pierś - 15998 przepisów (strona:36/1067)

Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 145

Dziś kolejny pomysł na mięso drobiowe. Tym razem pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i serem z kaszą pęczak i pomidorkami koktajlowymi na rukoli. Bardzo szybkie i jednocześnie pyszne danie. Coraz mniej dań mięsnych gości na moim stole. Jeśli już wybieram mięso, to najczęściej jest to ryba albo drób. Pierś kurczaka to najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu kawałek kury, chętnie wybierany(...)przez osoby na diecie i sportowców. Łatwo jednak popaść w nudę. Na szczęście macie mnie i moje przepisy, więc Wam to nie grozi. Składniki na 2 porcje : 1 duża pierś kurczaka lub dwie mniejsze po ok. 100g 8 suszonych pomidorów z zalewy (60g) 30g tartego sera (u mnie cheddar, ale może być feta lub mozarella) sól i pieprz 1/2 łyżeczki

Dietolog
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 197

tego dnia szczególnie w Poznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu(...)kapustę modrą zasmażaną: ½ małej główki kapusty modrej 3 listki laurowe 5 łyżek gęsiego tłuszczu 4 łyżki cukru 1 średnia cebula fioletowa 1 jabłko woda pieprz sól ocet Przygotowanie: PIERŚ PIECZONA Skórę na piersiach nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w suchych przyprawach (sól, pieprz, majeranek, przyprawa do gęsi). Następnie mięso smażymy na suchej patelni (skórą do dołu) na małym ogniu. Chodzi

Kierunekuchnia
Wędzona pierś z kurczaka 496

SUROWIEC -pierś z kurczaka PRZYPRAWY -sól morska/peklosól 50/50 --19 g /kg -czosnek granulowany 1 g/kg -gorczyca mielona 1 g/kg -pieprz biały 1 g/kg -folia celulozowa -siatka gęsta rękaw -pończocha -woreczek do próżni WYKONANIE Kupiona pierś myjemy pod bieżącą wodą usuwamy błony i zbędny tłuszczyk.Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i peklujemy, przyprawiamy ze wszystkich stron. Pierś składamy, wrzucamy(...)worka próżniowego i odsysamy powietrze. Peklujemy 24-48 godz.w zależności od wielkości piersi. Po tym czasie wyjmujemy pierś z woreczka i zawijamy w folie do wędzenia i wkładamy w siatkę.Wędzenie 3-4 godz.w 50-55 stopni. Następnie za pomocą cyrkulatora przystępujemy do parzenia. Wkładamy ponownie pierś w woreczek próżniowy i odsysamy powietrze .Ja parzyłem 2 godz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron z brokułem i kurczakiem – przepis na pyszny obiad z makaronem i brokułem 251

makaron z brokułem i kurczakiem. Danie jest bardzo smaczne, zdrowe i pełnowartościowe. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makaronu będziemy potrzebowali: 500 g makaronu wstążki lub innego 1 brokuł podwójna pierś z kurczaka (około 600 g) około 100 g suszonych pomidorów (w oleju) 2 duże ząbki czosnku do smaku sól, pieprz do kurczaka: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku około(...)łyżeczki papryki ostrej 50 ml oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Makaron z brokułem i kurczakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję pierś z kurczaka: Do miseczki w której zamarynuję pierś z kurczaka, przekładam paprykę słodką, tymianek, paprykę ostrą, olej i mieszam. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki i przekładam do miseczki z marynatą, dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Cytrynowa pierś kurczaka i warzywny makaron 193

Dzisiaj bardzo szybki przepis na grillowaną pierś kurczaka w cytrynowo-jogurtowej marynacie. Kawałki mięsa podaję z warzywnym makaronem i kwaśnym sosem jogurtowym. Danie idealne na lekki obiad lub kolację. Pierś kurczaka to kawałek chudego mięsa, bardzo popularnego na polskich stołach. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i wcale nie musi być nudna, sucha i wiórowata. Jednym ze sposobów jej obróbki(...)jest grillowanie. Pierś kurczaka pokrojona w plasterki ekspresowo się ugrilluje, nie tracąc przy tym sprężystości. Odpowiednio wcześniej zamarynowana, będzie miała świeży (na przykład cytrusowy) smak i aromat. Do kawałków mięsa pasują warzywa. Można je ugrillować razem z mięsem lub tak jak u mnie, przerobić na trójbarwny makaron i przygotować go szybko na patelni. Całości mojej propozycji dopełnia sos z jogurtu

Dietolog
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 212

fryless, szybko i bez smażenia: Niedziela – Pieczone fish and chips Poniedziałek – Makaron stir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie(...)ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito zawinęliśmy też pieczone warzywa: paprykę, cukinię i brokuł, które z kolei

Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 192

sztucznych składników. I są trzy razy tańsze. Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów. Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią(...)szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml) 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 292

przez praskę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystko razem na pastę. Kurczaka oczyszczamy z odstających fragmentów tłuszczu i osuszamy papierowymi ręcznikami. Oddzielamy skórę od mięsa na piersiach – wkładamy dłoń pod skórę i lekko poruszając palcami w każą stronę robimy miejsce między piersiami i skórką kurczaka – ostrożnie i delikatnie, żeby skórki nie podziurawić i nie porwać(...)następuje teraz, to największa komplikacja w tym przepisie – kurczaka trzeba pod skórką równomiernie obłożyć maślaną pastą. Wkładamy po kawałku masła pod skórkę i rozpłaszczamy go na piersi masując skórkę z wierzchu. Obie piersi powinny być równomiernie obłożone pod skórką 2-3mm warstwą masła z dodatkami. Kurczaka odwracamy i tak samo luzujemy skórkę na udach i wkładamy pod nią kawałki

