Pomysłów na pierś z kurczaka jak i na sosy jest bardzo wiele. Dziś mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka w sosie pomidorowo- bazyliowym. Obiad pyszny i szybki w przygotowaniu :) Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo- bazyliowym podałam z kaszą jęczmienną pęczak od Młyny Stoisław . Kasza jęczmienna pęczak jest bardzo zdrowa, bogata w wiele wartości odżywczych(...)między innymi w białko, węglowodany czy żelazo. Można podać również pierś z kurczaka w sosie z ryżem, makaronem czy innym rodzajem kaszy. Składniki: * 3 pojedyncze piersi z kurczaka * oliwa z oliwek do podsmażenia * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu) * papryka ostra (użyłam Skworcu) * odrobina pieprzu cayenne (użyłam Skworcu) * 2-3 łyżeczki bazylii suszonej (użyłam Skworcu
Zrób to smacznieWielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna(...)nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się z borówką lub innymi owocami do mięs. Składniki: 1 pierś z gęsi (podwójna) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duża cebula 1 większe kwaskowate i twarde jabłko borówka do mięsa Pierś opłukać pod bieżąca zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na desce i ostrym
Codzienna kuchnia niecodziennamogłoby nie mieć. A dzięki niemu stało się spójnie, stało się pyszniej, stało się lepiej. Nie tak wiele do szczęścia człowiekowi potrzeba. Raptem kilka plastrów szynki parmeńskiej, mięso z piersi kurczaka, garść groszku cukrowego i młode ziemniaki z koprem. Trend na wiosnę już mam! Więcej takich dań. Smaczniej, ładniej i bardziej kolorowo się już nie da. Moja zabawa(...)się groszek cukrowy owijać szynką parmeńską przez pół godziny :D Tylko i wyłącznie moja własna kreatywność mnie poniosła do takiego czynu :D Składniki (na 2 porcje): 400 gram piersi kurczaka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 250 gram groszku cukrowego 1/2 pęczka kopru 500 gram młodych ziemniaków świeże oregano i bazylia sól, pieprz, papryka
Mango Papajawątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny, klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada! Cordon bleu to klasyk, który wyewoluował nie tak zupełnie dawno ze sznycla z serem (1940) w drobiowy kotlet(...)głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto. Nie kupujcie gotowców. I nie płaćcie jak za złoto w podrzędnych knajpach, licząc na bezpieczne i znane danie. Kupcie piersi z kurczaka z wolnego wybiegu, dobry boczek i szynkę. Więcej – poza kilkoma kuchennymi trikami – zupełnie nie jest do szczęścia potrzebne. Mięso kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, odkrawamy polędwiczki. Każdą
Karo in the KitchenKolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinka i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur sól,pieprz jajko do posmarowania czarny sezam do posypania(...)sałatka 3 spore garście rukoli 2 pomarańcze olej słonecznikowy Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczyku. W każdej piersi zrobić nacięcie tworząc kieszonkę do której włożymy brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć
Monia miesza i gotujeWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i Serem Korycińskim z Serowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :) Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju(...)około 200 g sera Korycińskiego lub mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku suszona bazylia do oprószenia 1 l pomidorów z puszki lub swojskich zmiksowanych Wykonanie : Piersi myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy przez środek tworząc kieszonkę. Oprószamy solą, pieprzem, bazylią i szczyptą chili. Pomidory wyciągamy z oleju i kroimy w paseczki, ser również. Zapełniamy kieszonki serem i pomidorami
Sama słodycz i szczypta chiliUltralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie. Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje): 500 gram piersi kurczaka 200 gram szpinaku mrożonego 3 łyżki sera ricotta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka passaty(...)klonowego szczypta chili 100 gram sera mozzarella 150 gram makaronu kolorowego świeża bazylia do dekoracji sól i pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, bazylią suszoną i oregano. Na maśle smażę szpinak z czosnkiem. Kiedy nadmiar płynu odparuje dodaję ricottę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Piersi kurczaka kroję
