jednocześnie sycąca i poruszająca krążenie krwi w żyłach zupa z hinduskimi przyprawami - spróbujcie a od razu zrobi się Wam gorąco Aromatyczna zupa z kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę litr soku pomidorowego łyżeczka gorczycy pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki ziaren kolendry spora łyżka garam masala łyżka tandori masala 2 średnie cebule ostra papryka opcjonalnie śmietana(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na pół, następnie robimy 3 nacięcia o głębokości ok. 0,5 - 1 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy czosnkiem i polewamy 1 łyżką roztopionego masła. Oprószamy solą, pieprzem i 1/2 posiekanej pietruszki. Pomidory kroimy na 8 części, układamy na kurczaku, oprószamy solą, pieprzem i resztą pietruszki. Całość(...)złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy. Szparagi posmarować resztą masła i ułożyć po 20 min na kurczaka i piec jeszcze przez 5-6 min. Polecam podawać z ryżem lub makaronem
Kolejny blog o gotowaniułyżka oleju kokosowego Piersi z kurczaka , kroimy w małą kostkę , solimy , zalewamy jogurtem i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju kokosowego , smażymy na nim cebulę , jak się zrumieni , wsypujemy Sambar Masalę , mieszamy i dokładamy paprykę , marchewkę pokrojone w małe kawałki . Warzywa smażymy około 2 minut . Na końcu wkładamy , kurczaka , razem z jogurtem w którym(...)miodem , wlewamy do pozostałych składników i dusimy tak długo , aż sos curry się zredukuje o połowę , stając się naturalnie gęsty . Gotowe , podajemy ze smażonymi kosteczkami ziemniaków z czarnuszką lub ryżem Smacznego ! Post Kurczak curry z Sambar Masala pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny Paprykę pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kawałków kurczaka Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Cebulę przekroić najpierw na pół, potem połówkę na trzy części, a następnie jeszcze raz na pół Kurczaka(...)Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, masło 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 3 szklanki pierś przeciąć na dwa plastry, będą razem cztery porcje, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, delikatnie je porozbijać natrzeć(...)pieprzem mielonym, obsypać mąką na gorącym oleju z masłem zrumienić piersi z każdej strony, dodać pokrojone cebule i podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu dodać przyprawę w płynie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości piersi, z wywaru zrobi się sos - można podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny Paprykę pokroić w kawałki mniej więcej wielkości kawałków kurczaka Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Cebulę przekroić najpierw na pół, potem połówkę na trzy części, a następnie jeszcze raz na pół Kurczaka(...)Rozgrzać patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnaturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć). Gorczycę wrzucić na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć(...)zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej. Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron
Kulinarny karnet Christopheraryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami Drukuj Prep time 25 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 15 min Potrawka z kurczaka z marchewką(...)marchewki 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 2 łyżki mąki 1 litr rosołu (z drobiu albo wywar warzywny) 1 łyżka oliwy 2 podwójne piersi z kurczaka wolnego wybiegu (to tyle mięsa co w jednej piersi przemysłowego kurczaka) 3 udka z kurczaka z wolnego wybiegu 200 g mrożonego groszku 3 łyżki śmietany łyżka soku z cytryny
Cooking for EmilyKawałki piersi obtoczyć w jajku, a następnie w mące. Na patelnie wlać olej (tak, aby przykrył dno). Przesmażyć na złoty kolor kawałki kurczaka. W międzyczasie marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Pomarańczę wyfiletować (pozbawić skórki oraz białej błonki) i pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki na sos wymieszać ze sobą. Podsmażone kawałki kurczaka przesypać(...)marchewka będzie miękka. Następnie wlać sos, który należy zredukować (musi trochę odparować, zgęstnieć). Na sam koniec dodać kawałki kurczaka, kukurydzę i pomarańczę. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilę przesmażyć. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe danie świetnie smakuje z ryżem jak i makaronem (danie podałam z chińskim makaronem
Ugotowaćporcje): ok. 0,75 kg piersi z kurczaka spora szczypta szafranu sól pieprz 3 łyżki oleju odrobina mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku cebula 2 papryki (pomarańczowa i czerwona) ok. 10 upieczonych kasztanów ( tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek ) Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski. Polać kurczaka olejem. Doprawić solą, pieprzem, kozieradką. Posypać szafranem. Wymieszać. Przykryć folią(...)kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa. Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka z kurczaka po tajsku Królik z kasztanami Kurczak tikka masala
Weekendy w domu i ogrodzieśmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówki); 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć vegetą i słodką papryką i wstawić do lodówki na 30 minut. Pieczarki i paprykę umyć i osuszyć, paprykę oczyścić z nasion(...)oleju (1 łyżka) podsmażyć mięso z kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypany drobno posiekaną natką pietrszuki. SMACZNEGO
Gospodyni Miejskaskładniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka.Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor i dorzucam(...)cebuli.Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli.Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę. Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym.Smacznego Post Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.pllekko pikantne, czyli tak jak Rumcajs i Haneczka lubią najbardziej. Składniki (dwie solidne porcje): 250g filetów z piersi kurczaka około 200ml jogurtu naturalnego średnia cebula średnia papryka 3 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka Tikka Masala (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, tak samo, w kostkę kroimy cebulę i paprykę. Jogurt mieszamy(...)odrobinę oleju. Podsmażamy kurczaka i cebulę. Doprawiamy soszczyptą soli i czarnym pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca. Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkami
Gotuj z RumcajsemDanie może bardziej zimowe niż letnie... choć z młoda chrupiącą marchewką będzie smakować wyśmienicie. Na jego pomysł wpadłam podczas jednej z dłuuugich rozmów z Olikiem (dzięki
sierotka maRysia w kuchniTakie danie można potraktować jako dietetyczne, omijamy wtedy mozzarellę lub dajemy jej bardzo mało. Będzie równie pyszne. Piersi kurze rozbić, doprawić solą, pieprzem ziołowym, suszoną bazylią
Kuchnia Pokoleń