Domowa tortilla to smaczne i zdrowe danie. Zawiera delikatne mięsko z piersi kurczaka, chrupiąca sałatę i kolorowe warzywa. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie i na domową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla 8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona(...)papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski, pomidory sparzone
Kuchnia z widokiem na ogródwącha kwiatki pachnące - chciałoby się dodać:) Czemu nie :) bo mój dzisiejszy kurczaczek, a raczej jego pierś, jest bardzo pachnąca, aromatyczna, poprostu do schrupania . Ale do rzeczy (czasami za dużo gadam!). Istotnym elementem mojego żywienia jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników. Dlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą(...)moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam na zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy
Mój Smak na ŻycieKupiłem dziś pierś kurczaka z wolnego wybiegu. Była droższa od tej zwykłej, ale warta swojej ceny - soczysta i pachnąca. Przyjemna była też świadomość, że kurczak biegał sobie po trawie, a nie spędził życia w klatce, zanim trafił na mój talerz. Po krótkim namyśle zdecydowałem, że pierś jedynie lekko przyprawię, a podam z kozim serem i kaparami. Dodatkiem był ryż(...)brązowych pieczarek (tak, wciąż jestem ich fanem, zwłaszcza, że w sklepie pod moim domem kosztują niecałe 4 zł za opakowanie 250 g). Składniki (dla dwóch osób): 1 podwójna pierś kurczaka kilka plasterków koziego sera 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku Jeśli pierś chcecie podać
W SMAKSkładniki: 6 piersi z kurczaka 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach (w opakowaniu około 10 plastrów) 1 łyżka condicarne piccante- rosmarino, aglio, basilico, sale, origano, peperocino 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso 1 płaska łyżeczka Aglio e Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley(...)mandorle 7%, basilico genovese DOP 7%, acqua, Pecorino Romano DOP, aglio, zucchero, sale, peperoncino. Antiossidante: Acido L-ascorbico E300. - See more at: http://gastronomiatoscana.it/prodotti/sughi-e-condimenti/pesto-rosso#sthash.W76myi4r.dpuf Przygotowanie: Każdą z piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z żyłek i tłuszczu. Jedną ręką przygniatamy pierś a drugą filetujemy ją na długim i cienkim nożem. Jest to dużo wygodniejsze bo cieńszą pierś łatwiej
ClauditteMissCookingSkładniki: pierś kurczaka 2 ząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać(...)podsmażyć na patelni z rozgrzany m masłem. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na końcu dodać fetę i ser pleśniowy. Pierś przekroić na pół i rozbić każdą część tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, nałożyć farsz na pierś, zawinąć ( związać ruloniki nitką, żeby się nie rozwinęły ) . Na tą samą patelnię wlać troszkę oleju, zagrzać go i smażyć kurczaka z każdej
Gaździnka warzyteż było w przypadku tego przepisu. Miałam makaron, warzywa na patelnię, kurczaka i jogurt naturalny, a co powstało? Sami zobaczcie... PRZEPIS Warzywa smażymy na patelni. Jeśli mamy 2 piersi z kurczaka, jedną kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka. W samym(...)czasie gotujemy makaron. Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam. Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając co jakiś czas. To sosu
Mój Smak na ŻycieSposób na kurczaka mam dla was najpiękniejszy, Co sprawi, że na twarzy pojawi się uśmiech największy. Pierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy. Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół(...)pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ząbek czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy
Mój Smak na Życiesłodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc(...)kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i grubo majerankiem. W kieszonce upychamy ściśle ugotowane w osolonym wrzątku liście szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni
Pyry na GazRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min. Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek
IMPRESJA SMAKUcholesterolu 190 g piersi w miodzie i musztardzie z 300 g cukinii dostarczają: 291 kcal 36 g białka 3 g tłuszczy 29 g węglowodanów 87 mg cholesterolu Całodniowy jadłospis dostarcza jedynie: 466 kcal ŚNIADANIE: 200 ml. soku pomidorowego 2 jajka ugotowane na twardo (średnie jajko ma 60 g) OBIADOKOLACJA: 5-6 sztuk pojedynczych piersi kurczaka 4 czubate łyżki miodu(...)łyżeczek musztardy (np. sarepskiej lub rosyjskiej) 5 ząbków czosnku sól, pieprz 300 g cukinii łyżka suszonego tymianku Wykonanie: Piersi osuszmy papierowym ręcznikiem, kroimy w poprzek na dwie części, po czym doprawiamy solą Miód rozpuszczamy w osobnym naczyniu, dodajemy musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Każdą pierś obtaczamy w marynacie. Piersi układamy na blasze wyłożonej papierem
IMPRESJA SMAKUKolejne danie dla amatorów lekkiej i zdrowej kuchni. Danie ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Najemy się do syta, a przy tym będziemy czuć się lekko. Taka pierś proponuję podawać z letnią sałatką, oczywiście można dodać jeszcze ryż lub ziemniaczki. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1/4 brokuła 50 g fety (centymetrowy plaster) przyprawa do mięsa Dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Piersi kurczaka(...)zdjęciu. Plaster fety dzielimy jeszcze na pół, zaś brokuła dzielimy na małe różyczki. Do każdej kieszonki kurczaka wkładamy kawałek fety i różyczki brokuła. Każdą pierś kurczaka zawijamy oddzielnie w folię aluminiową. Zawinięte piersi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUnadzieję, że wywoła i u Was! :) Składniki: 1 duży por ok.2 łyżki masła klarowanego do duszenia porów i 2 łyżki do podsmażenia kurczaka 2 łyżeczki ziół prowansalskich 500 g piersi z kurczaka (1 spora podwójna) mąka do obtoczenia piersi kurczaka 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% cytryna do skropienia sól i czarny pieprz PUREE ZIEMNIACZANE: kilka ugotowanych ziemniaków potłucz, dodając(...)Podsmaż chwilę, ale nie rumień. Przykryj patelnię i duś pora około 10 minut na średnim ogniu, aż ładnie zmięknie i się zeszkli. W międzyczasie zajmij się kurczakiem. Umyj piersi, odetnij tłuste części i każdą pierś przekrój wzdłuż na cieńsze filety. Oprósz solą i pieprzem, dopraw pozostałą częścią ziół prowansalskich. Tak przygotowane filety obtocz w mące. Weź drugą patelnię
Gotowanie to kochanieSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos sojowy - czosnek - wędzona papryka w proszku - płatki chilli - świeżo zmielony pieprz kolorowy - olej sezamowy - sok z cytryny Dzień wcześniej piersi drobiowe skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy przyprawami – czosnkiem(...)przez 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam gałązką koperku. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Piersi drobiowe w domowym
mojewypiekiinietylkokażdym calu ( zarówno w wyglądzie , jak i smaku! ) dokładnie takie jak sobie wymarzyłam! Doprawione całym sercem – więc musiało się udać! ___________________________________________________________________________________________ Mam dla Was przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem(...)chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową! Brzmi obłędnie, prawda? I tak samo smakuje! Gwarantuję! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś gęsi ze skórą – ok. 300 g – 400 g MARYNATA: * piwo Książęce chlebowo-miodowe – 1 szkl * czosnek – 2 ząbki * suszony tymianek – 1 szczypta * estragon – 1 szczypta * majeranek – 1 łyżeczka * cząber – 1 szczypta * goździki
Ostra na SłodkoSoczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem z czerwonego wina. Uczta dla podniebienia… Składniki: 2 piersi z kaczki 2 średnie czerwone cebule 2 twarde jabłka 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka miodu 100 g masła sól(...)pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą
Oryginalny smak