Karo in the Kitchen
Pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym wg Aleex 137

rzadkie, dlatego tak doceniam każdą z nich. Efektem popołudnia spędzonego w domu zawsze jest jakieś danie lub ciasto, na które cieszy się mój mąż. Dziś zapraszam Was na pierś kurczaka w sosie czosnkowo-parmezanowym, która doskonale się sprawdzi na świątecznym stole. Ja przygotowałam ją przy użyciu patelni WOLL DIAMOND LITE , ale nie musicie jej mieć, aby zachwycać się smakiem tego(...)Polecam. Składniki: Grzyby: • 4 łyżki masła • 500 g pieczarek • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki • sól i pieprz • mała cebulka Kurczak: • 2 łyżki masła • 3 duże połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości • sól i pieprz • 1 łyżeczka suszonej cebuli • 1 łyżeczka suszonej pietruszki • 3 plasterki sera camembert • 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu • 1 łyżka posiekanej

W mojej kuchni
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 207

trzeba – wiem, że długie działanie odpowiednio dobranej temperatury uwydatnia całe bogactwo smaków. Kaczka to pyszne i wartościowe ciemne mięso, a w takim wydaniu perfekcyjnie podkreślona jest dzikość jej smaku. Piersi oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy skórkę z wierzchu, solimy i szczodrze pieprzymy piersi z obu stron. Marchew i szalotki obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Seler myjemy(...)zrumienienia, na niskim ogniu, około 10 minut, co jakieś 2-3 minuty odlewając wytopiony tłuszcz. Po 10 minutach ostatnią porcję wytopionego z kaczki tłuszczu zostawiamy w rondlu, a piersi przekładamy na stronę mięsa i smażymy przez 5-6 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy przygotowaną kaczkę na bok. Do rondla na wytopiony tłuszcz wrzucamy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i zmiażdżone ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 186

wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje się z wieloma owocami, np. śliwkami lub ananasem). Dodatkową zaletą piersi z kurczaka jest ich naprawdę szybkie przygotowanie, ponieważ mięso nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jest tylko jeden kłopot – nieodpowiednio przyrządzone filety szybko stają się suche i twarde. Jak temu zaradzić(...)przygotować soczyste filety z kurczaka? Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym i wysuszonym na wiór. Czy słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą noc. Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając

CookMag
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 126

Ponoć 11 listopada jadamy gęsinę, cały ptak to jednak za dużo dla 2 osób o przeciętnym apetycie, więc postawiłam na pierś. Gęś ugotowałam sous vide, a następnie obsmażyłam. Trochę poszalałam z dodatkami, dlatego nie wymieniłam ich wszystkich w tytule ;) Oczywiste było, że podam gęś z quinoą i klasycznie z czerwoną kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło(...)komponuje się genialnie, no i w końcu od święta można trochę kulinarnie zaszaleć i olać konwenanse .  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 pierś z gęsi 3 fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu

Quinoa Raz!
SMAŻONE KAWAŁKI PIERSI Z KURCZAKA 258

Pierś z kurczaka to bardzo powszechny składnik do wielu dań. Smażone, małe kawałki piersi z kurczaka doskonale nadają się do dań obiadowych, sałatek a także jako smaczna szybka przekąska. Niezwykle smaczne i soczyste, z ulubionymi przyprawami.  Składniki: * 750 g piersi z kurczaka * niepełne pół łyżeczki soli * 3-4 łyżki oleju * pół łyżeczki ostrej papryki * pół łyżeczki przyprawy gyros, meksykańskiej(...)bądź przyprawy do kurczaka (rodzaj przyprawy dobierany jest w zależności od tego do czego potrzebny jest kurczak) Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Wsypać kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Patelnię rozgrzać, wyłożyć z miski kawałki mięsa i smażyć co chwilę mieszając

Zrób to smacznie
Zupa cytrynowa 196

Jesień to idealny czas na zupy ! Mam dziś dla Was kremową zupę cytrynową. Składniki:  ok. 750 ml bulionu warzywnego saszetka ryżu parabolicznego duża pierś z kurczaka przyprawa chińska 5 smaków KAMIS 2 cytryny mleczko kokosowe 400 ml 3 ząbki czosnku 2 kieliszki oleju łyżeczka curry 3 zółtka sól, pieprz dla smaku łyżeczka trawy cytrynowej KOTANYI szczypta ziarenek smaku WINIARY(...)świeży tymianek Jak przygotować: Zacznijmy od piersi kurczaka, bo ona potrzebuje trochę czasu aby "poczuć smak marynaty" Poprzecznie kroimy jedną pierś - otrzymujemy w ten sposób dwa cienkie plastry. W osobnej misce - kroimy cienko 3 ząbki czosnku, które zasypujemy łyżeczką soli himalajskiej. Mieszamy, zostawiamy na 5 min. Do czosnku dodajemy 2 czubate łyżki przyprawy chińskiej, łyżeczkę curry , 2 kieliszki oleju

dlaSmaQ
PIERŚ KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM 121

Różowe i soczyste piersi kaczki podane z lekko pikantnym i gęstym sosem śliwkowym. Przygotowane według sprawdzonej i niezawodnej metody. Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz(...)Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta chili w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Pierś kaczki ogrzewamy w temperaturze

cool and minty