pierś z kurczaka z ryżem - 2000 przepisów (strona:80/134)

Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 282

owoców granatu. Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie. * SKŁADNIKI na 4 porcje Fesenjan: 3-4 piersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa(...)kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko * PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut).  Powinniśmy otrzymać

Food Square
KURCZAK Z KALAFIOREM I IMBIREM W MLECZKU KOKOSOWYM 205

łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól,pieprz,chili olej Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie paseczki. Dodałam starty świeży imbir,czosnek i przyprawy. Polałam olejem,wymieszałam i odstawiłam,żeby kurczak przeszedł przyprawami. Starłam na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej kurczaka. Wymieszałam i podsmażyłam. Wsypałam starte warzywa. Następnie dołożyłam kalafior(...)Można podlać szklankę wody. Ostatni etap to mleczko kokosowe. Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów. Podałam z ryżem. Smacznego

potrawyregionalne
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 138

smażenia W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały(...)Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili). Smacznego

Codzienne Gotowanie
Curry z dynią i kurczakiem 158

Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 cebule 1/2 kg dyni (obranej ze skóry i wydrążonej) 1 świeża papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry(...)łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Cebulę kroimy

IMPRESJA SMAKU
Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym 250

wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać.Piersi z kurczaka poprzecinać w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm a następnie na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka obtoczyć w mące i przełożyć do ciasta naleśnikowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem.Na rozgrzanym oleju (lub jak autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone(...)kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.Źródło: kasia.in

Świat Domowej Kuchni
Najlepszy Gyros 3807

Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki    I surówkę a'la colesław. Rozgrzewamy patelnie , spryskujemy olejem I dajemy cebulę pokrojoną w cieńkie pół talarki-piórka. Smażymy około 2-3 min. Po tym czasie dodajemy kurczaka(...)smażymy aż mięso przestanie być różowe - około 5 min. Gotowe. Gyrosa podajemy z ryżem lub z pitą,    tzatzykami I surówką. Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1216

smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak potrawy.Kurczak:2 średnie piersi z kurczaka,sól, słodka i ostra papryka - do smaku,mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa,2-3 łyżki oleju.Mięso oczyścić ze zbędnych błon, opłukać w zimnej wodzie(...)średnią kostkę czy większe kawałki. Przyprawić solą, paprykami i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć kurczaka. Sos przelać na patelnię i poddusić w nim kurczaka. Najlepiej smakuje z brązowym ryżem :)Smacznego!A teraz troszkę nie na temat kuchni ;) Zostałam nominowana przez Felicję z bloga W małym wariatkowie (niech Was tytuł nie zmyli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony z orzechami narkowca 160

Dziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy.składniki:600 g piersi  kurczaka4 ząbki czosnku1 cebula 250 g orzechów nerkowca3-4 łyżki sosu sojowego3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chiliolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso(...)pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE Z SERKÓW TOPIONYCH 196

marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs     Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około(...)razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać z ryżem albo kaszą:)                         SMACZNEGO

Zrób to smacznie
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 310

majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa).  Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso(...)warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem

Kto ugości moich gości?
Kurczak w sosie miodowym 564

kurczak zamiast na obiad, został podany na kolację, a za oknami już się ściemniło. Składniki: podwójna pierś z kurczaka czerwona papryka duża cebula szklanka mrożonego groszku 2 łyżki oleju szklanka zimnej wody fix Knorr "Kurczak w sosie miodowym" Wykonanie:1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś(...)czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Prosta chińszczyzna 411

pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka mieszanka chińska (mrożona) łyżka ciemnego sosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie:1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i podsmażyć na patelni.2. Na drugiej patelni przygotować mieszankę chińską według przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli.3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać(...)doprawić pieprzem do smaku.4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao. Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Cytrynowy kurczak z kolendrą 226

osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo(...)czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę. Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem

W SMAK
Leczo z mięsem 179

minut przed końcem, w zależności od grubości papryki. Danie jest idealne jako obiad na dwa dni :) Składniki: * 3 kabaczki * 3 czerwone papryki * 2 piersi z kurczaka * 1 kawałek kiełbasy * puszka krojonych pomidorów * wegeta, pieprz * woda Kurczaka i kiełbasę kroimy w jedną kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa również kroimy w podobną kostkę. Do garnka wlewamy 1/2 pojemności wody, które zagotowujemy(...)około 20 minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku (około 1 łyżeczki wegety i pieprzu).  Podajemy z ugotowanym ryżem, chlebem lub bez niczego

Klasyka Gotowania
Potrawka z kurczaka 175

pietruszka kawałek selera pół szklanki mrożonego zielonego groszku koperek świeży lub suszony 2 łyżki śmietany 18% vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać(...)następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego

kuchnia doski