pierogi - 9327 przepisów (strona:73/622)

Pierogi z jagodami i serkiem mascarpone 253

farsz tylko  z owoców, tym razem dodałam też serek mascarpone którego resztka leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę! Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić ! składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  250 g jagód(...)dodać jagody i cukier, delikatnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej  używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy

Stare Gary
Pierogi z sezonowymi owocami 173

jestem bardzo ciekawa reakcji męża i dzieci. Mama jabłka ścierała na tarce, dodawała obowiązkowo cynamon i trochę cukru. Takie nadzienie nakładała na wycięte szklanką kółka i zręcznie lepiła kształtne pierogi. Podawała je polane stopionym masełkiem. Dziś zapraszam Was w kulinarną sentymentalną podróż. Być może nie każdy lubi pierogi z owocami na słodko, ale każdy pewnie spotkał się(...)pierogami z truskawkami J Do truskawek dodałam trochę czereśni. Bardzo, bardzo polskie danie. We mnie wzbudzające same najlepsze wspomnienia z czasów, gdy byłam małą dziewczynką. Moje dzieci zajadały się nimi podobnie jak ja trzydzieści lat temu. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji

bistro mama
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 265

beetle z bloga Apetyt i Smak. Wiedziałam, że prędzej czy później wylądują na moim stole :D I wyszły cuuudowne! Farsz jest rewelacyjny :) Dawno nie jadłam tak smacznych pierogów :) Przepis podaję za autorką. Zmieniłam tylko proporcje dostosowując je do własnych potrzeb a ciasto na pierogi jest z przepisu mojej mamy. Podsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania(...)pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki rodzaj sera wybrać: Gouda to ser typu holenderskiego. Wyróżnia się wyrazistym zapachem i soczystym, śmietankowym smakiem. Posiada sprężysty miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich

My simple kitchen
Pierogi z truskawkami 250

się na moim blogu pierogi. Ja najbardziej lubię te z owocami i na słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli(...)Jedną rozwałkować, a pozostałe nakryć, aby nam nie wyschło ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę,  złożyć na pół i skleić brzegi palcami. Posklejane pierogi układamy na ściereczce . W garnku gotujemy wodę i solimy ją. Do wrzącej wody wkładać pierogi i gotować. Od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować około

O kuchni z uczuciem
Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;) 186

moje głowie pomysł na pierogi ;) wiedziałam, że pewnie będę żałować, że się za nie zabrałam jak przyjdzie do klejenia, ale wraz ze sprzętem do lepienia pierogów sprawnie sobie poradziliśmy ;) powiem tylko, że moja mama pierożkami zachwycona ;) Składniki (20 dużych pierogów i 3 średnie): ciasto: 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy(...)wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody gotujemy około 5-7 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Klasyczne pierogi ruskie 193

dzisiejszy obiad zaprosiliśmy znajomych. Wabikiem na ich przybycie była Uczta pierogowa :D Zrobiliśmy 2 rodzaje pierogów: pierwsze klasyczne : ruskie, drugie były niespodzianką :) SKŁADNIKI: Ciasto: 50 szt pierogów 0,5 kg  mąki tortowej 1 łyżka oleju gorąca woda (ostygnięty wrzątek) Farsz: 0,5 kg ziemniaków 250g białego sera (chudego) 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, olej(...)pół kostki masła, 1 cebula Z uwagi na to, że zaplanowałam zrobić 2 rodzaje pierogów, ten farsz postanowiłam zrobić dzień wcześniej. Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie pokrajaną w kostkę cebulę należy zeszklić na masełku, z dodatkiem soli i szczypty cukru. Ugotowane ziemniaki jeśli ktoś ma maszynkę do mięsa- zmienić. Ja niestety nie posiadam tego podstawowego

MarciochaKucharzy
Pikantne pierogi z soczewicą 162

Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI:  ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić(...)oleju, przyprawić solą, pieprzem.   Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.   Przygotuj ciasto na pierogi – polecam  przepisu: sprawdzone ciasto na pierogi Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki

MarciochaKucharzy
Jesienne pierogi z dynią hokkaido 218

nieduża dynia typu hokkaido 250g białego sera chudego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku mąka pszenna olej, sól, pieprz boczek, masło papryka chilli, lubczyk Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki ok 2cm.Dynię typu Hokkiado nie trzeba obierać(...)solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem

