dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka jak pergamin i chrupiąca! Polecam! A tutaj inne smakołyki z gęsi: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie nogi faszerowane Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej(...)skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę
Stare Garyinformacje o sobie, swoich sporadycznych podróżach? Może za dużo, faktycznie. Ale przecież "nie tylko o kuchni" ma być. No nic, dziś krótko i na temat. W roli głównej pierś z kurczaka prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi górale amerykańscy "less is more ". Pierś z kurczaka w czerwonej marynacie(...)pomidorowym sosie z sałatką Na marynatę do dwóch piersi składają się banalne składniki: - 3 łyżki sosu pomidorowego (wariacje związane z sosem pomidorowym są tu lub tu ) - 3 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - łyżka suszonego oregano - łyżeczka ostrej wędzonej czerwonej papryki - ząbek czosnku bardzo drobno posiekany - łyżeczka soli i dwie porządne szczypty świeżego pieprzu - mała, płaska łyżeczka cukru
Right Behind The KitchenSkładniki: 2 mniejsze pojedyncze piersi z kurczaka ( 300g ), 215g ulubionego sera żółtego, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 6 ząbków czosnku, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zalać sokiem z nanasa i dolać wody, tak by piersi były przykryte. Ugotować ( wodę również posolić i popieprzyć(...)ugotowaniu piersi wyjąć z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ser żółty pokroić w mniejszą kostkę, a ananasa i piersi z kurczaka na kawałki. Do pokrojonych składników dodać odsączoną kukurydzę, wyciśnięte ząbki czosnku, jogurt, majonez, sól, pieprz i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiNajbardziej wymagająca skupienia rzecz to przyklejanie makaronu na dno i boki tortownicy ;) ale świeżo ugotowany makaron bardzo łatwo się przykleja, można to więc zrobić dosyć sprawnie :) Składniki: 70 dag piersi z indyka 250 g makaronu typu łazanki 1 duża papryka 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego(...)osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem. Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy
Kolorowy PrzepisownikDziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z piersi indyka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego przygotowaniu jest czasem dobrze spędzonym;) Danie jest po prostu przepyszne, szczególnie dla fanów suszonych pomidorów, które jako farsz idealnie komponują się z indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;) Składniki: 4 ładne duże, równe(...)płaty z piersi indyka opakowanie cienko pokrojonego boczku pół słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżki serka mascarpone kilka zielonych oliwek sól, pieprz Surówka*: biała i czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście) 1 duża marchewka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Surówka*: Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić
Codzienne Gotowanienaukowego wręcz, podejścia do kuchni. składniki cały kurczak 6% solanka (60 g soli na 1 litr wody) 1 cytryna 1 pęczek tymianku - ok 10 g masło do posmarowania piersi, w temperaturze pokojowej do przypieczenia : 125 g masła, w temperaturze pokojowej 30 ml białego wytrawnego wina 2 -3 gałązki tymianku Na sos (opcjonalnie) 20 ml białego wytrawnego wina(...)solanki, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. do środka włożyć pęczek tymianku i całą cytrynę ( wyparzoną, lekko zrolowana i po nakłuwaną w kilku miejscach). Spiąć otwór wykałaczką. Nogi kurczaka możemy związać. Piersi smarujemy masłem i układamy ptaka na ruszcie, piersiami do góry. Pod spodem trzeba umieścić blaszkę w której zbierać będą się soki z pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury
Stare GaryPierś z kurczaka pieczona z ziołami, podana w towarzystwie warzyw, będzie idealna jako lunchbox lub szybki obiad po pracy. Ja swój podałam dodatkowo z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko. Składniki na 4 porcje: pierś: 700 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)pieprz Przygotowanie: Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Warzywa: 1 cukinia 1/3 niedużej dyni 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 ząbek czosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię
Fabryka pomysłówPropozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka, Marynata: 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka soli, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem(...)cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś
Nie tylko w kuchniPiersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku Dzisiejszy obiad należy do tych propozycji, które lubię najbardziej. Danie nieskomplikowane, proste, szybkie i bardzo smaczne, ale ma też najważniejszą zaletę, wygląda bardzo wykwintnie i z powodzeniem można podać na odświętnym stole. Piersi z kurczaka zapiekane w boczku są kruche, przepełnione aromatem ziół i soczyste dzięki otoczce wędzonego boczku. Składniki: 2 podwójne(...)piersi z kurczaka około 600 g wędzonego boczku (kupując boczek w plastrach ułatwicie sobie pracę) świeżo mielony pieprz czosnek granulowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma. Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy
na moim stole...blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć
Monia miesza i gotujeCześć Wszystkim! No to dzisiaj coś z innej bajki, nieco drożej niż zwykle, ale trzeba się rozwijać. Mianowicie zainspirowany ogromem potraw z kaczych piersi, postanowiłem wykombinować coś swojego, łącząc to wszystko czego się wczoraj naoglądałem. Trochę w moim wykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso. Do przygotowania całego dania(...)osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół pęczka kopru 1 cebulka dymka sól pieprz kolorowy bazylia świeża i suszona olej rzepakowy 1 owoc granatu Zaczniemy od przygotowania ziemniaków. Tak więc myjemy je dokładnie, nie obieramy, kroimy w ćwiartki i wstawiamy w garnku zalane
Kuba Gotujepierś kurczaka w sosie szpinakowym Gotowy kurczak ze szpinakiem i makaronem składniki dla czterech osób 500 gr piersi z kurczaka 250 gr świeżego lub mrożonego szpinaku. 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 400 g makaronu 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo do marynaty 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżki oliwy sol, pieprz sposób przygotowania(...)Mieszamy ze sobą składniki marynaty, nacieramy nią pierś kurczaka i zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum godzinę. Rozgrzewamy na patelni oliwę oraz połowę masła, dodajemy drobno siekany czosnek, smażymy go przez minutę, dokładamy szpinak ( jeżeli używamy mrożonego, musimy go wcześniej mocno odcisnąć) i całość smażymy dalej przez 4-5 minut ( dla mrożonego wystarczą dwie) często mieszając. Pierś
Miód i pieprzwidać, że to jest cukinia. Dzisiaj padło na kurczaka w sosie cukiniowym z dodatkiem brzoskwini. Sos wyszedł pyszny i nikt się nie zorientował, że to była cukinia :) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka brzoskwiń 1 czerwona cebula kilka ząbków czosnku 1/2 dużej cukinii olej natka pietruszki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki(...)soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek i pokroić w kostkę. Udusić do miękkości na łyżce oleju pod przykryciem. Następnie rozetrzeć cukinię tłuczkiem do ziemniaków (o ile sama się nie rozpadła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRoladki z piersi kurczaka z cukinią i suszonymi pomidorami Piersi z kurczaka są tak wdzięcznym mięsem, że jak go nie przyprawimy, i jak go nie nafaszerujemy, musi być dobre. Właściwie danie dzisiejsze wyszło trochę przez przypadek, robiąc porządki w lodówce natknęłam się na jedną nieszczęsną, małą cukinię, na pół opakowania sera fety i na otwarty słoiczek z suszonymi pomidorami(...)misce moczyły się piersi z kurczaka, na które nie miałam absolutnie pomysłu. Ale już w trakcie lodówkowych porządków w głowie zaiskrzył mi pomysł. I tak powstały błyskawiczne zapiekane roladki z piersi kurczaka, nadziewane cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała
na moim stole...temat roladek z piersi kurczaka faszerowanych pieczarkami z cebulką i zawiniętych w bekon bądź boczek nie będę się rozpisywać. Dlaczego? Ponieważ mogę pisać i pisać jak są smaczne i nachodzi mnie na nie ochota. A dopiero wczoraj jadłam je na obiad. Składniki: 450g piersi z kurczaka ( trzy piersi - sześć kotletów) cienkie plastry bekonu lub boczku, cebula, 350g pieczarek, sól, pieprz(...)Przygotowanie : Piersi umyć, przekroić wzdłuż i rozbić. Lekko osolić i popieprzyć - uważać z solą, ponieważ bekon może być słony i można łatwo przesolić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć - również lekko doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz jest już gotowy rozkładamy plastry bekonu bądź boczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już
W kuchni u Moniki