pierś - 15998 przepisów (strona:40/1067)

Pierś z kaczki pieczona w winie 165

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy

Bajeczna Kuchnia
Pierś z kaczki z pieczarkami ziołowymi z papryczką chilli i czosnkiem 148

patelni i wrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana . Po długiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :) Składniki  2 piersi z kaczki około 0,5 kg przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól 1 łyżka oleju Dodatkowo Pieczareczki z tego przepisu Piersi z kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości(...)Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kaczkę 4 min od strony skóry, później przewracamy na 2 min na drugą stronę. Obsmażone piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Jeśli ktoś woli bardziej krwiste misko to trzymamy w piekarniku o 5 min krócej. Po tym czasie naczynie przykrywamy

Piekielna Kuchnia Pati
Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka 195

Witam serdecznie Propozycja na pyszny makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jest szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty(...)centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w paseczki o długości około 4 – 5 centymetrów. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w nie za dużą kostkę. Listki bazylii drobno siekam. Czosnek kroję w drobniutką kostkę. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu

Uwaga Babcia Gotuje
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 104

Jednym z ulubionych dań mojego narzeczonego, zaraz po Risotto, jest smażona pierś kaczki. Postanowiłam go tym razem zaskoczyć odważnym a zarazem przepysznym sosem z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą(...)winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi kaczki świeżo mielona sól i pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina

Mango Papaja
Pierś z gęsi na modrej kapuście 142

Świeżą gęś/ pierś można jeszcze kupić w sklepie ( widziałam ). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda(...)ew.cukier Wykonanie: Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około 30 minut, w tym czasie możemy poszatkować kapustę, pamiętajmy o rękawiczkach, kapusta bardzo barwi ręce ). Rozgrzewamy patelnię ( wysoką )i obsmażamy pierś ( nie ma potrzeby wlewania oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część

Smaki Ewy
Pieczona pierś z indyka z musztardowym sosem 287

Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z kurczaka w winnym sosie musztardowym to nasze domowe hity. Musztardę lubię bardziej niż ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak(...)sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu

codojedzenia
Pierś z kurczaka pod pierzynką 183

Pierś z kurczaka to wiele możliwości . Można przygotować ją na tysiące sposobów. Jak już wiecie moja rodzinka należy do mięsożerców i dlatego tak dużo jest na moim blogu przepisów na dania mięsne. Możecie je wszystkie znaleźć tutaj Pewnie będzie ich z czasem dużo więcej. Dzisiaj pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką. Bardzo pyszne i szybkie do zrobienia mięso. Do tego(...)podałam pieczone ziemniaki i surówkę z sałaty z jogurtem Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 8-10 małych pieczarek 3 łyżki majonezu 100 g startego żółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś podzielić na dwa kotlety. Delikatnie rozbić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlecik oprószyć solą

O kuchni z uczuciem
Pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem 117

osobnych pojemnikach). Tak, jasne - może wyglądać na nieco zziębniętą, ogołoconą. No ale nie oszukujmy się - jaka by nie była, trzeba ją kochać! A ta kura... jakie ma piersi! Skusiłem się i zebrałem pozostałe składniki na pierś z kurczaka z kozim serem i białym sosem. A dobrałem mianowicie: - dwa filety z w/w kury - 1 małą cebulę - 2 duże, podłużne ziemniaki(...)laurowego i ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku - gałązkę tymianku i rozmarynu - czubatą łyżkę mąki - natkę pietruszki - lampkę białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła - sol, biały pieprz Kupując tzw. podwójną pierś z kurczaka jest taka część, która łączy obie piersi. Po oddzieleniu filetów od siebie, postanowiłem użyć tą część korpusu do sosu. Na rozgrzanej patelni poddusiłem na 1 części masła następujące

Right Behind The Kitchen
Pierś kaczki w cieście francuskim 202

opakowanie ciasta francuskiego,   2 piersi kaczki, 6 fig, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć(...)wytapiając tłuszcz. Gdy skóra się ładnie zrumieni odwrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Piersi zdjąć z patelni, ostudzić, lekko oprószyć solą. Tłuszcz zlać, nie wylewać!, wlać do słoika. Używać do smażenia mięs, konfitowania (gotowaniu w tłuszczu). 3 figi pokroić w grube plastry. Do garnka wlać wino, dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć

królestwo garów
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 143

przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika  200 ml bulionu(...)wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku  Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem

Kuba Gotuje
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 199

pierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy,  by nie powiedzieć że z nieufnością. Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia kaczki zakończyły się, powiedzmy delikatnie, bardzo umiarkowanym powodzeniem ( zresztą podobnie było z moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa(...)uproszczeniu), że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, lub bardzo długi ( nic pośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod i zaprezentować  rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku

Miód i pieprz
Kaszotto z prawdziwkami i pierś z kurczaka w mleku 134

przepis będący dopełnieniem dwóch poprzednich, jako całkowity zestaw przystawka, danie główne i deser. Jako, że zostało tylko danie główne to, oto przed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika  200 ml bulionu(...)wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku  Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem

Kuba Gotuje
Pierś indyka na ziemniakach z parowaru 197

Kolejny obiad z piersiami w roli głównej :) Nie moja wina, że tak je lubię :D Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych. Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości(...)Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :) Składniki :  1 filet z piersi indyka  1 duży ziemniak  1 łyżka oliwy z oliwek 1 papryczka pikantna zielonej  1 papryczki pikantna czerwonej  listki rozmarynu  kiełki amarantusa  Przyprawy :  pieprz czarny  zioła dalmatyńskie  imbir  kardamon pieprz czosnkowy  Pierś myjemy, osuszamy

Parowar Faceta
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 160

Często robię pierś z kurczaka, z indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem(...)konsystencja nie jest do końca taka jaką planowałem, ale nie chciałem mieć pół bloku na nocnym obiedzie :)  Składniki :  1 sznycel z piersi indyka 2 żółte marchewki  kilka pomidorków cherry  1 łyżka oliwy z oliwek  1/2 cebuli żółtej  1 łyżeczka masła  3 łyżki mleka listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej  kiełki amarantusa

Parowar Faceta
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 189

Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)łyżki mąki  bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej  formujemy z masła wałek

O kuchni z uczuciem