pierś z kurczaka z ryżem - 2000 przepisów (strona:84/134)

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 371

piersi kurczaka. Plasterki pieczarek. Paseczki papryki. Kosteczki słodkiego ananasa. Zatopione w aromatycznym, słodko - kwaśnym sosie. Chiński klasyk w polskiej kuchni. Serdecznie polecam!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; Puszka ananasa w syropie (waga netto 565 g, po odsączeniu 340 g); 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża cebula; 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sól; 1/2 pęczka(...)ziemniaczanej; 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć

Gospodyni Miejska
Szaszłyki z piekarnika 190

wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków. Składniki:2 pojedyncze piersi kurczaka12 małych plastrów boczku1 papryka zielona1 papryka żółta1,5 cebuli fioletowej6 szt. pieczarek2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków1 łyżka olejuPrzepis:Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki(...)Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez ok. 25-30 minut. Doskonale smakują w towarzystwie ryżu lub świeżego pieczywa. Polecam podawać szaszłyki z sosem czosnkowym

Emcia Pichci
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 193

smażyć kawałki kurczaka do zrumienienia z obu stron - po około 6 - 8 minut. Zdjąć z patelni i zawinąć szybko w folię aluminiową. Na patelnię wrzucić szalotki pokrojone w cienkie plasterki i zeszklić je (2 minuty). Połączyć piwo, sos sojowy, musztardę i miód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść piersi z powrotem(...)patelnię, obtoczyć w sosie i podgrzać jeśli nieco ostygły. Podawać z dużą ilością posiekanej natki z bagietką, ryżem lub kaszą

zadanie-gotowanie
Kurczak Tikka Masala 139

tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cyna­monu, słod­kiej papryki, papryczki chilli, kuminu, zia­ren kolen­dry, imbiru , kurkumy (wg smaku(...)użyć świe­żych lub koncentratu) 2 cebule (średnie; czasami pomijam) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki śmie­tany 1-2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: ryż  Opcjonalnie: sezam   Przygotować marynatę. Przy­prawy (po 1 łyżeczce kuminu, cyna­monu, garam masala, papryczki chilli, papryki słod­kiej, kolen­dry, kur­kumy, imbiru) zmieszać z jogur

Di gotuje
Kura duszona w śmietance 186

warzywa należy zalać do równości wodą, dodać sól. Gotować do półmiękkości kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę. - podgotowane części kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka ) - 0,5 szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250  ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem(...)ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Kurczak słodko-kwaśny (a’la chińczyk) 480

cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie. Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula pokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można pominąć) 1/2 szklanki bambusa z puszki 5-6 plastrów ananasa z puszki(...)koncentratu) 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku 1 duży ząbek czosnku 2 płaskie łyżki mąki (skrobii) kukurydzianej dodatkowo: 400 g ryżu (ja użyłam jaśminowego) 3 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego do smażenia sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy

Poezja smaku
Czerwone curry z kurczakiem 167

pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek(...)przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach

królestwo garów
Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry. 166

uprażone Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć  folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać  bulionem. Piec 20 minut w temp(...)pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po jamajsku 282

 Dzisiaj trochę szaleństwa- I kuchnia jamajska. Miłośnicy curry nie będą zawiedzeni. Mieszanka tymianku, curry I mleka kokosowego- rozpali w Was niesamowitą energię :) a smak pozostanie

Smaki Edyty
ŚWIDERKI W SOSIE SZPINAKOWYM Z KURCZAKIEM 264

Myślę, że tym daniem przekonam do szpinaku wszystkich, którzy za nim nie przepadają 😉 Bo sos szpinakowy z dodatkiem kremowej śmietanki i kawałkami chudego kurczaka to istna

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurczakiem, marchewką, groszkiem i parmezanem 177

najlepsze. Szybkie w przygotowaniu i co najlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu możecie dodać(...)parmezanu a mam żółty ser. Składniki (na dwie osoby): 150 g makaronu conchiglioni rigati + szczypta kardamonu (75 g makaronu na osobę, wychodzi 7-8 muszelek na osobę) połowa podwójnej piersi z kurczaka (zazwyczaj kupuje się podwójne) szklanka mrożonej marchewki + groszek (kupuję mix, złączona marchewka i groszek) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół szklanki tartego parmezanu (ewentualnie tarty żółty ser) oliwa

Zasmakuj Kuchni
Kurczak z grzybami na słodko 110

sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej. sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Pierś z kurczaka również kroimy w paski, lub nieduże kawałki, doprawiamy pieprzem. Smażymy mięso na oliwie, aż się ładnie zarumieni. Zdejmujemy z pieca. Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion(...)mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone wcześniej mięso. Całość chwilę podgotowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. My podaliśmy je z ziemniakami, ale równie dobrze smakuje z ryżem czy makaronem. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Kurczak Cacciatore 270

duże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą i pieprzem.  2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu na złoto pierś z każdej strony. Wyjąć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  3. Piekarnik rozgrzać do 180°C. 4. Cebulę posiekać, podsmażać na rozgrzanej oliwie razem z przeciśniętym przez(...)pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności

Kuchnia Prezydentowej
Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich z pomidorami 178

sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę pietruszka zioła prowansalskie oliwa do smaku: pieprz, sól WYKONANIE: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, polać oliwą, mocno posypać ziołami prowansalskimi, dodać nieco soli i pieprzu. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum(...)czasu do czasu. Jak już mięso nie będzie surowe, dodać pomidory z puszki, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić krótko na małym ogniu. Gotową potrawę można spożywać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, wedle uznania (mi osobiście smakowało z kaszą

Passions hobbies life
Kurczak mole 127

Czekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej. W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza.  Składniki 4 piersi kurczaka świeża kolendra Sos: 2 łyżki oliwy 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki kakao chili w proszku mielony kumin   Przygotowanie   Na patelni rozgrzałem oliwę(...)chwilę smażyłem. Dodałem goździki, kakao, kunimi i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C. z ryżem i surówką

R'n'G Kitchen