno siekamy, przekładamy do miski. dodajemy porwaną na kawałki (lub pokrojoną w małą kostkę) mozzarellę, tarty cheddar oraz posiekaną drobno natkę
Smaki Na TalerzuPyszna, aromatyczna i sycąca zupa przygotowana na bazie rosołu z żołądków i piersi drobiowej. To takie oszukane flaki, choć smakiem wiele się nie różnią od tradycyjnych flaków. Według mnie idealna, szybko się ją przygotowuje i stosunkowo jest to tania zupa. Rodzina zjadła z apetytem :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 600 g żołądków z kurczaka * 2 marchewki * kawałek selera * kawałek(...)majeranku (użyłam Skworcu ) * sól, pieprz do smaku * 1 łyżka masła * 1 łyżka mąki pszennej * około 2 litrów wody Wykonanie: Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku, dołożyć pierś z kurczaka, zalać wodą i zagotować. Gdy woda zacznie się gotować trzeba ją wylać i mięso zalać świeżą wodą. Dodać pokrojone warzywa, ziele angielski, liście laurowe, sól, pieprz i gotować
Zrób to smacznieSoczysta pierś z kaczki w przepysznej marynacie czarny bez z sosem i w sałatce sezonowej. Sos zrobiłam na bazie czarnej porzeczki bo taką miałam. Kwiaty czarnego bzu są jadalne i można je jeść w sałatkach.Podałam ją z gruszką i serem pleśniowym. Czy można chcieć czegoś więcej :-) pierś z kaczki marynata: 1 pierś z kaczki 1 łyżka sosu balsamico(...)sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu z pleśnią 3 morele 1 gruszka kwiatki czarnego bzu Skórę na piersi z kaczki nacinam w kratkę. Posypuję solą, pieprzem, przekładam do pojemnika, wlewam czarny bez, sos balsamico, obtaczam mięso dokładnie i wkładam do lodówki na noc. Można w między czasie
wesoła kuchniaKolejny przepis na pierś kurczaka. Tym razem przygotowałam ją w czosnku niedźwiedzim i podałam z białą kaszą gryczaną i tartym gotowanym burakiem. Lubię proste przepisy, a pierś kurczaka to chudy, smaczny i szybki w przygotowaniu kawałek mięsa. Tym razem danie wykonałam w kilkanaście minut, a do kurczaka dodałam czosnku niedźwiedziego. Używacie w kuchni czosnku niedźwiedziego? Ma podobne właściwości do zwykłego(...)szpinaku i dodaję do niego zwykły czosnek. Mając czosnek niedźwiedzi, niemal nic nie trzeba doprawiać, jedynie odrobina soli i te liście robią robotę. Składniki na 2 porcje : 2 niewielkie piersi kurczaka po ok. 140-150g każda 1 cebula dymka razem z liśćmi pęczek czosnku niedźwiedziego 1 łyżka oliwy 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany 12% 60g białej kaszy
Dietologsmak, zatem warto pamiętać, chociaż nie dosłownie, że to dawka czyni truciznę , zatem zbyt duża ilość jakiegoś składnika może zupełnie pozbawić pozostałej palety smaków całą potrawę. Zatem ostrożnie :) Pierś kurczaka doprawiona lubczykiem z szynką parmeńską smakuje wybornie. Podana z delikatnym, ale nie kremowym, wręcz odwrotnie, puree i sosem na bazie śmietany i groszku oraz rzodkiewkami marynowanymi w soku z cytryny(...)oliwie. Wierzch podkręcony już neutralną w smaku natką pietruszki. Groszek, pomimo, że mrożony, jest słodki w smaku i przypomina już trochę lato. Uwielbiam! Składniki: Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej z lubczykiem 300 g piersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej szczypta soli i pieprzu posiekany świeży lubczyk lub suszony, szczypta olej rzepakowy do smażenia Sos śmietanowy
Mango PapajaPrzysmak drobiowy – domowa wędlina z kurczaka. Piersi w całości i zmielone udka. Z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i kaparów. Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowych i na pewno duuużo zdrowszych. Proporcje na szynkowar 3kg: 1,2 kg piersi kurczaka, 0,8 kg udek bez kości i skóry, 3 łyżki kaparów, 100 g suszonych(...)pomidorów, 50 g zielonych oliwek, 4 łyżeczki żelatyny, 36 g peklosoli, Oliwki i suszone pomidory drobno posiekać lub zmiksować. Kapary pokroić. Piersi kurczaka oczyścić. Udka zemleć. Do mielonego mięsa dodać kapary, oliwki, suszone pomidory, żelatynę i sól peklową. Dokładnie wymieszać. Dodać piersi kurczaka i „wypaćkać” je mielonym mięsie. Możemy użyć specjalny woreczek do szynkowara, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę
królestwo garów