piersi - 15384 przepisów (strona:59/1026)

Tartaletki z gęsią i kasztanami 145

Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia.   Składniki: Spód: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szczyptę soli(...)Nadzienie: 1 duża pierś z gęsi 100 g gotowanych kasztanów 1 łyżka natki pietruszki 3 ziarenka jałowca 1 łyżka ”Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi 3 łyżki śmietanki 30 % 1 jajko 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Puree: 3 ziemniaki 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki zagniatamy

Oryginalny smak
Galantyna z kurczaka 160

łyżki  czosnek granulowany 1 łyżeczka  majeranku 1 łyżka sól i pieprz  przyprawy do kurczaka 1 opak PRZYGOTOWANIE Krok 1 Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. Krok 2 FARSZ  Kości oddzielamy od udek, mielimy udka(...)maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Krok 3 Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry Krok

Kuchnia Danusi
Soczysta pieczeń z indyka. 243

się bardziej do kanapek, bo jest bardziej zbita, lecz soczysta, a wszystko to dlatego, że piekłem ją obwiązaną sznurkiem. Drugi jako danie główne, łatwiejsze w przygotowaniu. Składniki: 2 duże piersi z indyka 0,5 łyżki soli 0,5 łyżki ostrej papryki 1/4 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 200 g gęstej śmietany 75 g masła Przygotowanie(...)śmietany dodajemy wszystkie przyprawy i nacieramy piersi z indyka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-4 godziny.  Zamarynowane piersi obwiązujemy sznurkiem lub po prostu układamy na blasze do pieczenia, w zależności jaki sposób przygotowania wybraliście.  Piersi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, następnie do blachy wlewamy 2 szklanki wody i pieczemy kolejne

Kuchnia Łukasza
Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 342

Bardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje(...)gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut  200 gram kurek  50 ml whiskey  200 ml bulionu  łyżka jogurtu naturalnego/śmietany  jedna szalotka  jeden ząbek czosnku  świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka

Mango Papaja
Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 199

myślę, że bez nich to danie nie byłby spójne (poza tym zostało mi 10 sztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni!  Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około 500 gram, po 200-250 gram na osobę) 150 gram czerwonych porzeczek (plus kilka sztuk do ozdoby) 50 gram malin  sok z połowy limonki skórka z limonki(...)gram młodych ziemniaków, porządnie umytych i osuszonych łyżka oliwy z oliwek rozmaryn oregano koperek 10 łodyg szparagów Całe to piękne i złożone danie zaczynam od umycia i osuszona piersi kaczki. Nacinam każdą pierś na skórze na ukos, tworząc wzór rombów. Smażę piersi kaczki- na początku od strony skóry 4 minuty (na suchej patelni, skóra się znacznie wytopi), następnie

Mango Papaja
Filet z kurczaka z szynką i serem, z patelni 100

porcji mięsa jednocześnie. To świetna opcja dla małych rodzin, ale…. nie tylko Ja wykorzystałam ją również podczas przygotowania takiego mięsa na rodzinną uroczystość, dla 8-9 osób. Piersi kurczaka miałam wówczas większe niż te widoczne na zdjęciach poniżej, więc przekroiłam je wzdłuż na pół, uzyskując z 1 piersi 2-3 porcje mięsa. Przygotowanie całości (mam na myśli obróbkę cieplną(...)jakichś powodów nie posiadają sprawnego piekarnika. Jeśli chcecie o samej patelni dowiedzieć się nieco więcej, odsyłam Was do mojej wczorajszej recenzji , lub bezpośrednio do sklepu Puregreen . 1-3 piersi kurczaka (ilość wg potrzeb) 1 pomidor szynka w plastrach mozzarella w plastrach mielona papryka słodka zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso dzielimy na porcje (w zależności od wielkości można każdą

Smaki Na Talerzu
Lekka sałatka z kurczakiem i grzankami 219

lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Bardzo dobra alternatywa dla niezdrowego jedzenia Szczególnie że jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: bagietki czosnkowe 2 piersi z kurczaka mix sałat (ew sałata, rukola itp) ogórek pomidor ziarna słonecznika sos czosnkowy papirus z Winiary (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka smażymy na patelni w papirusie(...)Winiary. Następnie kroimy usmażone piersi na mniejsze kawałki np kostkę. Do miski wsypujemy nasz mix sałat i dodajemy do niego pokrojonego ogórka oraz pomidora, a także ziarna słonecznika i naszą usmażoną i pokrojoną pierś z kurczaka. Całość zalewamy sosem czosnkowym i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z bagietki czosnkowej. Można ją dostać w biedronce albo już upieczoną

Blog kulinarny S9.PL
Piersi z kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem 183

Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane z ryżem. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg) 1 słoik marchewki(...)zalewie (480 g) 1 szklanka wody mąka krupczatka do obtoczenia mięsa 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz zasmażka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi

Ugotować
Pierś kurczaka pieczona z serem i pomidorami 146

Ostatnio polubiłam kotlety z piersi kurczaka pieczone z wszelakimi dodatkami. Świetnie pasują tu sery, rozmaite żółte, mozzarella, ser kozi czy parmezan. Dodatki na wierzch to nie tylko pomidory, możecie ułożyć na mięsie krążki cukinii, pieczarek, cebulki, bakłażana, tartą marchew. Będzie pysznie! Obiad podaję zazwyczaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Do tego surówki rozmaite, pieczone warzywa lub sałaty z winegretem(...)Polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry pomidora malinowego tarty żółty ser sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Lekko je rozbijam przez folię. Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam

Zasmakuj Kuchni
Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią 105

Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka(...)ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Nie rozbijam ich. Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam obtaczając mięso w oleju i przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą chociaż 2-3 godziny

Zasmakuj Kuchni
Panierowane kotlety z kaczej piersi 110

Panierowane kotlety z kaczej piersi Brzmi nieco ekstrawagancko , ale są pyszne . Wiem że kaczka jest dość drogim mięsem , ale przepis ten dedykuję wszystkim hodowcom tego sympatycznego ptaka . Mam spore stadko i zawsze szukam przepisów jak ciekawie przyrządzić to mięso , a tu w sieci poza pieczoną w całości kaczuchą .. posucha jak na Saharze.. Tak więc zamieszczam ten przepis nawet jeśli(...)pyszna potrawa . Kaczuchy są wspaniałymi ptakami , które powinno się bardziej propagować tym mocniej iż są łatwe w hodowli i mega smaczne . Polecam składniki na 4 osoby ; 4 kacze piersi bez skóry i kości 2 jajka kacze lub kurze 2 szklanki bułki tartej 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku olej do smażenia Kacze piersi lekko , delikatnie rozklepujemy tłuczkiem

Ogrodnik w podróży
Pieczona kaczka z jabłkami 248

jabłka się nie wysypały. Kaczkę zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie brytfannę lub naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Kaczkę wkładamy do naczynia piersiami do góry. Żeby mięso miało ładnie przypieczoną skórkę nie należy przykrywać naczynia podczas pieczenia. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 30 minut. Po tym czasie(...)temperaturę zmniejszamy do 160 stopni, a kaczkę obracamy na bok. Pieczemy na boku przez 20 minut. Następnie odlewamy delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do dołu. Pieczemy w tej pozycji przez kolejne 20 minut. Następnie obracamy na drugi bok i pieczemy w tej pozycji 20 minut. Ponownie odlewamy delikatnie tłuszcz i kładziemy kaczkę piersiami do góry. Mięso zalewamy szklanką wina

Dieta bez mleka
Roladki drobiowe ze szparagami i boczkiem 126

idealne jako niedzielny czy też świąteczny obiad - roladki drobiowe faszerowane zielonymi szparagami, boczkiem i serem mozzarella. Całość upiekłam w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym). Podczas pieczenia boczek wytopił się, a piersi z kurczaka wchłonęły tłuszcz i dzięki temu, mięso nie było suche w smaku. Poniższe roladki przed podaniem warto przekroić na ukos (na dwie części), ponieważ prezentują się wtedy jeszcze bardziej(...)apetycznie.  Składniki na 4 porcje: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 pęczek zielonych szparagów 50 g startego sera, np. mozzarella 6-8 plasterków boczku 2 małe pomidory malinowe sól, pieprz Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki (pękną same we właściwym miejscu, dlatego zielonych szparagów nie trzeba obierać). Pierś umyć, osuszyć i przeciąć na 4 części. Każdy kawałek mięsa

Ugotować
Sałatka ziemniaczana udekorowana przezroczystą galaretką 145

Dzisiaj pomysł na urozmaicenie tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Do sałatki dodałam ugotowaną pierś z kurczaka i pominęłam groszek oraz kukurydzę. Przed podaniem, całość udekorowałam przezroczystą galaretką, którą przygotowałam na bazie wywaru z gotowania się piersi kurczaka.  Składniki na 1 miskę o średnicy 17-20 cm: 0,5 kg młodych ziemniaków (waga wraz ze skórką) 2 średniej wielkości marchewki(...)jajka ugotowane na twardo 1 pierś z kurczaka (wagowo około 0,3 kg) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarniach sos 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu przezroczysta galareta 0,5 wywaru z gotowania się kurczaka 10 g żelatyny sól

Ugotować
Kurczak ze szparagami w kremowym sosie 115

Kurczak ze szparagami w kremowym sosie – to pomysł na soczyste filety z piersi kurczaka duszone w sosie śmietanowym z dodatkiem szparagów. Świetnie smakują z kaszą kuskus lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak ze szparagami w kremowym sosie – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – ok. 400 g pęczek szparagów – ok. 500 g mąka pszenna(...)opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kurczaka w kremowym sosie ze szparagami: Filety z piersi kurczaka pokroić na mniejsze plastry (u mnie wyszło 5 mniejszych filecików). Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką do smaku. Następnie

Kulinarne Przeboje