SKŁADNIKI: 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) konfitura śliwkowa sok ze świeżej jednej pomarańczy SPOSÓB; Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą Piersi(...)posypujemy z obu stron nieduża ilością soli i szczyptą pieprzu piersi kładziemy na nierozgrzanej patelni, skórą do dołu i włączamy ogień na maksimum. Dzięki stopniowemu wzrostowi temperatury tłuszcz lepiej się wytopi piersi smażymy przez 7 minut od strony skóry (czas od momentu rozgrzania się patelni) następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty usmażone piersi ściągamy
Viola cooks with passionPrzepyszna, delikatna pierś kaczki z kwaśnym, przełamującym tłustość mięsa, sosem. Tak przygotowaną pierś można podać z aksamitnym puree ziemnaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na parze. Z pewnością będzie smakowało wyśmienicie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych 1 kieliszek brandy 1/3 szklanki bulionu szczypta soli(...)pieprzu 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 szalotka 1 łyżka śmietany kremówki 36% Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej patelni smażę mięso od strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej
Mango Papajapierś kaczki z żurawiną Kacza pierś to delikatny rodzaj mięsa i należy się z nim obchodzić z pewną starannością. Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście sposób bardzo długi, ale o tym przy innej(...)okazji). składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 1 łyżka octu jabłkowego szczypta rozmarynu sól, pieprz 100 g świeżej żurawiny 1 łyżka miodu sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem
Miód i pieprzSkładniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę(...)miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, dodajemy musztardę, posiekany ząbek czosnku i szczyptę papryki, wszystko razem mieszamy. 2. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Na zamarynowane piersi należy położyć świeży majeranek. Tak przygotowane piersi z kurczaka w marynacie należy przełożyć do szczelnego pojemnika i odstawić
Coś z niczegoPewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki. Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha. Składniki: Piersi z kaczki dowolna ilość Kilka brzoskwiń Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Skórę na kaczych piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą, przyprawiamy pieprzem(...)majerankiem. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki. Obkładamy nimi piersi i pozostawiamy do zamarynowania ( można nawet zostawić na noc w lodówce. Marynujemy odwrotnie niż pieczemy, czyli skórą do dołu. Aromaty brzoskwiń lepiej przejdą ). Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C około godziny ( zależy od wielkości i ilości, ja miałam ich 6 ) na początku skórą do góry
Smaki EwyPierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste i zachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. W najprostszej wersji, gotowe piersi, można(...)można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej sól morska, pieprz DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku starte
cool and mintydobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała(...)się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa, no i zmielić w malakserze bułkę. Ważne, żeby nie używać tutaj naszej zwykłej tartej bułki a zrobić z bułki płatki – zróżnicowana tekstura, więcej chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę, a tutaj mamy efekt bardziej
Karo in the KitchenPiersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – pomysł na szybki i smaczny obiad. Więcej pomysłów na dania z kurczakiem znajdziecie w kategorii: kurczak . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz, czosnek, papryka słodka czerwona do przyprawienia kurczaka kawałek pora (ok. 10 cm) 2 czubate łyżki majonezu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na plastry. Doprawić do smak solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Pora pokroić w talarki. Kurczaka, pora i majonez wymieszać ze sobą dokładnie. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 20-30 minut. Jeśli mięsko
Kulinarne PrzebojeRolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami nie tylko pięknie wygląda na stole, ale też wybornie smakuje. To doskonały, zdrowy i lekki obiad na wszelkie przyjęcia i imprezy rodzinne. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tak przygotowana pierś jest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta(...)cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej
Poezja smakuoczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku . Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem(...)mało wyszukane zdjęcia, ale danie rozeszło się w takim tempie, że ledwo zdążyłem je sfotografować. A to oznacza tylko jedno — smakowało wyśmienicie! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kacze piersi razem ze skórą 4 pomarańcze garść złotych rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż
Food SquareKażdy inny drób niż kurczak czy ewentualnie indyk pod postacią filetów z piersi, wzbudza w większości z nas obawę. Boimy się, ze nie wyjdzie smacznie, że nie doprawimy odpowiednio, że nie będziemy umieli upiec tak, aby było smaczne. Najczęściej nasze obawy są na wyrost, bo gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka(...)zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli i jabłkach, więc
Codzienna kuchnia niecodziennaPolecam pyszne i zdrowe mięsne danie obiadowe w wersji light, dla Piotrka doszedł jeszcze dodatek pieczonych z rozmarynem i tymiankiem ziemniaków . Tylko 3 podstawowe składniki (pierś z kurczaka, kalafior i suszone pomidory) i odrobina przypraw. Roladki te są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Mięso z piersi kurczaka jest chude, w dodatku zostało przygotowane bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Do tego smaczne(...)pomidorów. Faszerowane roladki to pożywna propozycja obiadowa dla osób liczących kalorię, ci nie liczący też zjedzą tak przygotowane mięso z apetytem Polecam też jako farsz do kurczaka wykorzystać rukolę. Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem : Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/3 małego kalafiora 4 ząbki czosnku sól i pieprz suszone pomidory Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cieńsze płaty, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczak z pierwszego lepszego marketu? Ci z Was, którzy są na lekkostrawnej lub sportowej diecie w większości nie zwracają na to większej uwagi, jedząc głównie chude kurze mięso z piersi. Łatwo je kupić – piersi, piersi są wszędzie. Wszystkie smakują dokładnie tak samo bezpłciowo i gdy już je kupię, używam tony przypraw, marynat czy dodatków żeby móc je przełknąć. Dlatego(...)sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe
Karo in the KitchenWitam serdecznie Propozycja na szybki i pyszny obiad z ziemniaków smażonych patelni z piersią kurczaka. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: około 1 kg młodych ziemniaków około 500 g piersi kurczaka 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej do smażenia smażyłam na patelni o średnicy 28 cm propozycja na mizerię do ziemniaków: 2 – 3 szt ogórków sałatkowych 1 średnia cebula(...)śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Ziemniaki smażone na patelni z piersią https://www.youtube.com/watch?v=TWf_4W-r9fM Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroję w drobną kostkę. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Końcowe przygotowanie: Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, równo rozkładam
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszną pierś z kaczki pieczoną z jabłkami i wspaniałą Żórawiną z firmy Proeco Polska którą mam przyjemność testować . Kaczka jest krucha , mięciutka dobrze wypieczona , stopień wypieczenia zależy już od was , ja nie znoszę surowego mięsa , więc moja wygląda tak :) Zapraszam :) Składniki : 4 piersi z kaczki 3 duże jabłka 1 słoiczek(...)Proeco Polska sól, pieprz do smaku 1/ 2 łyżeczki tymianku i majeranku 1 duża cebula 1 łyżka dobrej oliwy 1 szklanka dobrego drobiowego bulionu Wykonanie : Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym . Skórkę lekko nacinamy . Mięso solimy , pieprzymy i nacieramy ziołami i żurawiną . Cebulę i jabłka obieramy ,kroimy w ósemki . Piersi z cebulą przekładamy do pojemnika
Sama słodycz i szczypta chili