fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :) Składniki: pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska ruccola 2 garście ryneczek Lidla serek feta 100 g oliwki bez z pestek, z papryką Jalapeno 10 szt Lidl Polska sól i pieprz(...)posypania piersi Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Polska ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska Sałatka: ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam papryka czerwona połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin Olive
Różowa kuchniaUpieczone w ten sposób piersi są soczyste, aromatyczne i pyszne. Sekretem jest wcześniejsze zamarynowanie ich w sosie sojowym, czosnku i imbirze, a także długie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone(...)sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA
cool and mintyPierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i ułożona na delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku(...)pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 2 minuty, aż marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia. PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę nacinamy "w kratkę". Nacieramy czosnkiem i imbirem. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na minimum 40 minut ( najlepiej na całą noc) do zamarynowania
cool and mintymasz pomysłu na obiad? Masz pierś z kurczaka i nie wiesz jak ją przyrządzić domownikom? Mam dla Ciebie rozwiązanie... Pyszna pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i serem zapiekana w piekarniku to propozycja na smaczny obiad. Polecam :) Składniki: * połówki piersi z kurczaka * pieczarki * starty na tarce o dużych oczkach żółty ser * przyprawa do kurczaka * sól i pieprz Wykonanie: Piersi(...)niedoskonałości. Rozkroić każdą wzdłuż tworząc "kieszonkę". Mięso natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze startym serem. Nadziewać farszem każdą kieszonkę w piersi. Miejsce nacięcia można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 45 minut. Gotowe piersi podałam dziś domownikom z gotowaną marchewką i brokułami
Zrób to smacznieWcale nie tak często sięgam po piersi z kurczaka, choć wiem jak popularny jest to produkt. Niby szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, jednak zawsze wydawały mi się nieco jałowe w smaku. A jak łatwo je przesuszyć! Czyli tak - ma być smak i odpowiednia soczystość. Wcale to nie takie proste, ale pilnując czasu przygotowania i dodając kurczakowi stosowne towarzystwo możemy osiągnąć(...)upragniony efekt. Piersi w kremowym sosie z limonką, cebulką, papryką i trybulką to bardzo fajna, zgrana paczka, dobrze się ze sobą dogadująca. Jeśli nie mamy trybulki, sięgnijmy po kolendrę. Jeśli nie znosimy kolendry, sięgnijmy po pietruszkę i też będzie bardzo dobrze. Danie jest z jednej strony proste i delikatne, z drugiej - dostajemy w nim całą gamę smaków i aromatów
zadanie-gotowaniePierś z kurczaka to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj mięsa. Można ją przygotować bardzo szybko i na wiele sposobów. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pierś z pysznymi ziemniaczkami. Składniki: -piersi z kurczaka -przyprawy (papryka słodka, majeranek, przyprawa do drobiu, sól, pieprz ziołowy) -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Na początek obieramy ziemniaki i gotujemy je normalnie(...)wodzie z solą aż będą miękkie. Kiedy wstawimy już ziemniaki zabieramy się za piersi z kurczaka. Piersi myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy z obu stron i wkładamy na patelnie. Smażymy na odrobinie oleju. Jeśli mięso będzie się przypalać to możemy podlewać je wodą lub rozrobioną kostką bulionową. Mięso będzie gotowe po ok. 30 minutach. Z patelni zdejmujemy mięso
Magia jedzenia.tradycyjnie musi być rosołek z kluseczkami lub makaronem no a na drugie danie oczywiście kurczak lub indyk i dla córki kaczuszka :) po prostu ją uwielbia :) dzisiaj mam propozycję pysznych piersi z musem jabłkowym.Jeśli mi zostanie np: na drugi dzień lubię ją sobie pokroić na kanapki do tego surówka, smakuje wybornie :) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 4 piersi z kaczki(...)sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonej bazylii szczypta oregano 3 łyżki klarowanego masła 3 jabłka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego,może być rosół Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy ręczniczkiem i nacieramy przyprawami, skórkę nacinamy w kratkę. Układamy na patelni skórką do dołu tak aby wytopił się tłuszcz.Następnie dodajemy masło, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym
Sama słodycz i szczypta chiliMożemy podać je jako danie główne z ryżem, możemy zawinąć w tortillę, albo po prostu potraktować jako dodatek do bułki. W każdym przypadku jest smacznie. I najważniejsze - jak już piersi do wolnowaru wstawimy, niczego nie trzeba pilnować. Tak lubię. Polecam! Na podstawie przepisu z książki Heather Whinney "The slow cook book" składniki ok 500 g - 2 piersi(...)łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka pasty pomidorowej 400 g - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi umyć, osuszyć, ostrożnie naciąć skórę w kratkę , tak aby nie ponacinać mięsa. Rozgrzać patelnię z grubym dnem, ułożyć piersi skórą do dołu, smażyć na niewielkim ogniu 3 - 6 minut
Stare GaryPierś z indyka na parze robię rzadziej od kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie(...)prostu daje Wam jakąś inspiracje co można zrobić w parowarze, a reszta należy do Was :) Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka fioletowa 1 cebula dymka liście rukwi wodnej 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej papryki zielonej 1/2 małej papryki żółtej Przyprawy : pieprz
Parowar FacetaPiersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy
Bajeczna Kuchniapatelni i wrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana . Po długiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :) Składniki 2 piersi z kaczki około 0,5 kg przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól 1 łyżka oleju Dodatkowo Pieczareczki z tego przepisu Piersi z kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości(...)Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kaczkę 4 min od strony skóry, później przewracamy na 2 min na drugą stronę. Obsmażone piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Jeśli ktoś woli bardziej krwiste misko to trzymamy w piekarniku o 5 min krócej. Po tym czasie naczynie przykrywamy
Piekielna Kuchnia PatiWitam serdecznie Propozycja na pyszny makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jest szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty(...)centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Listki bazylii drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu
Uwaga Babcia GotujeJednym z ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą(...)winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina
Mango PapajaŚwieżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda(...)ew.cukier Wykonanie: Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około 30 minut, w tym czasie możemy poszatkować kapustę, pamiętajmy o rękawiczkach, kapusta bardzo barwi ręce ). Rozgrzewamy patelnię ( wysoką )i obsmażamy pierś ( nie ma potrzeby wlewania oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część
Smaki Ewy