Przeważnie w parowarze z mięs robię pierś z kurczaka i schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :) Składniki(...)folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze. Włączamy urządzenie na 40 minut. Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym przesypujemy do pojemnika na ryż. Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru. Truskawki i borówki amerykańskie
Parowar Facetamiłej niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy(...)uważamy aby nie zbrązowiał - wrzucamy kurczaka i smażymy ok 10 minut. Dodajemy marchewkę i ananasa - smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka ma pozostać jędrna i delikatnie chrupiąca. Odlewamy syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej niż 200 ml to dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile
sierotka maRysia w kuchnipokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście(...)dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin. Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię
Bulliocurry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami marynaty. Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin. Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię
Bulliokurczaka z dynią w pomidorowym sosie (3-4 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka dynia około 300 g puszka krojonych pomidorów puszka mleka kokosowego (400 ml) masło (2 łyżki) sól pieprz łyżeczka ostrej papryki szczypta chili 2 łyżeczki kurkumy łyżka imbiru szczypta cynamonu 2 ząbki czosnku natka pietruszki Kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w dużej wielkości kostkę i zamarynować(...)łatwo obserwowalny ulega zmianie). Dodać krojone pomidory i zagotować przez około 2 minuty. Przed podaniem dania należy posypać je natką pietruszki, Moja propozycja podania kurczaka z dynią w pomidorowym sosie z natką pietruszki i ryżem
Karola gotujepodstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda: Kurczaka kroimy w małe kawałki. Pieczarki obieramy i dzielimy na 8 części. Pieotruszkę drobno posiekamy(...)gotujemy w nieposolonej wodzie, aż będą pół twarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz
MamaOskarkabyć może a raczej na pewno nie oddaje tego smaku. Możecie zmienić sobie niektóre składniki wedle waszych gustów. Zaczynam! Mięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam(...)Wszystko dusiłam w garnku pod przykryciem i podlewałam czasami wodą często mieszając. Podałam z kaszą kuskus,ale można również z ryżem np zabarwionym na żółto kurkumą . Kurkuma , podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor. Kurkuma nie tylko barwi potrawę, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco
potrawyregionalnepapryką, następnie obtaczamy w mące. W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i smażymy na nim pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy pierś do innego naczynia, a w tym samym garnku na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do innego naczynia. Jeśli na dnie garnka pojawiły się przyrumienienia-wlewamy 3-4 łyżki(...)sosu-i przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty. Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy gorący bulion ( również ten, którym oczyściliśmy patelnię ) i gotujemy ok. 5-10 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek sosu
Zawsze głodna!saté może na stałe wejść do naszego jadłospisu. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe(...)kurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą). Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem
W mojej holenderskiej kuchnigalangalu lub imbiru2 łyżeczki pasty curry2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki sosu rybnego3-4 liści kaffiru czyli liści limonki1 puszka mleka kokosowego1 pomidor1 łyżeczka pasty chilli1 papryczka chilli2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysichwarzywa opcjonalnie( fasolka szparagowa, marchewka,groszek)1 i 1/2 szkl bulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce(...)bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy ok 10 min.W trakcie gotowania przyprawiamy zupę sokiem z limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo wlewać sok do zupy.Na koniec posypujemy zupę kolendrą.Zupę możemy podać z ryżem, który musi być kleisty
Olikowa kuchniaazjatycku z pędami bambusa można przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi. Składniki ( 4porcje ): mięso z udek kurczaka - 80dag pieczarki - 20dag imbir - 2cm czosnek - 3ząbki sos sojowy - 5łyżek sos chili słodko-pikantny - 4łyżki papryka czerwona - 1szt żółta papryka - 1szt cebula - 2szt pędy bambusa - 1słoik pieprz olej(...)półplasterki ). Rozgrzewamy olej w woku ( można również na patelni ) i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pieczarki i bambusa i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut , dodając resztę sosów. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Podajemy z ryżem. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad
Bazylia kontra Rozmarynminut Ilość porcji: 3 Składniki: Pierś z kurczaka Papryka 2 banany 2 ząbki czosnku 2 cebule Puszka pomidorów w kawałkach Chili, przyprawa do kurczaka, oregano Zaczynamy od umycia piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i pokrojenia jej w kostkę. Następnie cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelnie dajemy kapkę oleju (opcjonalnie(...)gdyż ma on tendencje do szybkiego przypalania się. Kurczaka obtaczamy w złocistej przyprawie do kurczaka ( uwaga jeśli używamy tej przyprawy to już nie solimy!) lub jeśli za nią nie przepadamy oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnie i smażymy. W tym czasie możemy obrać banany i pokroić w talarki. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy pomidory w zalewie z puszki. Doprawiamy
Kolizje Smakówpozorom bardzo prosto (całość około 40-45 minut myślę ze starczy) Fotka niezbyt zachęcająca (ale nie potrafię robić fotek) ale danie jest naprawdę rewelacyjne! Co potrzebujemy : 0.5 kg piersi z kurczaka 0.5 kg batatów 1-2 papryczki czilli (ja użyłem czuszki) 2-3 ząbki czosnku pół szklanki bulionu warzywnego 100-150 ml passaty pomidorowej olej kokosowy (najlepiej ale myślę(...)łyżeczki kuminu 1 łyżka tymianku 0,5 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki kurkumy 1 lyżeczka mielonego cynamonu sól ew natka pietruszki i kolendra do podania Jak robimy : Kurczaka kroimy w kostkę, bataty również Kurczaka suszymy i marynujemy w mieszance soli, pokrojonej drobno czilli, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawiamy na godzine. Gdy już się zamarynuje smażymy go na oleju kokosowym
Snejkusiowe Przepisy