MarciochaKucharzy
Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą 170

uwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki   200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty,  gorzka czekolada  sól Ciasto na pierogi wykonujemy  ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi   W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić(...)stolnicę i  rozwałkowywać  na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.   Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc

MarciochaKucharzy
Pierogi leniwe ze szpinakiem 202

Pierogi leniwe ze szpinakiem Szpinakowa wersja pierogów leniwych. Uwielbiam je za prostotę przygotowania i smak, który przywodzi mi na myśl dzieciństwo i szkolną stołówkę. Kiedy zostanie ci trochę ziemniaków z obiadu, koniecznie wykorzystaj je do zrobienia leniwych! Zarówno tych klasycznych, polewanych roztopionym masłem i oprószonych cukrem i cynamonem, jak i tej  szpinakowej  wariacji. Mi wystarczyły(...)wyśmienitej włoskiej oliwie, którą dostałam w prezencie i oprószyłam tartym parmezanem. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania

Moje Qulinaria
Pierogi ruskie 159

czasu spotykałyśmy się ze znajomą i potrafiłyśmy pół nocy lepić właśnie ruskie w ilościach hurtowych - zawsze wychodziły nam ostre i przepyszne! :) Zbliżają się święta - u mnie na stole wigilijnym pierogi są zawsze. Nie są to ruskie pierogi, ale takie z kapustą i grzybami. Ale może przyda Wam się ten przepis? Może użyjecie przepisu na ciasto pierogowe? Zapraszam :) Składniki(...)dało się sklejać ciasto), składamy na pół i zlepiamy boki. U mnie w domu robiło się to zawsze widelcem, stąd ten ślad widoczny na zdjęciu ;) Tak przygotowane pierogi układamy na stolnicy lub blacie wysypanym mąką i przykrywamy ściereczka, żeby nie obsychały. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem oleju - dzięki temu nie będą się sklejały. Gotujemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi ruskie 165

Zwyczajne  pierogi ruskie.  Uwielbiam domowe pierogi,  a najbardziej te, które robi moja mama. Lubię także te przygotowane  własnoręcznie, ale niestety robię je bardzo rzadko/   wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale robię i nie chwaląc się  wychodzą mi całkiem niezłe /tego się nie zapomina/. Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto(...)grubość ok.2 mm i wykroić szklanką krążki. Nałożyć farsz, złożyć na pół i  mocni zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, lekko posolić. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi, lekko wymieszać drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować  na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć  łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać

Zakamarki mojej kuchni
Zielone pierogi z żółtym sosem. 156

kochani :) Jako zapaleni pierogarze mieliśmy ochotę na nową wersję pierogów. Dumaliśmy, dumaliśmy i wyszło fajnie. Czy dla Was pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez ruskich długo wytrzymać nie możemy hehehehe, a i inne wersje też bardzo lubimy :) Wracając do naszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego(...)używa się do koloryzowania ciasta. Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować.   Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta

vegetanie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 191

przyjdzie taki moment, że polubię szpinak, a właśnie tak się stało. Obiecałam, tym co lubią, że zrobię pierogi ze szpinakiem, więc musiałam słowa dotrzymać. Gdy nałożyłam ugotowane pierogi na talerz, dodałam cebulki, to poczułam się taka głodna, że nie mogłam się opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i kolejne.. Musiałam się przyznać sama(...)przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z truskawkami + mrożenie 140

z Truskawkami. Nie są tak smakowite jak te z jagodami, ale mimo wszystko są bardzo dobre. Ich przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu gdy wykorzystacie przyrząd do lepienia pierogów, który znajdziecie na targowiskach albo w sklepach internetowych. Jeżeli chcielibyście przygotować sobie ich trochę więcej na później, nic prostszego, wystarczy je zamrozić ;) Smakują później równie dobrze. Zapraszam!" Składniki(...)każde wycięte kółko nakładamy na środek około łyżeczki truskawek i zlepiamy. W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ). Wyławiamy z wody, odcedzamy i zdobimy kleksem ze śmietany zmieszanej z cukrem. Smacznego!  * Mrożenie Pierogów

Słodkie Przyjemności