Mango PapajaSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jajko 1 sztuka, czarnuszka - ile potrzeba piersi przeciąć wzdłuż na cztery porcje, posmarować olejem rzepakowym i natrzeć wymieszanymi przyprawami bez czarnuszki, ciasto francuskie podzielić na cztery porcje(...)dać na blachę z papierem do pieczenia i na każdej porcji ciasta położyć pierś brzegi ciasta nałożyć na piersi, posmarować pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku, posypać ciasto i piersi czarnuszką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić piersi w cieście francuskim są soczyste, kruche, można je podać
W Mojej Kuchni Lubięproporcje na 2 osoby: 1 piersi kaczki*, 1/2 lub 2/3 kopru włoskiego (zależy od wielkości), 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, sok z cytryny do smaku, 4-5 łyżek oliwy z oliwek orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu(...)wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęła”. Z pomarańczy ściąć skórkę, a następnie wyciąć filety, tak aby cząstki były bez skórki. Do miseczki wycisnąć sok z resztek pomarańczy
królestwo garówIndyk jest bardzo chudym mięsem. Zawiera niski poziom tłuszczu przez co po upieczeniu może być suchy. Dodatkowo piersi indycze są bardzo duże co może spowodować, że ich środek będzie bez smaku. Aby temu zapobiec możemy: wstawić mięso do solanki dzień wcześniej (łyżka soli na litr wody) piec w 200 º C 70 minut na każdy kilogram (czyli jak mamy jedną(...)pierś 2,5kg musimy ją piec niecałe 3 godziny. Jeżeli mamy 2 piersi tak jak ja to nie zwiększamy czasu do 6 godzin tylko pieczemy cały czas 3 (piersi są ułożone kolo siebie) Naciągnąć skórę na indyczej piersi i przymocować ją do mięsa za pomocą wykałaczek. Skóra zapobiegnie wysychaniu mięsa. Natrzeć indyka przed pieczeniem przyprawami np. Ostrą papryką i pieprzem
wysmienityciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wina czerwonego 2 goździki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej Nacinam skórę piersi z kaczki w kratkę. Solę, pieprzę, nacieram majerankiem i odkładam na godzinę do lodówki. Pierś wkładam na zimną patelnię od strony skóry i smażę 12 minut z tej strony, i dwie minuty z drugiej strony. Po tym czasie układam pierś na folii aluminiowej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę jeszcze
wesoła kuchniaDziś proponuję pierś z kurczaka gotowana w panierce , doskonale sprawdza się na obiad w ciągu tygodnia , dość szybko się ją przygotowuje , smak bardzo fajny , pierś jest soczysta i delikatna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula ząbek czosnku pół szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek mleka sól(...)pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka koperku suszonego 2 łyżki masła ziołowego Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję
Mój Smakdobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości otulonego nią mięsa, a jest to kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni po smażeniu mięsa stanowi doskonałą bazę do stworzenia świetnego sosu pieczarkowego(...)szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego żółtego sera 7 łyżek bułki tartej 250 g pieczarek 1 garść suszonych prawdziwków (namoczonych
zadanie-gotowanieDzisiaj podam rewelacyjny przepis na zapiekane piersi w boczku, nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Do tego piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega smaczny. Mięso tak nadziane zasmakuje nie jednej osobie. SKŁADNIKI : 1 kg piersi z kurczaka 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 150 g sera żółtego 200 g plastrów wędzonego(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż, nie do końca, tak aby powstała kieszeń. Doprawiamy do smaku solą, papryką i czosnkiem. Ziemniaki myjemy, przecinamy na ćwiartki i gotujemy na parze około 6-10 minut. Ser kroimy na kawałki, w słupki. Do każdej piersi wkładamy ser, pomidor suszony i składamy piersi. Wszystkie owijamy dokładnie plastrami boczku. Do naczynia żaroodpornego
Kulinarne Fantazje Mariolisię w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko, co lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :) Roladki drobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku(...)pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową
Cooking Monster